Onderzoek

Verkort MRI-onderzoek bij zeer dicht borstklierweefsel (DENSE-2 studie)

Bij vrouwen met zeer dicht borstklierweefsel zijn tumoren minder goed zichtbaar op een mammografie. Radiologen van het JBZ onderzoeken samen met andere ziekenhuizen of een verkort MRI-onderzoek helpt om tumoren dan toch eerder en sneller te vinden. Dit wetenschappelijk onderzoek heet de DENSE-2 studie. Voor deze studie wordt een aantal vrouwen, in de leeftijd van 50 tot 75 jaar met zeer dicht borstklierweefsel, uitgenodigd voor een verkort MRI-onderzoek in het JBZ. 

De vrouwen die uitgenodigd worden, worden willekeurig uitgekozen en u kunt uzelf niet aanmelden voor deelname aan de studie. U kunt hieronder lezen wat de studie inhoudt en wat u kunt verwachten als u bent uitgenodigd. 

 

Betrokken afdelingen

Code RAD-601
Laatste revisie: 7 november 2024 - 14:29

Verkort MRI-onderzoek bij zeer dicht borstklierweefsel (DENSE-2 studie)

Wat houdt het verkorte MRI-onderzoek in?

Het verkorte MRI-onderzoek duurt 5 minuten in plaats van de gebruikelijke 20 tot 30 minuten. Tijdens het onderzoek krijgt u een kleine hoeveelheid contrastmiddel toegediend. Tumoren nemen dit middel sneller op dan het omliggende weefsel, waardoor eventuele afwijkingen duidelijker zichtbaar worden. Omdat dit verkorte MRI-onderzoek zich specifiek richt op het zichtbaar maken van eventuele tumoren, kan dit korter zijn dan een standaard MRI-onderzoek.

Lees de folder MRI-onderzoek, dan bent u goed voorbereid op het onderzoek. 

 

Waarom deze studie?

Alle vrouwen van 50 tot 75 jaar krijgen elke twee tot drie jaar een uitnodiging voor een mammografie in het bevolkingsonderzoek borstkanker. Dit onderzoek helpt om tumoren vroeg te ontdekken. Maar voor ongeveer één op de twaalf vrouwen werkt een mammografie minder goed. Deze vrouwen hebben vooral melkklier- en bindweefsel in hun borsten en weinig vetweefsel. Hierdoor zijn tumoren minder goed zichtbaar op een mammografie. Dat is een probleem, want vrouwen met zeer dicht borstweefsel hebben een hoger risico op borstkanker.

Uit eerdere studies (zoals DENSE-1) blijkt dat een extra MRI-scan bij vrouwen met zeer dicht borstklierweefsel helpt om borstkanker sneller op te sporen en in een vroeger stadium te ontdekken. Dit maakt de kans op succesvolle behandeling groter. Een volledig MRI-onderzoek vraagt echter veel inzet van zowel apparatuur als personeel. Met de DENSE-2 studie onderzoeken we of een verkort MRI-onderzoek of een mammografie met contrast ook goed werken om tumoren te vinden bij dicht borstklierweefsel. Dit zijn goedkopere en snellere technieken. 

Hoe verloopt de studie?

De radiologen van het JBZ doen dit onderzoek samen met het UMC Utrecht en andere ziekenhuizen. In het JBZ richten we ons vooral op het verkort MRI-onderzoek. Andere ziekenhuizen onderzoeken voor deze studie of een mammografie met contrastmiddel goed kan werken. De DENSE-2 studie loopt gedurende 7 jaar. De resultaten van ongeveer 6.000 vrouwen die een verkort MRI-onderzoek krijgen, wordt vergeleken met een andere groep van 6.000 vrouwen die een mammografie met contrastmiddel krijgen. De resultaten worden ook vergeleken met vrouwen die alleen een gewone mammografie krijgen. Vrouwen worden willekeurig voor het onderzoek uitgekozen en kunnen zichzelf niet aanmelden.