Headerafbeelding
afdeling radiologie-melden balie
Onderzoek

Röntgenonderzoek van de slokdarm/maag

Bij dit onderzoek maakt de radioloog röntgenfoto's van de slikbeweging, de slokdarm en/of de maag.

Tijdens het onderzoek wordt bariumpap gebruikt om foto's te maken van het slikken, de slokdarm en een deel van de maag. De bariumpap wordt niet opgenomen en verlaat het lichaam met de ontlasting.

LET OP! U moet zich voor dit onderzoek voorbereiden. Lees daarom deze informatie minstens EEN DAG vóór het onderzoek goed door! Het is belangrijk dat u deze instructies goed opvolgt. Het onderzoek kan anders misschien niet doorgaan. 

Hoe verloopt het onderzoek?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over het onderzoek.

Praktische tips

Wat neemt u mee?

Neem naar uw afspraak uw geldig identiteitsbewijs mee. Hier vindt u meer informatie over wat u moet meenemen.

Afspraak op onze locatie in 's-Hertogenbosch, Boxtel, Drunen of Rosmalen? Meld u eerst digitaal aan. Lees hier hoe dit werkt.

De afdeling Radiologie

Op de afdeling Radiologie is de radioloog verantwoordelijk voor de onderzoeken. De radioloog is een arts die gespecialiseerd is in het uitvoeren en beoordelen van deze onderzoeken. De radiodiagnostisch laborant of physician assistent helpt de radioloog bij de onderzoeken. Ook kunnen zij deze onderzoeken in opdracht van de radioloog zelfstandig uitvoeren.

Bekijk uw zorgverzekering

Controleer zelf vóór een afspraak in het JBZ of uw zorg wordt vergoed:

  • Bekijk hier met welke zorgverzekeraars het JBZ een contract heeft.
  • Het hangt ook af van uw polis of uw zorgverzekeraar alle zorg volledig vergoedt.
  • Onze zorg valt voor volwassenen onder het wettelijk eigen risico. Dit betekent dat u ieder jaar eerst een bedrag zelf moet betalen, voordat uw zorgverzekeraar kosten gaat vergoeden. 

MijnJBZ

Via MijnJBZ kunt u zelf een deel van uw persoonlijke en medische gegevens inzien die in het JBZ over u bekend zijn. Zie ook: Wat kan ik in MijnJBZ zien? 

Gegevens delen

Wilt u dat zorgverleners buiten het Jeroen Bosch Ziekenhuis uw medische gegevens kunnen inzien? Dan moet u het JBZ toestemming geven om uw gegevens beschikbaar te stellen.

Betrokken afdelingen

Code RAD-020
Laatste revisie: 5 april 2023 - 10:31
Hoe verloopt het onderzoek?

Röntgenonderzoek van de slokdarm/maag

Niet eten, drinken en roken

Het is belangrijk dat uw maag vóór het onderzoek goed leeg is. U mag daarom de laatste 3 uur voor het onderzoek niet meer eten, drinken, roken en geen kauwgom kauwen. 

Is uw onderzoek in de ochtend? Dan mag u tot 3 uur voor het onderzoek nog een licht ontbijt nemen: thee met beschuit/crackers. 

Is uw onderzoek ná 12.00 uur? Dan mag u normaal ontbijten en mag u tot 3 uur voor het onderzoek nog een lichte lunch nemen: thee met beschuit/crackers. 

Na het onderzoek kunt u weer gewoon eten en drinken.

Voorbereiding kind: eten en drinken

Let op! Voor een kind gelden andere regels voor eten en drinken dan hierboven beschreven: 

  • Is uw kind 2 jaar of jonger? Dan mag uw kind de laatste 2 uur voor aanvang van het onderzoek niet meer eten en drinken.
  • Is uw kind 3 jaar of ouder? Dan mag uw kind tot 4 uur voor aanvang van het onderzoek een licht ontbijt gebruiken (thee, beschuit/cracker en/of fruit). De laatste 4 uur voor aanvang van het onderzoek mag uw kind niet meer eten en drinken.
  • Opmerking: Het laatste voedingsmoment voorafgaand aan de 2 of 4 uur nuchter zijn,  mag geen grote/uitgebreide voeding zijn; we vragen u iets minder voeding dan normaal te geven.

Tijdens het onderzoek krijgt uw kind een beker bariumpap te drinken als contrastmiddel. Dit is ook voor jonge kinderen geen probleem. De radioloog of physician assistant bepaalt aan de hand van de leeftijd en gewicht van het kind de juiste hoeveelheid pap. Baby’s krijgen de pap via hun eigen fles. Neem daarom een eigen fles/beker mee voor uw kind.

Gebruikt u medicijnen?

Uw medicijnen kunt u gewoon innemen met een klein beetje water.

Heeft u diabetes?

Dan is er voor u speciale informatie beschikbaar. Volg de aanwijzingen goed op. Heeft u deze informatie niet ontvangen? Neem dan contact op met de afdeling Radiologie.

Bent u zwanger?

Bent u zwanger of zou u zwanger kunnen zijn?  Röntgenstraling kan schadelijk zijn voor het ongeboren kind. Vraag uw arts of het onderzoek kan worden uitgesteld. Meld dit óók altijd aan de laborant, voordat het onderzoek begint.

Wat voor kleding trekt u aan?

Kies voor kleding die u gemakkelijk kunt aan- en uittrekken. U mag tijdens het onderzoek een hemd of t-shirt aanhouden, maar hier mogen geen metalen deeltjes of versierselen op zitten. Uw broek en schoenen mag u aanhouden. 

U mag géén sieraden zoals ketting, oorbellen en haarspeldjes dragen.

Er mag geen begeleider bij u aanwezig zijn in de onderzoeksruimte tijdens het onderzoek. Alleen in bijzondere situaties is dit eventueel mogelijk. Een begeleider mag u wel altijd helpen met omkleden.

Waar meldt u zich?

Kom op tijd naar uw uw afspraak op de afdeling Radiologie. Kijk goed op de afspraakbevestiging op welke locatie uw afspraak is. Meld u met de QR-code op uw dagticket aan bij het gele aanmeldpunt. Hierna neemt u plaats in de wachtruimte. Als u aan de beurt bent wordt u opgehaald.

Wat gebeurt er tijdens het onderzoek?

De laborant roept u binnen vanuit de wachtkamer. In de kleedkamer naast de onderzoekskamer kleedt u zich uit.

Tijdens het onderzoek krijgt u een beker bariumpap te drinken als contrastmiddel. U mag de pap pas doorslikken als de radioloog of physician assistant dit tegen u zegt.  

Bij onderzoek van de maag krijgt u soms na de bariumpap ook bruiskorreltjes om in te slikken. Deze korreltjes vormen lucht in de maag waardoor deze uitzet en zo beter onderzocht kan worden. Dit kan een vol gevoel geven. Tijdens het onderzoek moet u proberen om de lucht in de maag niet op te boeren.

Om de maag in verschillende houdingen te kunnen bekijken, staat u tijdens het onderzoek op een tafel die kan worden gekanteld. Er worden röntgenopnamen van uw maag en/of slokdarm gemaakt terwijl u staat. Meestal worden er aanvullend nog opnamen gemaakt terwijl u ligt.

Zijn er bijwerkingen of risico's?

Bij dit onderzoek wordt gebruikt gemaakt van röntgenstraling. Door de moderne technieken die in ons ziekenhuis worden toegepast, is het risico van de röntgenstraling minimaal. Door de bariumpap krijgen de meeste mensen tijdelijk een tragere stoelgang dan normaal. U kunt zelfs last van verstopping krijgen. Dit kunt u voorkomen door de eerste 2 dagen na het onderzoek extra veel te drinken (1 tot 2 liter per dag). De eerste dagen na het onderzoek is de ontlasting wit gekleurd door de bariumpap.

Wat gebeurt er na het onderzoek?

U mag na het onderzoek weer gewoon eten en drinken.

Hoe lang duurt het onderzoek?

Het onderzoek duurt in totaal ongeveer 15 minuten. 

Van wie krijg ik de uitslag?

U krijgt de uitslag van de arts die het onderzoek heeft aangevraagd. Is er met u nog geen afspraak gemaakt voor de uitslag van dit onderzoek? Bel dan zelf naar de polikliniek waar u onder behandeling bent om hiervoor een afspraak te maken.

Ik kan niet naar de afspraak komen, wat moet ik doen?

Kunt u niet naar de afspraak komen? Geef dit dan zo snel mogelijk (minstens 24 uur voor het onderzoek/de behandeling) aan ons door via telefoonnummer (073) 553 26 00. We kunnen dan in uw plaats een andere patiënt helpen.

Ik heb nog vragen, waar kan ik die stellen?

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen naar de afdeling Radiologie. De afdeling is bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur op het telefoonnummer (073) 553 26 00.