Headerafbeelding
Zon schijnend op de kersenbloesem in binnentuin
Onderzoek

Slaapmiddel bij onderzoeken

Bij sommige onderzoeken krijgt u een slaapmiddel (roesje).

U krijgt een gastroscopie, sigmoïdoscopie of een onderzoek van de luchtwegen (bronchoscopie). Daarvoor krijgt u een slaapmiddel midazolam (Dormicum®). Dit middel versuft, waardoor u zich tijdens het onderzoek beter kunt ontspannen. Hierdoor kan het onderzoek gemakkelijker verlopen. Een eigenschap van Dormicum® is dat u zich na afloop weinig of niks meer herinnert van het onderzoek en alles wat daaromheen is gebeurd.

Let op: Er is géén sprake van een narcose. Het is dus mogelijk dat u gedeelten van het onderzoek bewust meemaakt.

Hoe verloopt het onderzoek?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over uw onderzoek

Praktische tips

Wat neemt u mee bij een (dag)opname?

Als u voor een (dag)opname naar het ziekenhuis komt, neem dan uw geldig identiteitsbewijs mee. En ook de medicijnen die u thuis gebruikt. Lees goed de folder 'Voorbereiding op een (dag)opname'. Hierin staat een lijstje van zaken die u moet meenemen bij een (dag)opname. 

Opleidingsziekenhuis

In het JBZ leiden we verpleegkundigen, coassis­tenten, artsen en andere zorgverleners op. Dit betekent dat bij uw afspraak soms meerdere zorgverleners aanwezig zijn. En het kan zijn dat u onderzocht of behan­deld wordt door een zorgverlener in opleiding. Deze zorgverlener werkt altijd onder supervisie van een gekwali­ficeerde zorgverlener.

MijnJBZ

Via MijnJBZ kunt u zelf een deel van uw persoonlijke en medische gegevens inzien die in het JBZ over u bekend zijn. Zie ook: Wat kan ik in MijnJBZ zien? 

Gegevens delen

Wilt u dat zorgverleners buiten het Jeroen Bosch Ziekenhuis uw medische gegevens kunnen inzien? Dan moet u het JBZ toestemming geven om uw gegevens beschikbaar te stellen.

Bekijk uw zorgverzekering

Controleer zelf vóór een afspraak in het JBZ of uw zorg wordt vergoed:

  • Bekijk hier met welke zorgverzekeraars het JBZ een contract heeft.
  • Het hangt ook af van uw polis of uw zorgverzekeraar alle zorg volledig vergoedt.
  • Onze zorg valt voor volwassenen onder het wettelijk eigen risico. Dit betekent dat u ieder jaar eerst een bedrag zelf moet betalen, voordat uw zorgverzekeraar kosten gaat vergoeden. 
Code INT-022
Laatste revisie: 23 augustus 2024 - 15:24
Hoe verloopt het onderzoek?

Slaapmiddel bij onderzoeken

Vervoer naar huis

Wij adviseren u dringend om tot 24 uur na het onderzoek niet zelf auto te rijden of aan het verkeer deel te nemen. Het is belangrijk dat iemand u naar huis brengt na het onderzoek. U mag het ziekenhuis alleen onder begeleiding verlaten, omdat u nog onder invloed bent van het slaapmiddel.

Waar meldt u zich?

U meldt zich bij de Infobalie van het ziekenhuis. De medewerker van de Infobalie wijst u verder naar de juiste afdeling.

Voor het onderzoek

Een verpleegkundige ontvangt u op de afdeling, bereidt u voor op het onderzoek en plaatst een infuusnaaldje in uw arm. Vervolgens brengt de verpleegkundige u naar de afdeling Endoscopie waar u het onderzoek krijgt. De afgesproken tijd van het onderzoek is een richttijd en kan mogelijk afwijken.

Tijdens het onderzoek

Tijdens het onderzoek controleert een verpleegkundige uw hartslag, bloeddruk en het zuurstofgehalte in uw bloed. Het zuurstofgehalte in uw bloed en uw hartslag worden gemeten met een soort knijper op uw wijsvinger. Door het slaapmiddel kunt u oppervlakkiger gaan ademen, waardoor het soms nodig is om extra zuurstof toe te dienen.

  • Na het onderzoek moet u op de uitslaapkamer van de afdeling Dagbehandeling blijven totdat u weer goed wakker bent. Dit duurt ongeveer een uur en daarna mag u weer naar huis.
  • De verpleegkundige controleert daar uw bloeddruk, ademhaling en bewustzijn.
  • Als er zich geen bijzonderheden zijn en u bent goed wakker, krijgt u iets te eten en te drinken.
  • Daarna verwijdert de verpleegkundige het infuusnaaldje.

Wat zijn de risico's?

Door het slaapmiddel kunt u de volgende bijwerkingen krijgen:

  • lage bloeddruk;
  • ademdepressie, een verminderde ademhaling;
  • vermindert reactie- of concentratie vermogen;
  • alcohol versterkt de werking van het slaapmiddel.

De rest van de dag kunt u nog wat slaperig of suf zijn, omdat u nog onder invloed kunt zijn van het slaapmiddel. Daarom kunt u tot 24 uur na onderzoek beter geen belangrijke beslissingen nemen of deelnemen aan het verkeer.

Als u nog vragen heeft kunt u contact opnemen met de polikliniek van de arts waar u onder behandeling bent.