Onderzoek

Schildwachtklierprocedure melanoom (extern) (LNG-104)

De schildwachtklierprocedure is een onderzoek om de schildklierwachtklier op te sporen.

De schildwachtklier (ofwel sentinel node) is de eerste lymfeklier waar kankercellen vanuit het melanoom naar uitzaaien. Soms zijn dit meerdere lymfeklieren. Zitten in deze klier(en) geen uitzaaiingen? Dan is de kanker waarschijnlijk ook niet uitgezaaid naar de rest van het lichaam. Met de schildwachtklierprocedure wordt specifiek naar deze klier(en) gezocht.

Met de schildwachtklierprocedure wordt dus geprobeerd een betrouwbare indruk te krijgen van hoe ver de ziekte gevorderd is, zonder daarvoor alle lymfeklieren te hoeven verwijderen.

LET OP!

  • Lees deze informatie minstens 1 DAG vóór het onderzoek goed door, zodat u weet wat u kunt verwachten.
  • Deze informatie beschrijft alleen het traject op de afdeling Nucleaire Geneeskunde van het Jeroen Bosch Ziekenhuis. Alle overige informatie ontvangt u van uw eigen specialist.

Hoe verloopt het onderzoek?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over het onderzoek

Praktische tips

Wat neemt u mee?

Neem naar uw afspraak uw geldig identiteitsbewijs mee. Hier vindt u meer informatie over wat u moet meenemen.

Afspraak op onze locatie in 's-Hertogenbosch, Boxtel, Drunen of Rosmalen? Meld u eerst digitaal aan. Lees hier hoe dit werkt.

Betrokken afdelingen

Code LNG-104
Laatste revisie: 21 juni 2024 - 15:04
Hoe verloopt het onderzoek?

Schildwachtklierprocedure melanoom (extern) (LNG-104)

invulveld afspraak bij nucleaire geneeskunde

Eten, drinken en toilet

Op de dag van het onderzoek mag u gewoon eten en drinken. U mag gewoon naar het toilet, u hoeft niet met een volle blaas naar de afdeling Nucleaire Geneeskunde te komen. 

Let op! De voorbereiding op uw operatie vindt plaats tijdens het preoperatieve spreekuur.

Medicijnen

U mag uw medicijnen innemen zoals u gewend bent.

Let op! De voorbereiding op uw operatie vindt plaats tijdens het preoperatieve spreekuur.

Kleding

Trek op de dag van het onderzoek comfortabele kleding aan met zo weinig mogelijk ritsen, knopen, bretels en dergelijke. Een spijkerbroek is geen probleem. Laat uw sieraden thuis. Metalen in het lichaam (pacemakers, gewrichtsprothesen, enzovoort) zijn geen probleem bij dit onderzoek.

Bent u zwanger of zou u dit kunnen zijn? Of geeft u borstvoeding?

Geef dit dan door aan uw specialist. Borstvoeding kan gewoon doorgegeven worden. Wel geldt dat u uw kind na de toediening van de radioactieve stof niet mag aanleggen tot na de operatie. Laat iemand anders in deze periode de voeding geven via een flesje. Heeft u nog vragen, dan kunt u deze stellen aan de laborant tijdens het onderzoek.

Waar meldt u zich?

U meldt zich met de QR-code op uw dagticket bij het gele aanmeldpunt op de afdeling Nucleaire Geneeskunde (gebouw C, verdieping 0, ontvangst 3). Volg de instructies op het scherm en ga naar het toilet. Neem hierna plaats in de wachtruimte.

Wat gebeurt er tijdens het onderzoek?

Het onderzoek bestaat uit 2 delen.

Deel 1: Injectie van de radioactieve vloeistof

U wordt de dag voor de operatie verwacht op de afdeling Nucleaire Geneeskunde van het Jeroen Bosch Ziekenhuis. De laborant haalt u op uit de wachtruimte en brengt u naar de onderzoekskamer. Hier komt u op een smal bed te liggen. De camera kan u niet raken tijdens het maken van de foto’s en het is belangrijk dat u zo stil mogelijk blijft liggen. U krijgt extra informatie over het onderzoek en er worden 4 injecties met een licht radioactieve vloeistof in de huid rondom het litteken gespoten. De radioactieve stof wordt naar de schildwachtklier afgevoerd en hoopt zich daarin op. De injecties worden gegeven met een klein naaldje en zijn niet pijnlijker dan de prik bij een bloedafname. De hoeveelheid straling van de vloeistof is te vergelijken met die van een gewone röntgenfoto. Het geven van de injecties duurt een paar minuten. Direct aansluitend worden er diverse foto’s gemaakt. Dit om de lymfebanen te volgen en dit worden dynamische foto’s genoemd. Soms wordt er op de huid gemarkeerd waar de schildwachtklier zich bevindt als deze al zichtbaar is. Enkele uren later moet u terugkomen voor een tweede reeks foto’s. De laborant vertelt u hoe laat u terug moet komen. U hoeft niet in het ziekenhuis te blijven.

Deel 2: Het maken van de tweede serie foto’s:

Voor het maken van deze foto’s komt u op hetzelfde smalle bed te liggen. Nu worden er statische foto’s gemaakt. Het maken van deze foto’s duurt ongeveer 30 minuten. Soms worden er extra opnamen gemaakt waarbij de camera om u heen draait. Deze worden dan gecombineerd met een ‘lage dosis’-CT. Op de foto’s is de ophoping van radioactiviteit in de schildwachtklier(en) zichtbaar. Deze wordt dan op de huid gemarkeerd met een stift of gecontroleerd wanneer tijdens het eerste deel deze al gezien is. Het is belangrijk om te weten dat het in beeld komen van de schildwachtklier nog niets zegt over het wel of niet aanwezig zijn van kwaadaardige cellen.

De gemaakte foto’s en een verslag krijgt u na een paar minuten wachten in een envelop van de laborant mee naar huis. U neemt deze envelop de dag van de operatie zelf mee naar het ziekenhuis.

Hoe lang duurt het onderzoek?

Deel 1 (onderzoek): 50 minuten

Wachttijd:  3 tot 6 uur

Deel 2 (onderzoek): 30 tot 50 minuten

Waar moet ik rekening mee houden na het onderzoek?

Er zijn geen bijzonderheden waar u rekening mee hoeft te houden.

Ik kan niet naar de afspraak komen, wat moet ik doen?

Geef dit zo snel mogelijk door, maar tenminste 48 uur vóór het onderzoek. Dit kan via telefoonnummer (073) 553 26 90. We kunnen dan in uw plaats een andere patiënt helpen.

Wanneer mag ik bloed laten prikken?

Moet u bloed laten prikken? Doe dit dan vóór het onderzoek of de dag na het onderzoek.

Ik heb nog vragen, waar kan ik die stellen?

U kunt telefonisch contact opnemen met de afdeling Nucleaire Geneeskunde, telefoonnummer (073) 553 26 90. De afdeling is bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur. Bekijk ook de algemene informatie over onderzoeken op de afdeling Nucleaire Geneeskunde. Hier vindt u ook een video over de afdeling.