Headerafbeelding
afdelingen mdl wachtkamer
Onderzoek

Videocapsule-onderzoek

Bij een videocapsule-onderzoek bekijkt de arts de binnenkant van uw dunne darm.

Hiervoor slikt u een 'pil' in waar een camera in zit (videocapsule), zo klein als een vitaminepil. De camera maakt 12 uur lang foto's van uw maag-darmkanaal. De foto's worden naar een recorder gezonden. Die draagt u bij u. Hierin worden de foto's opgeslagen. Met dit onderzoek kan de arts afwijkingen opsporen van het slijmvlies van de dunne darm.

Om de foto’s die de videocapsule maakt goed te kunnen beoordelen, moet de darm goed schoon zijn. Daarvoor treft u zelf thuis voorbereidingen in de dagen voor het onderzoek. U vindt de instructies in deze folder. Het onderzoek kan alleen doorgaan als u deze instructies heel precies opvolgt.

Moet u de afspraak verzetten? Doe dit zo snel mogelijk maar uiterlijk 3 werkdagen van tevoren!

Hoe verloopt het onderzoek?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over uw onderzoek.

Praktische tips

Wat neemt u mee?

Bij iedere afspraak in het ziekenhuis neemt u mee:

  • een geldig identiteitsbewijs
  • uw Actueel Medicatie Overzicht (AMO).

Hier vindt u meer informatie over wat u moet meenemen.

Afspraak op onze locatie in 's-Hertogenbosch, Boxtel, Drunen of Rosmalen? Meld u eerst digitaal aan. Lees hier hoe dit werkt.

Opleidingsziekenhuis

In het JBZ leiden we verpleegkundigen, coassis­tenten, artsen en andere zorgverleners op. Dit betekent dat bij uw afspraak soms meerdere zorgverleners aanwezig zijn. En het kan zijn dat u onderzocht of behan­deld wordt door een zorgverlener in opleiding. Deze zorgverlener werkt altijd onder supervisie van een gekwali­ficeerde zorgverlener.

Gegevens delen

Wilt u dat zorgverleners buiten het Jeroen Bosch Ziekenhuis uw medische gegevens kunnen inzien? Dan moet u het JBZ toestemming geven om uw gegevens beschikbaar te stellen.

MijnJBZ

Via MijnJBZ kunt u zelf een deel van uw persoonlijke en medische gegevens inzien die in het JBZ over u bekend zijn. Zie ook: Wat kan ik in MijnJBZ zien? 

Bekijk uw zorgverzekering

Het is uw eigen verantwoordelijkheid na te gaan of u verzekerd bent voor de zorg waarvoor u naar het Jeroen Bosch Ziekenhuis komt. Bekijk van tevoren uw polisvoorwaarden of informeer bij uw zorgverzekeraar.

Code INT-155
Laatste revisie: 7 juni 2024 - 10:17
Hoe verloopt het onderzoek?

Videocapsule-onderzoek

Voorbereiding met laxeermiddelen

Om de darm van binnen goed te kunnen bekijken, moet deze helemaal schoon zijn. Daarvoor krijgt u laxeermiddelen. U krijgt van te voren te horen welk laxeermiddel(en) u moet gebruiken. Kies hieronder het laxeermiddel dat u moet gebruiken voor de instructie over de voorbereiding.

PLEINVUE        Moviprep          Picoprep         

Laxeren bij een vochtbeperking

Voorbereiding ruim van tevoren

Hieronder staan een aantal zaken genoemd waar u ruim van tevoren rekening mee moet houden.

  • Gebruikt u ijzertabletten?(ferro-gradumed of ferrofumeraat) Dan moet u daar 10 dagen van tevoren mee stoppen. Deze tabletten zorgen voor een zwarte aanslag op het darmslijmvlies. Hierdoor kan de arts het darmslijmvlies niet goed beoordelen
  • Medicijnen ophalen bij de apotheek. Om de darmen goed schoon te spoelen gebruikt u een laxeermiddel. U krijgt hiervoor een recept toegestuurd. U kunt dit laxeermiddel bij uw apotheek of bij de ziekenhuisapotheek ophalen. Het is belangrijk dat u zich houdt aan de voorbereiding die in de folder over het laxeren staat. Let op: dit kan afwijken van wat er in de bijsluiter van het laxeermiddel staat 
  • Bent u diabetespatiënt? Dan moet u speciale maatregelen treffen. Lees de folder 'Diabetes en nuchter zijn voor een onderzoek' voor meer informatie. Heeft u hierna nog vragen? Neem dan contact op met uw diabetesverpleegkundige 
  • Bent u (mogelijk) zwanger? Dan moet u dit zeker melden aan de arts die het onderzoek heeft aangevraagd. 
  • Gebruikt u medicijnen die de darmwerking vertragen? Bijvoorbeeld codeïne en loperamide (Imodium, Diacure)? Overleg met uw arts wanneer u deze moet stoppen. Als de videocapsule uw lichaam verlaten heeft, kunt u deze medicijnen weer gaan gebruiken. 

Voorbereiding op de dag van het onderzoek

  • Neem géén ontbijt!
  • Neem uw medicijnen niet in.
  • Wij raden u aan om ruimvallende, kleding te dragen die uit 2 delen bestaat. Bijvoorbeeld een broek of rok met een trui of blouse.
  • Gebruik geen bodylotion, lipbalsem of andere vette crèmes.

Kunt u op de datum van het onderzoek niet komen?

Belt u dan zo snel mogelijk, maar uiterlijk 3 werkdagen) vóór de afspraak naar de afdeling Endoscopie. We zijn te bereiken op werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur via telefoonnummer (073) 553 30 51.

De verpleegkundige brengt u naar de onderzoekskamer. Hier krijgt u eerst een beker met water met Infacol te drinken. Dit is een middel om luchtbellen in de darm te verminderen.

Daarna plakt de verpleegkundige 9 plakkers met daaraan elektroden op uw borst en buik. Deze worden verbonden aan de recorder. De recorder draagt u in een tasje om uw nek of schouder.

De verpleegkundige geeft u de capsule aan. Zodra u de capsule tussen 2 vingers beet pakt, wordt deze geactiveerd. U neemt de capsule in met water. U mag niet op de videocapsule kauwen. Als u de capsule heeft doorgeslikt, bekijkt de verpleegkundige meteen op de recorder of de capsule in de maag ligt en of de beelden goed worden doorgezonden.

Hierna mag u naar huis.

Hoe verloopt de rest van de dag?

Na het innemen van de videocapsule neemt u elk uur 1 glas water. Dit doet u tot u de plakkers heeft losgemaakt en u de recorder niet meer bij u hoeft te dragen.

Na 2 uur:
  • U mag weer heldere vloeistoffen drinken.
  • U mag uw medicijnen innemen.
Na 4 uur:
  • U mag een lichte lunch gebruiken: cracker of beschuit met beleg (nog geen kaas).
  • U mag alleen nog heldere vloeistoffen drinken.
Na 6 uur:
  • U mag weer eten en drinken zoals u gewend bent.
Na 12 uur:
  • U mag de plakkers losmaken en weggooien.
  • De recorder met elektroden hoeft u nu niet meer bij u te dragen.

Inleveren van de recorder

De volgende dag levert u vóór 9.30 uur de recorder en de elektroden in bij de balie van de afdeling Endoscopie: gebouw B, verdieping 1, ontvangst 5.

LET OP! De videocapsule verlaat uw lichaam met de ontlasting. Kom daarom niet in de buurt van sterke magnetische velden, zoals MRI apparatuur, zolang de videocapsule nog in uw lichaam zit.Heeft u 2 weken nadat u de capsule heeft ingeslikt, deze nog niet in de ontlasting zien zitten? Bel dan naar de afdeling Endoscopie, telefoonnummer (073) 553 30 51.

Tijdens het onderzoek

  • Kom niet in de buurt van sterke magnetische velden, zoals een MRI apparaat.
  • Vermijdt direct zonlicht, dit geeft overbelichte beelden die niet goed te beoordelen zijn.
  • Voorkom grote lichamelijke inspanning.
  • Zorg dat u géén contact heeft met andere patiënten die hetzelfde onderzoek krijgen.
  • Gebruik geen elektrische deken.
  • Koppel de apparatuur niet los tijdens het onderzoek. Als er een elektrode los gaat, klik deze dan zo snel mogelijk weer vast.
  • Vermijd schokken en stoten. De datarecorder is een kostbare computer. We vragen u daarom voorzichtig te zijn met het apparaat.
  • De apparatuur mag niet nat worden.

Wanneer moet u contact opnemen?

Krijgt u last van misselijkheid, buikpijn of braken?

Bel tijdens kantoortijden naar de afdeling Endoscopie, dan kunnen wij u het beste helpen. Het telefoonnummer is: (073) 553 30 51. Buiten kantooruren belt u naar de afdeling Spoedeisende hulp,(073) 553 27 00.

De uitslag krijgt u van de arts die het onderzoek voor u heeft aangevraagd. Dit is meestal na een paar weken. U krijgt hiervoor een afspraak.

Voor vragen belt u naar de afdeling Endoscopie, telefoonnummer: (073) 553 30 51.