Longkanker (longcarcinoom)
Longkanker is een kwaadaardige aandoening in het longweefsel of de luchtpijp.
Translate instructions
If you wish to view the page on your phone or tablet, then the steps below may not work. Please switch to a desktop computer to translate this website. For translating the text, please follow this instruction:
1. Select the text you want to translate.
2. Choose ‘Vertalen’.
![Translate instructions step 1](/sites/default/files/styles/entity_embed_50_width/public/images/2023-04/20230406-schermafdruk-tekst-vertalen-JBZ-website-stap1.png?itok=-xyw_-3z)
3. Select the language you prefer.
![Translate instructions step 2](/sites/default/files/styles/entity_embed_50_width/public/images/2023-04/20230406-schermafdruk-tekst-vertalen-JBZ-website-stap2.png?itok=0d0KsZIq)
4. You can read and/or listen to the translated text (by Google).
![Translate instructions step 3](/sites/default/files/styles/entity_embed_50_width/public/images/2023-04/20230406-schermafdruk-tekst-vertalen-JBZ-website-stap3.png?itok=fIScesw3)
Lees meer
Na uw behandeling krijgt u een CT-scan om te bepalen wat het effect van de behandeling is. Afhankelijk van de uitslag en de verwachte toekomstige ontwikkelingen, komt u met tussenpozen terug bij de longarts. Regelmatig maken we een nieuwe longfoto.
Als u longkanker heeft door asbest komt u mogelijk u in aanmerking voor een tegemoetkoming. Meer hierover leest u op de website van het Instituut slachtoffers beroepsziekten door gevaarlijke stoffen.
Onderzoeken
Bij een vermoeden van longkanker is altijd aanvullend onderzoek nodig. De longarts kan een of meerdere onderzoeken voor u aanvragen.
Onderzoeken
In het Jeroen Bosch Ziekenhuis is er de mogelijkheid voor het zogenaamde sneldiagnostiek traject. Dit houdt in dat u in 1 week veel onderzoeken krijgt die nodig zijn om tot een diagnose te komen. Meestal krijgt u aan het einde van de week de definitieve uitslag. Uw longarts vertelt u wat er aan de hand is en welke behandelingen er eventueel mogelijk zijn.
Bij bloedonderzoek nemen we 1 of meer buisjes bloed af met een hol naaldje. Dit bloed wordt in het laboratorium onderzocht.
Een longfunctieonderzoek bestaat uit een aantal testen om te controleren hoe goed de longen en luchtwegen werken.
Op de afdeling Nucleaire Geneeskunde worden onderzoeken uitgevoerd met behulp van radioactieve stoffen.
Met behulp van het MRI-onderzoek kunnen pezen, spieren, hersenweefsel, kraakbeen, tussenwervelschijven, organen of bloedvaten zichtbaar worden gemaakt.
Bij een punctie wordt met een naald een stukje weefsel uit het lichaam gehaald, om dit weefsel verder te kunnen onderzoeken in het laboratorium.
Bij dit longonderzoek, ook wel longscintigrafie genoemd, kijken we naar de doorbloeding (perfusie) van de longen. Dit doen we met behulp van een radioactieve vloeistof en een gammacamera. Aanvullend kunnen we ook naar de verdeling van de ingeademde lucht (ventilatie) kijken. Dit gebeurt met een radioactief gas.
Bij dit onderzoek maakt de longarts een echografie van uw luchtwegen vanuit de slokdarm.
Bij een ebus-bronchoscopie maakt de longarts een echografie van uw luchtwegen.
Bij een bronchoscopie bekijkt de longarts uw luchtwegen (bronchiën).
Met het skeletonderzoek kunnen ziekteprocessen van de botten worden vastgesteld of uitgesloten. Dit onderzoek wordt gedaan met een radioactieve vloeistof en een gammacamera.
Bij een mutatieonderzoek onderzoeken we of er in de tumor sprake is van bepaalde mutaties.
Behandelingen
Als de diagnose longkanker gesteld is, bespreekt de arts met u welke behandelmogelijkheden er zijn. Dit is afhankelijk van het type en de uitgebreidheid van de tumor.
Behandelingen
Uw vaste aanspreekpunt
Uw verpleegkundig specialist begeleidt en ondersteunt u tijdens uw ziekte. Zij is uw vaste aanspreekpunt. De verpleegkundig specialist zorgt er voor dat uw behandelingen in het ziekenhuis zo goed mogelijk op elkaar aansluiten. Ook kan zij u doorverwijzen naar andere zorgprofessionals. Dit gebeurt altijd in overleg met u.
In deze periode van behandeling komt er erg veel op u af. Heeft u vragen of wilt u zaken bespreken, dan kunt u hiermee altijd terecht bij de verpleegkundig specialist.
Een operatie aan de long wordt meestal uitgevoerd als kijkoperatie. Deze operatie heet Video Assisted Thoracoscopic Surgery (VATS). Hierbij hoeft de longchirurg geen grote snede te maken.
Radiotherapie is het behandelen van kanker met bestraling.
Als u kanker heeft, kunt u een behandeling krijgen met chemotherapie.
Bij kanker kan mogelijk immuuntherapie gegeven worden. Dit is een verzamelnaam voor behandelingen die het eigen afweersysteem actief maken.
Mensen met longkanker die hiervoor worden behandeld met chemo- en/of immunotherapie kunnen mogelijk gebruik maken van thuismonitoring. U kunt dit bespreken met uw behandelaar.
Poliklinieken en afdelingen
Het specialisme Longgeneeskunde houdt zich bezig met het onderzoeken en behandelen van ziekten van de longen en het ademhalingssysteem.
Het Oncologisch Centrum is de centrale plaats in het Jeroen Bosch Ziekenhuis voor patiënten met kanker of bloedziekten.
Een longchirurg opereert patiënten met afwijkingen aan de borstkas of longen.
Chirurgen kunnen door andere specialisten worden ingeschakeld worden om patiënten met kanker te opereren.