Headerafbeelding
aanzicht ingang Jeroen Bosch Ziekenhuis met overkapping
Onderzoek

Toscameting

De toscameting is een onderzoek waarbij we tijdens de nacht uw hartslag en koolzuur- en zuurstofgehalte meten.

De meting gebeurt met of zonder uw CPAP-apparaat. Dit heeft u afgesproken met uw longarts. U wordt voor dit onderzoek 1 nacht in het ziekenhuis opgenomen.

Hoe verloopt het onderzoek?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over het onderzoek.

Praktische tips

Wat neemt u mee?

Bij iedere afspraak in het ziekenhuis neemt u mee:

  • een geldig identiteitsbewijs
  • uw Actueel Medicatie Overzicht (AMO).

Hier vindt u meer informatie over wat u moet meenemen.

Afspraak op onze locatie in 's-Hertogenbosch, Boxtel, Drunen of Rosmalen? Meld u eerst digitaal aan. Lees hier hoe dit werkt.

Opleidingsziekenhuis

In het JBZ leiden we verpleegkundigen, coassis­tenten, artsen en andere zorgverleners op. Dit betekent dat bij uw afspraak soms meerdere zorgverleners aanwezig zijn. En het kan zijn dat u onderzocht of behan­deld wordt door een zorgverlener in opleiding. Deze zorgverlener werkt altijd onder supervisie van een gekwali­ficeerde zorgverlener.

Bekijk uw zorgverzekering

Controleer zelf vóór een afspraak in het JBZ of uw zorg wordt vergoed:

  • Bekijk hier met welke zorgverzekeraars het JBZ een contract heeft.
  • Het hangt ook af van uw polis of uw zorgverzekeraar alle zorg volledig vergoedt.
  • Onze zorg valt voor volwassenen onder het wettelijk eigen risico. Dit betekent dat u ieder jaar eerst een bedrag zelf moet betalen, voordat uw zorgverzekeraar kosten gaat vergoeden. 

MijnJBZ

Via MijnJBZ kunt u zelf een deel van uw persoonlijke en medische gegevens inzien die in het JBZ over u bekend zijn. Zie ook: Wat kan ik in MijnJBZ zien? 

Gegevens delen

Wilt u dat zorgverleners buiten het Jeroen Bosch Ziekenhuis uw medische gegevens kunnen inzien? Dan moet u het JBZ toestemming geven om uw gegevens beschikbaar te stellen.

Betrokken afdelingen

Code LON-056
Laatste revisie: 19 mei 2023 - 08:52
Hoe verloopt het onderzoek?

Toscameting

  • Neem uw CPAP-apparaat met slang en masker mee voor het onderzoek. Doe dit alleen als u dit heeft afgesproken met uw longarts.
  • Gebruikt u medicijnen? Dan moet u deze zelf meenemen.
  • Neem een telefoonnummer van uw contactpersoon mee.

Kunt u niet naar uw afspraak komen?

Belt u dan zo snel mogelijk, maar uiterlijk een werkdag voordat u de afspraak heeft naar de polikliniek. Uw plaats kan dan gebruikt worden om een andere patiënt te helpen. Zo werkt u ook mee om de wachtlijsten zo kort mogelijk te houden!

Waar meldt u zich?

U meldt zich bij de Infobalie van het ziekenhuis. De medewerker van de Infobalie wijst u verder naar de juiste afdeling.

U wordt opgenomen op de afdeling Longgeneeskunde. De verpleegkundige brengt u naar een 1 persoonskamer. Daar krijgt u onder andere meer informatie over de opname en de meting.

Let op! Soms is de apparatuur die bij de Toscameting gebruikt wordt nodig bij een andere patiënt. Dit is van te voren niet bekend. Het gaat hierbij altijd om een onverwachte situatie. Daarom krijgt u pas 1 dag voor de geplande opname een oproep. Het kan gebeuren dat wij uw opname op het laatste moment toch moeten afbellen.

Tijdens het onderzoek

  • Tijdens het onderzoek heeft u 's nachts een sensor op uw oor.
  • De verpleegkundige verplaatst de sensor 1 keer naar uw andere oor.
  • De sensor meet de hele nacht lang uw hartslag en het koolzuur- en zuurstofgehalte. Via de sensor worden alle gegevens opgeslagen.

Als u de volgende ochtend wakker bent, kunt u de verpleegkundige oproepen. De verpleegkundige haalt dan de sensor van uw oor en print de meetuitslagen. Heeft uw longarts afgesproken dat het bloedgas gemeten moet worden? Dan komt een medewerker van het laboratorium via een vingerprik bloed bij u afnemen. Daarna mag u weer naar huis.

De uitslag van het onderzoek krijgt u van uw behandelend arts. Dit gebeurt bij uw eerstvolgende afspraak op de polikliniek.

Stelt u deze dan gerust aan de verpleegkundige op de afdeling. U kunt ook bellen naar de polikliniek Longgeneeskunde, telefoonnummer (073) 553 24 63.