Aandoening

Prostaatkanker (prostaatcarcinoom)

In Nederland krijgen per jaar ongeveer 6.500 mannen prostaatkanker. Het Jeroen Bosch Ziekenhuis is onder andere gespecialiseerd in de behandeling van prostaatkanker. Ons behandelteam heeft op dit gebied veel kennis en ervaring. 

Ongeveer twee derde van de mannen die prostaatkanker krijgt, is 70 jaar of ouder. Maar we zien ook steeds meer jonge mannen die prostaatkanker hebben. Bij de meeste mannen wordt de prostaat rond het 50e levensjaar groter. Dit komt waarschijnlijk door veranderingen in de aanmaak van hormonen. Soms leiden deze veranderingen tot afwijkingen van de prostaat. Deze kunnen goedaardig of kwaadaardig zijn. Prostaatkanker ontwikkelt zich in de cellen van de klierbuisjes van de prostaat. 

Kanker is een ingrijpende ziekte. Alles waar u mee te maken krijgt voor, tijdens of na de behandeling hebben we voor u verzameld op onze pagina 'Kanker'.

Lees meer

Expertise en samenwerking 

Ons gespecialiseerde behandelteam werkt nauw samen met ziekenhuizen in de regio om patiënten met prostaatkanker de best mogelijke zorg te bieden:

  • De urologen van het JBZ doen de prostaat- en blaaskanker operaties. De urologen van het Elizabeth TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) doen de nierkankeroperaties. Door het zo te verdelen doet een uroloog veel dezelfde operaties per jaar, en blijft de uroloog hier heel bedreven in. De urologen in het JBZ doen jaarlijks ongeveer 150 prostaatoperaties. We voldoen hiermee ruim aan het minimum aantal prostaatkankeroperaties dat een ziekenhuis per jaar moet doen (100). 
  • Ons behandelteam bespreekt wekelijks met de collega’s uit het ETZ wat voor iedere specifieke patiënt het beste behandelplan is. Door dit gezamenlijke MDO (multidisciplinaire overleg) benutten we de brede deskundigheid die in beide ziekenhuizen aanwezig is. 

Het JBZ en ETZ nemen deel aan het grotere samenwerkingsverband ‘Embraze’. Hierin werken 7 ziekenhuizen (waaronder het Erasmus MC in Rotterdam) en 2 instituten radiotherapie in Noord-Brabant en Zeeland samen. Het doel is om de kwaliteit van zorg voor patiënten met kanker steeds te blijven verbeteren en de kans op genezing te vergroten. Als dit voor de patiënt het beste is, kan (een deel van) de behandeling bij een EMBRAZE-partner in het netwerk plaatsvinden. Het protocol voor prostaatkankerzorg is opgesteld binnen het Embraze samenwerkingsverband. 

Feiten en cijfers over prostaatkankerzorg in het Embraze netwerk. 

Nazorg

Hoe de controles verlopen hangt af van de behandeling die u heeft gehad en van het stadium van uw ziekte. U voor de controles contact met uw uroloog, met de oncologieverpleegkundige of de verpleegkundig specialist oncologie. Bij de controle wordt bekeken hoe het met uw ziekte staat en er is aandacht voor uw algeheel welbevinden. Als u klachten hebt die door de behandeling veroorzaakt worden (bijvoorbeeld urineverlies en erectiestoornissen), bespreken we met u welke oplossingen daarvoor beschikbaar en passend zijn.

Code ONC-204
Laatste revisie: 29 oktober 2024 - 10:22