Headerafbeelding
Gezin wandelt in de tuin van het JBZ
Behandeling

Dichtbranden van bloedvaatjes in neus bij kinderen (coagulatie)

Heeft uw kind vaak last van een bloedneus?

Dan kan de KNO-arts de bloedvaatjes die dit veroorzaken dichtbranden. Dit gebeurt met een klein, elektrisch pincet. Uw kind slaapt tijdens de behandeling. 

Het is belangrijk dat u zich goed voorbereidt op de behandeling. Lees daarom deze informatie vóór de behandeling goed door! Het is belangrijk dat u de instructies goed opvolgt. De behandeling kan anders niet doorgaan. 

Lees meer

Een opname in het ziekenhuis kan voor uw kind een ingrijpende gebeurtenis zijn. Wij vinden het daarom belangrijk u en uw kind hierbij goed te begeleiden. Deze informatie is geschreven om u als ouder te informeren over wat er gaat gebeuren. Voor uw kind is het belangrijk dat u hiervan goed op de hoogte bent. Dan kunt u uw kind thuis goed voorbereiden op wat er gaat gebeuren, op een manier die bij uw kind past. 

Hoe verloopt de behandeling?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over de behandeling.

Praktische tips

Opleidingsziekenhuis

In het JBZ leiden we verpleegkundigen, coassis­tenten, artsen en andere zorgverleners op. Dit betekent dat bij uw afspraak soms meerdere zorgverleners aanwezig zijn. En het kan zijn dat u onderzocht of behan­deld wordt door een zorgverlener in opleiding. Deze zorgverlener werkt altijd onder supervisie van een gekwali­ficeerde zorgverlener.

MijnJBZ voor kinderen

Kinderen onder de 12 jaar en hun ouders kunnen niet inloggen in het dossier van het kind in MijnJBZ. Wilt u informatie in het dossier inzien? Dan kunt u mogelijk een machtiging voor uw kind aanvragen. Kijk voor de actuele informatie op www.mijnjbz.nl/machtiging.

Rechten en plichten voor kinderen

Kinderen en hun ouders hebben in het ziekenhuis rechten en plichten. Hier vindt u een overzicht.

Code KIN-734
Laatste revisie: 23 oktober 2024 - 13:49
Hoe verloopt de behandeling?

Dichtbranden van bloedvaatjes in neus bij kinderen (coagulatie)

Bij een bloedneus loopt er bloed uit een of allebei de neusgaten. Vaak proeft uw kind de smaak van bloed in zijn of haar mond. Neusbloedingen zien er vaak schokkend uit, maar zijn niet ernstig.

Ontstaan neusbloedingen

Een bloedneus ontstaat in het neusslijmvlies. Het neusslijmvlies zit aan de binnenkant van de neus en is dun en vrij kwetsbaar. Door het neusslijmvlies lopen veel bloedvaatjes. Als er een scheurtje in één van de bloedvaatjes ontstaat, komt er bloed uit, waardoor de neus gaat bloeden. Bij kinderen en jongvolwassenen bloedt er meestal een bloedvaatje vooraan op het neustussenschot.

Scheurtjes in de bloedvaten kunnen op verschillende manieren ontstaan. Allereerst door een droog neusslijmvlies. De lucht die bij het ademen door de neus stroomt, droogt het neusslijmvlies namelijk uit. Dit veroorzaakt irritaties, waardoor korstjes op het neusslijmvlies kunnen ontstaan. Als deze korstjes losraken, door bijvoorbeeld
neuspeuteren of te hard snuiten, kan het slijmvlies beschadigd raken en gaan bloeden. Het slijmvlies kan ook beschadigd raken als kleine kinderen een voorwerp in hun neus stoppen. Bij verkoudheden komen neusbloedingen vaker voor doordat het slijmvlies dan geïrriteerd is. Een enkele keer kan een neusbloeding ontstaan door een misvorming binnen in de neus.

Lees de informatie voorbereiding op opname en operatie

Het is belangrijk dat u uzelf en uw kind goed voorbereid op deze operatie. Lees daarom ook de informatie: 'Anesthesie en voorbereiding op een operatie of onderzoek' goed door. 

Uw kind wordt voor deze operatie opgenomen. Lees hierover de informatie: Voorbereiding op een (dag)opname in het ziekenhuis.

Uw kind voorbereiden

Een goede voorbereiding is belangrijk. Voor uw kind en voor u. Op Hallo ziekenhuis! kan uw kind alvast kennismaken met het ziekenhuis. Uw kind kan er onder andere filmpjes bekijken over een operatie en de afdeling Kinderdagbehandeling.

Kinderpaspoort

Heeft uw kind al een JBZ-kinderpaspoort? Vul deze in, samen met uw kind. Zo kunnen wij uw kind helpen bij de opname in het ziekenhuis. Heeft uw kind nog geen paspoort ontvangen? Vraag er naar in het ziekenhuis. Dit kan bij de afdeling Patiëntenregistratie, polikliniek of verpleegafdeling.  Neem het paspoort altijd mee als uw kind naar het ziekenhuis komt.

kinderpaspoort

De behandeling duurt niet lang. Daarom vragen we u om met uw kind en 1 ouder naar de afdeling te komen. Dus niet met 2 ouders zoals in de algemene opname-informatie beschreven staat.

Nuchter zijn

Nuchter zijn voor kinderen t/m 16 jaar

Opereren kan alleen als uw kind nuchter is. ‘Nuchter’ betekent dat de maag van uw kind leeg is. Zo wordt voorkomen dat de inhoud van de maag tijdens de operatie in de luchtpijp en longen terechtkomt. Dit zou tot ernstige complicaties kunnen leiden.
Om te zorgen dat uw kind nuchter is, houdt u zich aan de volgende regels:

Tot 6 uur voor het tijdstip van de behandeling:

  • Uw kind mag normaal eten en drinken. 

Vanaf 6 uur voor het tijdstip van de behandeling:

  • Uw kind mag niets meer eten, ook geen snoepjes. Uw kind mag nog wel kauwgom kauwen, maar deze niet doorslikken. 
  • Uw kind mag geen melk(producten), koolzuurhoudende dranken en roosvicee meer drinken.
  • Uw kind mag nog wel drinken: water, helder appelsap, ranja, thee met suiker (zonder melk) en/of een waterijsje (alleen een raketje). 
    • Weegt uw kind minder dan 10 kg, dan mag het maximaal 50 ml per uur drinken.
    • Weegt uw kind meer dan 10 kg, dan mag het maximaal 100 ml per uur drinken.

Tot 4 uur voor het tijdstip van de behandeling:

  • Uw kind mag nog borstvoeding drinken.

Vanaf 1 uur voor het tijdstip van de behandeling:

  • Uw kind mag niets meer  drinken. Uw kind mag nog wel kauwgom kauwen, maar deze niet doorslikken. Gooi de kauwgom weg als uw kind naar de behandeling gaat.
  • Een slokje water om medicijnen in te nemen - of bij het tandenpoetsen - mag nog wel.

Het is belangrijk dat u deze regels goed opvolgt, omdat anders de behandeling niet door kan gaan.

Kleding

Neem reservekleding mee voor de behandeling vanwege een kans op broekplassen.

Waar meldt u zich?

U meldt zich bij de Infobalie van het ziekenhuis. De medewerker van de Infobalie wijst u verder naar de juiste afdeling.

Voor de behandeling

Op de afdeling hoort u welke verpleegkundige voor uw kind zorgt. Uw kind komt op een kamer bij andere kinderen te liggen. Een opname is best spannend en daarom is het fijn als u bij uw kind blijft. De verpleegkundige geeft uitleg over de gang van zaken deze dag. Verder stelt de verpleegkundige enkele vragen en meet de temperatuur. Uw kind gaat in een rolstoel en in eigen kleding naar het Operatiecentrum.

U gaat samen met uw kind en de verpleegkundige naar de operatieafdeling. U mag bij uw kind blijven totdat hij of zij slaapt. 

Tijdens de behandeling

De arts brandt het bloedvaatje dat de bloedneus veroorzaakt dicht met een klein elektrisch pincet. Deze behandeling wordt ook wel coagulatie genoemd.

De behandeling duurt 10 tot 15 minuten. U wacht tijdens de behandeling bij het Operatiecentrum. Wanneer uw kind weer op de uitslaapkamer is, roept de verpleegkundige u. Hier ziet u ook de arts, die u vertelt hoe de behandeling is gegaan.

De arts kan het neusslijmvlies maar aan 1 kant tegelijk behandelen, omdat de bloedtoevoer naar het neustussenschot anders onvoldoende is. Moet uw kind aan beide kanten worden geholpen, dan maakt u voor het andere neusgat een nieuwe afspraak.

Na de behandeling gaat u met uw kind en de verpleegkundige terug naar de afdeling. Hier krijgt uw kind iets te drinken en een koekje. Soms is er wat bloed of slijm zichtbaar in de neus. Wanneer uw kind zich goed voelt, mag u samen naar huis. Enige uren na de behandeling kan uw kind last hebben van een branderig, prikkend gevoel in de neus.

Risico's

De wond kan enkele dagen rood zijn. Het is mogelijk dat er een bloeduitstorting ontstaat. U hoeft zich hier geen zorgen over te maken. Dit is normaal.

Adviezen voor thuis

Op de dag van de behandeling doet uw kind het rustig aan. Het is belangrijk dat uw kind niet de neus snuit, ophaalt, of in de neus peutert. 

Zalf

Gedurende 2 weken na de ingreep moet er zalf aangebracht worden. De zalf krijgt u mee via de poli. Smeer de zalf vooraan in de neus. Breng het aan met uw pink of een wattenstaafje.

Eten en drinken

Uw kind mag thuis weer gewoon eten en drinken. Het kan zijn dat uw kind vanwege de narcose nog last heeft van misselijkheid. Wacht dan nog even met eten. Het is wel belangrijk dat uw kind goed blijft drinken.

Douchen en baden

Uw kind mag gewoon douchen of in bad.

School

De dag na de behandeling mag uw kind naar school.

Sporten, zwemmen en buitenactiviteiten

Uw kind mag de dag na de behandeling weer sporten, zwemmen en activiteiten buiten doen. 

Wanneer belt u het ziekenhuis?

  • Bij hevige pijn
  • Koorts boven 39,5° C

Wat doet u bij problemen thuis?

Krijgt uw kind vóór uw controleafspraak meer pijn of blijft uw kind pijn houden? Of zijn er andere problemen die te maken hebben met de operatie? Dan belt u het ziekenhuis. Ook als er geen afspraak voor controle is gemaakt.

Tijdens kantoortijden belt u naar de polikliniek Keel-, Neus- en Oorheelkunde, dan kunnen wij u het beste helpen. Het telefoonnummer is (073) 553 60 70. Heeft uw kind een probleem buiten kantooruren dat niet kan wachten? Bel dan naar de afdeling Spoedeisende Hulp, (073) 553 27 00.

Uw kind hoeft niet op controle te komen bij de KNO-arts.

Bij vragen kunt u bellen naar de:  

  • polikliniek Keel-, Neus- en Oorheelkunde, telefoonnummer: (073) 553 60 70. 
  • afdeling Kinderdagbehandeling, telefoonnummer: (073) 553 25 26.