Headerafbeelding
Moeder met meisje op de boulevard
Onderzoek

Slikvideo bij kinderen

Bij een slikvideo worden opnames gemaakt van de mond, keel en slokdarm met behulp van röntgenstralen. 

De opnamen worden gemaakt tijdens het eten of drinken. Dit onderzoek wordt uitgevoerd als er problemen met eten en/of drinken zijn. Hierbij wordt een contrastmiddel gebruikt.

LET OP! U en uw kind moeten zich voor dit onderzoek voorbereiden. Lees daarom deze informatie minstens EEN DAG vóór het onderzoek goed door! Het is belangrijk dat deze instructies goed opgevolgd worden. Het onderzoek kan anders misschien niet doorgaan. 

Hoe verloopt het onderzoek?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over het onderzoek.

Praktische tips

Wat neemt u mee voor uw kind?

  • Het identiteitsbewijs uw kind (geldig paspoort, identiteitskaart of vreemdelingenkaart).
  • Een eigen flesje/beker drinken voor uw kind en eventueel een knuffeltje of speeltje.

De afdeling Radiologie

Op de afdeling Radiologie is de radioloog verantwoordelijk voor de onderzoeken. De radioloog is een arts die gespecialiseerd is in het uitvoeren en beoordelen van deze onderzoeken. De radiodiagnostisch laborant of physician assistent helpt de radioloog bij de onderzoeken. Ook kunnen zij deze onderzoeken in opdracht van de radioloog zelfstandig uitvoeren.

Bekijk de zorgverzekering van uw kind

Controleer zelf vóór een afspraak in het JBZ of de zorg voor uw kind wordt vergoed:

  • Bekijk hier met welke zorgverzekeraars het JBZ een contract heeft.
  • Het hangt ook af van uw polis of uw zorgverzekeraar alle zorg volledig vergoedt. 
  • Voor kinderen tot 18 jaar hoeft geen eigen risico betaald te worden. Let op! Bijvoorbeeld bij bepaalde medicijnen, betaalt u wel een wettelijke eigen bijdrage. Dit is iets anders dan het eigen risico. 

     

MijnJBZ voor kinderen

Kinderen onder de 12 jaar en hun ouders kunnen niet inloggen in het dossier van het kind in MijnJBZ. Wilt u informatie in het dossier inzien? Dan kunt u mogelijk een machtiging voor uw kind aanvragen. Kijk voor de actuele informatie op www.mijnjbz.nl/machtiging.

Betrokken afdelingen

Code KIN-093
Laatste revisie: 6 december 2023 - 12:58
Hoe verloopt het onderzoek?

Slikvideo bij kinderen

Eten en drinken

Het is het beste als uw kind 2 tot 3 uur voor het onderzoek niets gegeten en weinig gedronken heeft.

U moet twee soorten voeding meebrengen:

  • Voeding waarbij uw kind slikklachten heeft.
  • Voeding waarbij uw kind geen slikklachten heeft.

Uw kind voorbereiden

Op Hallo ziekenhuis! kan uw kind alvast kennismaken met het ziekenhuis. Zo kan uw kind er verschillende filmpjes over het ziekenhuis bekijken. Op deze manier kunt u zich samen voorbereiden op het onderzoek in het ziekenhuis.

Bent u zwanger?

Eén van de ouders/verzorgers mag mee in de onderzoeksruimte. In verband met de röntgenstraling mag een moeder/verzorgster die (mogelijk) zwanger is niet bij het onderzoek aanwezig zijn. Zorg er dan voor dat iemand anders uw kind begeleidt. 

Waar meldt u zich?

U meldt zich met uw kind ruim op tijd bij de afdeling Radiologie, op de locatie die op de afspraakbevestiging vermeld staat. Hierna neemt u plaats in de wachtruimte. Zodra uw kind aan de beurt is, neemt de radiodiagnostisch laborant u mee naar de onderzoeksruimte.

Wat gebeurt er tijdens het onderzoek?

Bij het onderzoek zijn een radioloog, radiodiagnostisch laborant aanwezig. Soms is hier ook een logopedist bij. Tijdens het onderzoek gebruiken we een contrastmiddel. We mengen dit contrastmiddel met het eten dat u heeft meegebracht. Door het contrastmiddel kunnen we het slikken zichtbaar maken. Door het contrastmiddel verandert de smaak en kleur van het eten een beetje. Het contrastmiddel komt niet in het bloed. Het verlaat het lichaam met de ontlasting. Uw kind drinkt of eet tijdens het onderzoek de meegebrachte voeding. U mag helpen bij het geven van de voeding. We maken meerdere röntgenopnames. De radioloog en de logopedist vertellen u tijdens het onderzoek steeds wat er gaat gebeuren.

Zijn er bijwerkingen of risico's?

Bij dit onderzoek maken we gebruik van röntgenstraling. In ons ziekenhuis maken we gebruik van moderne technieken. Het risico van röntgenstraling is klein.

In zeldzame gevallen ontstaan door het gebruik van het contrastmiddel onschuldige bijwerkingen zoals darmkrampen, misselijkheid en braken.

Hoe lang duurt het onderzoek?

Het onderzoek duurt ongeveer 30 minuten.

Van wie krijg ik de uitslag?

U krijgt de uitslag van de arts die het onderzoek heeft aangevraagd. Is er met u nog geen afspraak gemaakt voor de uitslag van dit onderzoek? Bel dan zelf naar de polikliniek waar u onder behandeling bent om hiervoor een afspraak te maken.

Mijn kind kan niet naar de afspraak komen, wat moet ik doen?

Kunt u niet naar de afspraak komen? Geef dit dan zo snel mogelijk (minstens 24 uur voor het onderzoek/behandeling) aan ons door via telefoonnummer (073) 553 26 00. Er kan dan nog een andere patiënt in de plaats van uw kind worden geholpen.

Ik heb nog vragen, waar kan ik die stellen?

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, dan kunt u telefonisch contact opnemen met de afdeling Radiologie. De afdeling is bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur op het telefoonnummer (073) 553 26 00. De afdeling Kinderdagbehandeling is bereikbaar op telefoonnummer: (073) 553 25 26.