Behandeling

Sedatie bij een onderzoek en/of behandeling

Sedatie kunnen we toepassen om een onaangenaam en/of pijnlijk onderzoek of behandeling voor u zo comfortabel mogelijk te laten verlopen. Sedatie betekent letterlijk ‘het verlagen van het bewustzijn’.

De Sedatie Praktijk Specialist (SPS) geeft u dan onder andere een slaapmiddel via een infuusnaald in een ader van uw hand of arm. Afhankelijk van het type onderzoek of behandeling sederen we u meer of minder diep. U wordt slaperig, maar bent wel snel te wekken. Afhankelijk van de diepte van sedatie kunnen we ook nog met u praten tijdens het onderzoek of behandeling. Meestal weet u daar na het wakker worden niets meer van.

Hoe verloopt de behandeling?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over deze behandeling

Betrokken afdelingen

Code ANE-054
Laatste revisie: 25 juni 2024 - 15:15
Hoe verloopt de behandeling?

Sedatie bij een onderzoek en/of behandeling

Wat is sedatie?

Sedatie kunnen we toepassen om een onaangenaam en/of pijnlijk onderzoek of behandeling voor u zo comfortabel mogelijk te laten verlopen. Dat wil zeggen: met minder ongemak zoals stress, angst en pijn.

Bij sedatie krijgt u een middel toegediend dat om uw bewustzijn te verlagen en een middel om de pijn te verminderen. Deze 2 middelen versterken elkaar.

De Sedatie Praktijk Specialist dient u de sedatie toe. De SPS is een anesthesiemedewerker die speciaal is opgeleid voor het toedienen van sedatie. De SPS werkt onder de verantwoordelijkheid van een anesthesioloog.

 

Wat zijn de effecten van sedatie?

Het toedienen van sedatie heeft de volgende effecten op het lichaam:

  • Het vermindert het bewustzijn. U wordt slaperig, suf. U maakt het daardoor niet heel bewust mee, of bent het na afloop zelfs vergeten.
  • U voelt minder of geen pijn.
  • Uw eigen reflexen blijven intact. Dat wil zeggen dat u zelf blijft ademen, slikken of hoesten.
  • U bent in principe te wekken; dit kunt u vergelijken met slapen. U bent dus niet onder algehele anesthesie.

Invullen vragenlijst

Als de arts met u afspreekt dat u een onderzoek/behandeling onder sedatie krijgt, vragen we u binnen 2 werkdagen een vragenlijst in te vullen voor de anesthesioloog. De anesthesioloog wil namelijk weten wat uw huidige gezondheidstoestand is. Vul de vragenlijst digitaal in via de beveiligde website MijnJBZ. U logt in op MijnJBZ met uw DigiD. Kijk voor meer informatie hierover op www.mijnjbz.nl

Kunt u de vragenlijst thuis niet invullen via MijnJBZ? Dan kunt u dit doen bij het MijnJBZ Servicepunt op de Boulevard. Neem iemand mee als u hierbij hulp nodig heeft. 

Pas nadat u de vragenlijst heeft ingevuld, worden de voorbereidingen voor het onderzoek of de behandeling in gang gezet.

Preoperatieve Screening en Centraal Apotheek Punt

Het is belangrijk dat u goed en veilig wordt voorbereid op het onderzoek of de behandeling. Daarom wordt u enige tijd van tevoren gebeld door een medewerker van de afdeling Preoperatieve Screening (POS). Het telefonisch gesprek duurt ongeveer 10 tot 20 minuten.

De anesthesist kan het nodig vinden dat u naar het ziekenhuis komt voor een afspraak. Dit hangt af van uw gezondheidstoestand en het soort onderzoek of behandeling. Deze afspraak is dan altijd op de hoofdlocatie in 's-Hertogenbosch en duurt ongeveer 1 uur.

Voordat u gebeld wordt door de POS, bent u eerder al gebeld door een medewerker van het Centraal Apotheek Punt (CAP).

Let op! De gesprekken met de medewerker van het CAP en de medewerker van de POS zijn belangrijk. Uw onderzoek/behandeling kan niet door gaan als deze gesprekken niet hebben plaatsgevonden.

Nuchter zijn

Het onderzoek of de behandeling kan alleen gedaan worden als u nuchter bent. ‘Nuchter’ betekent dat uw maag leeg is. Zo wordt voorkomen dat de inhoud van uw maag tijdens het onderzoek of de behandeling in de luchtpijp en longen terechtkomt. Dit zou tot ernstige complicaties kunnen leiden.

Om te zorgen dat u nuchter bent, houdt u zich aan de volgende regels:

Tot 6 uur voor het tijdstip van opname:

  • U mag normaal eten en drinken.

Vanaf 6 uur voor het tijdstip van opname:

  • U mag niets meer eten (ook geen snoepjes). U mag nog wel kauwgom kauwen, maar u mag de kauwgom niet doorslikken.
  • U mag nog wel drinken: water, helder appelsap, thee of koffie zonder melk (eventueel met zoetjes of suiker).
  • U mag niet meer drinken: melk(producten), koolzuurhoudende dranken of alcohol.

Vanaf 2 uur voor het tijdstip van opname:

  • U mag niets meer eten en drinken (ook geen snoepjes). U mag ook geen kauwgom meer kauwen. ,
  • Een slokje water om medicijnen in te nemen - of bij het tandenpoetsen - mag wel.

 

Diabetes en nuchter zijn

Heeft u diabetes en krijgt u een onderzoek of behandeling met sedatie?  Lees dan de folder 'Diabetes en nuchter zijn voor een operatie of onderzoek met anesthesie'.

 

Medicijnen

De SPS en/of POS-medewerker vertelt u welke medicijnen u vóór het onderzoek of behandeling moet stoppen en welke medicijnen u mag blijven gebruiken.

Overige voorbereidingen

  • Wij verzoeken u om op de ochtend van de opname thuis te douchen of te baden.
  • U mag op de dag van het onderzoek of behandeling geen make-up, bodylotion of gezichtscrème gebruiken.
  • U hoeft eventuele nagellak of kunstnagel niet te verwijderen. Dit hoeft alleen bij een onderzoek of behandeling aan uw hand (in overleg met uw behandelend arts).
  • Doe thuis uw horloge, ringen, oorbellen en andere sieraden af. Piercings in de mond moet u altijd uitdoen. Dit geldt ook voor piercings vlakbij het deel van uw lichaam waaraan het onderzoek of behandeling plaatsvindt. Andere piercings mogen blijven zitten.  Uw gehoorapparaat, bril en kunst gebit mag u blijven gebruiken. Deze kunnen indien nodig op de behandelkamer uit of afgedaan worden.

Geef veranderingen in uw medicijnen of gezondheid door!

Verandert er iets in uw medicijngebruik ná uw afspraak op de POS en vóór de dag van opname in het ziekenhuis? Dan is het belangrijk dat u deze wijziging doorgeeft aan het ziekenhuis. Bel hiervoor naar ons Centraal Apotheek Punt: (073) 553 59 09. Zij registeren de wijziging van uw medicijngebruik in uw medisch dossier. De medewerker van de POS belt u terug als de wijziging van invloed is op uw behandeling.

Verandert er iets in uw gezondheidstoestand? Geef dit dan door aan afdeling POS: (073) 553 34 64

Vervoer naar huis

Het is belangrijk dat u van tevoren regelt dat iemand u begeleidt na het onderzoek of behandeling. U mag namelijk de eerste 24 uur na de sedatie niet zelf aan het verkeer deelnemen. Door de sedatie kunt u minder alert zijn. 

Uw begeleider kan in het ziekenhuis wachten of gebeld worden om u te komen halen. 

Wat gebeurt er tijdens de sedatie?

In de voorbereidingsruimte wordt u aangesloten op de bewakingsmonitor en krijgt u een infuus in de arm. 

Na de veiligheidscheck start de SPS met de sedatie, via het infuus in uw arm. De SPS blijft u tijdens het hele onderzoek of behandeling bewaken.

Wat gebeurt er na het onderzoek of behandeling?

Als het onderzoek of behandeling klaar is stopt de SPS het toedienen van de sedatie. U wordt dan naar de uitslaapkamer gebracht, waar u blijft tot u weer goed wakker bent. Een verpleegkundige meet de bloeddruk, hartslag en het zuurstofgehalte in uw bloed tot u weer naar de verpleegafdeling mag.

De verpleegkundige op de verpleegafdeling geeft aan wanneer u weer naar huis gaat.

Door de medicijnen die u heeft gekregen kan uw reactievermogen tijdelijk verminderd zijn. Daarom mag u niet alléén met het openbaar vervoer naar huis en niet zelf autorijden. U mag ook geen gevaarlijke machines bedienen.

Verder adviseren we u de eerste 24 uur na de ingreep:

  • te zorgen dat er een volwassene bij u is, zodat hij/zij u kan helpen als dat nodig is.
  • geen alcohol te drinken.
  • geen belangrijke beslissingen te nemen.

Risico's of bijwerkingen na sedatie

Bij  elk onderzoek en elke behandeling kunnen er complicaties of bijwerkingen optreden. Een goede voorbereiding verkleint de kans hierop. Complicaties of bijwerkingen na sedatie komen zelden voor, maar we zijn verplicht ze u te melden:

  • Er kan een allergische reactie optreden op de toegediende medicijnen. Deze reactie  kan variëren van heel onschuldig tot zeer ernstig. Meld het altijd als u ergens allergisch voor bent.
  • U kunt wat ontremd reageren door de toegediende medicijnen.
  • U kunt hoofdpijn hebben, misselijk of duizelig zijn of overgeven.
  • Ondanks dat u geslapen heeft tijdens het onderzoek of behandeling, heeft het lichaam toch een inspanning geleverd. Vermoeid zijn na het onderzoek of behandeling komt dan ook regelmatig voor. Doet u de dag van het onderzoek of behandeling en de dag erna rustig aan en neem eventueel extra rust.
  • Als u te diep in slaap raakt tijdens het onderzoek of behandeling, kunt u te weinig adem gaan halen of zelfs helemaal stoppen met ademen. De SPS heeft alles bij de hand om deze situatie op te heffen, zodat uw veiligheid gegarandeerd is. In het uiterste geval zal een beademingsbuis in uw keel worden geplaatst.
  • Als er nog eten/drinken in uw maag zit tijdens de sedatie  kan deze maaginhoud  omhoog komen en in de longen terechtkomen. Dit kan een ernstige longontsteking veroorzaken. Daarom is het erg belangrijk goed nuchter te zijn.

Heeft u vragen over sedatie?

Heeft u nog vragen over de sedatie? Tijdens kantooruren kunt u bellen naar afdeling Anesthesiologie: (073) 553 26 57.