Crohn (ziekte van)
De ziekte van Crohn is een chronische (blijvende) ontstekingsziekte van het maagdarmstelsel.
Translate instructions
If you wish to view the page on your phone or tablet, then the steps below may not work. Please switch to a desktop computer to translate this website. For translating the text, please follow this instruction:
1. Select the text you want to translate.
2. Choose ‘Vertalen’.
![Translate instructions step 1](/sites/default/files/styles/entity_embed_50_width/public/images/2023-04/20230406-schermafdruk-tekst-vertalen-JBZ-website-stap1.png?itok=-xyw_-3z)
3. Select the language you prefer.
![Translate instructions step 2](/sites/default/files/styles/entity_embed_50_width/public/images/2023-04/20230406-schermafdruk-tekst-vertalen-JBZ-website-stap2.png?itok=0d0KsZIq)
4. You can read and/or listen to the translated text (by Google).
![Translate instructions step 3](/sites/default/files/styles/entity_embed_50_width/public/images/2023-04/20230406-schermafdruk-tekst-vertalen-JBZ-website-stap3.png?itok=fIScesw3)
Lees meer
Vaak wisselen plekken van ontstekingen en gezonde delen van de darm elkaar af, en is dus niet een aaneengesloten deel van de darm ontstoken. De ziekte kan ook effect hebben op verschillende organen en weefsels buiten de darmen zoals de huid, gewrichten en ogen. De ziekte van Crohn is een auto-immuunziekte. Dit betekent dat het immuunsysteem zich tegen het lichaam zelf keert.
De onderstaande afbeelding laat zien waar de ontstekingen kunnen ontstaan in het maagdarmkanaal.
![Deze afbeelding laat zien waar de ontstekingen bij crohn kunnen ontstaan in het maagdarmkanaal.](/sites/default/files/styles/entity_embed_full_width/public/images/2022-04/mdl-crohn_0.png?itok=7t9c5RWR)
Perianale fistels en abcessen
Een perianale fistel is een onnatuurlijke, pijpvormige ‘doorgang’ tussen het einde van de dikke darm en de huid bij de anus. Een perianaal abces is een holte gevuld met pus in de buurt van de anus.
Fistels zijn pijnlijk en komen vaak voor bij de ziekte van Crohn. Het eerste verschijnsel is vaak een zachte pijnlijke zwelling of knobbel bij de anus. Via een kleine opening in de huid lekt er pus en soms ook ontlasting. De huid rondom de fistel voelt vaak geïrriteerd en pijnlijk aan.
Als u denkt dat u een perianale fistel of abces heeft, neem dan contact op met uw behandelend arts of met de IBD-verpleegkundige. Er zijn verschillende behandelmogelijkheden waaronder medicijnen of een operatie.
Vernauwingen
Vernauwingen in de darm komen met name voor bij de ziekte van Crohn en veel minder vaak bij colitis ulcerosa. Klachten die vaak voorkomen bij een vernauwing zijn een opgezette buik, gerommel in de buik, een vol gevoel, misselijkheid en braken. Vernauwingen kunnen soms uitmonden in een darmafsluiting (ileus); dit kan een ernstige situatie zijn.
Een vernauwing kan ontstaan doordat de ziekte actief is. De darmwand is dan wat opgezwollen, met als gevolg een vernauwing van de doorgang. We kiezen dan vaak voor behandeling met medicijnen om te proberen de ziekte rustig te krijgen. Soms is een operatie noodzakelijk.
Vernauwingen kunnen ook ontstaan door littekens van eerdere ontstekingen in de darm of verklevingen door operaties. Dan is behandeling met medicijnen meestal niet effectief. Afhankelijk van de plek war de vernauwing zit, de lengte van het stuk darm dat vernauwd is en uw klachten kan uw arts u een oprekking of een operatie voorstellen. Meer informatie hierover vindt u op de website van Crohn en colitis.nl.
Meer informatie over de ziekte van Crohn vindt u ook op de website van Thuisarts.
Zorg bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa (IBD)
Alles wat u tegenkomt als u de diagnose IBD krijgt, vindt u op onze pagina IBD-zorg.
Onderzoeken
Het kan soms maanden of zelfs jaren duren voordat de diagnose ‘ziekte van Crohn’ wordt gesteld.
Onderzoeken
De meeste mensen hebben wel maag- en darmklachten. Maar de klachten kunnen ook vager zijn zoals een onverklaarbare bloedarmoede, gewrichtspijnen of een huiduitslag. De arts vraagt naar uw medische voorgeschiedenis, doet lichamelijk onderzoek en laat uw ontlasting onderzoeken. Op basis van gesprekken met de arts en de verschillende onderzoeken wordt de diagnose gesteld.
Bij bloedonderzoek nemen we 1 of meer buisjes bloed af met een hol naaldje. Dit bloed wordt in het laboratorium onderzocht.
Voor een ontlastingsonderzoek moet u ontlasting inleveren. Dit wordt in het laboratorium onderzocht.
Bij een sigmoïdoscopie bekijkt de arts het laatste stuk van uw dikke darm.
Bij een coloscopie bekijkt de arts de binnenkant van uw dikke darm en soms ook het laatste deel van de dunne darm.
Met een echo van de buik kan de radioloog of laborant de organen en bloedvaten in uw buik met geluidsgolven (echo) onderzoeken.
Bij dit onderzoek worden afbeeldingen gemaakt van uw lichaam door middel van een smalle bundel röntgenstralen.
Bij een MRI-enterografie brengt de radioloog uw dunne darm in beeld.
Bij een videocapsule-onderzoek bekijkt de arts de binnenkant van uw dunne darm.
Behandelingen
De behandeling bestaat meestal uit medicijnen en eventueel voedingsadviezen. Het IBD-Team geeft zorg aan patiënten met de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa.
Behandelingen
Met medicijnen probeert de arts om ontstekingen zo snel mogelijk onder controle te krijgen. Ook moeten de medicijnen nieuwe ontstekingen en/of complicaties, zoals fistels of abcessen zo veel mogelijk voorkomen. Soms is een operatie nodig om het ‘zieke’ darmdeel te verwijderen en zo de klachten te verhelpen.
IBD-team
Het IBD-team geeft zorg aan patiënten met de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa. IBD staat voor Inflammatory Bowel Diseases; in het Nederlands betekent dit chronisch ontstoken darmziekten. Bij de behandeling van de ziekte van Crohn bezoekt u de ene keer de MDL-arts tijdens het reguliere spreekuur op de polikliniek, en de andere keer het spreekuur van de MDL-verpleegkundige tijdens het spreekuur chronische darmontsteking (IBD). Samen vormen zij het IBD-team.
Bij de behandeling van de ziekte van Crohn schrijft de arts vaak medicijnen voor.
Bij de ziekte van Crohn en Colitis ulcerosa (IBD) komen er vooral in de ontstekingsfase verschillende klachten voor.
Bij ijzertekort kan uw arts een behandeling met een infuus met Ferinject voorschrijven.
Vermoeidheid komt veel voor bij mensen met de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa.
ACCU-Lader: trainingsprogramma bij chronische darmaandoening IBD.
Poliklinieken en afdelingen
Het specialisme Maag-, Darm- en Leverziekten (MDL) richt zich op de diagnostiek en behandeling van ziekten van het spijsverteringskanaal.
Gastro-enterologische chirurgie richt zich op operaties in de buikholte, zoals operaties aan de dikke darm, alvleesklier, lever of galblaas.