Ketaminespreekuur
Een ketamineverslaving beïnvloedt alle aspecten van je leven en kan leiden tot ernstige urologische klachten. Het slijmvlies in je blaas, urineleiders en in je nieren is namelijk gevoelig voor ketamine. Heb je ketamine gebruikt en heb je hierdoor urologische klachten gekregen? Dan kan een huisarts of uroloog je verwijzen naar het Ketaminespreekuur.
Translate instructions
If you wish to view the page on your phone or tablet, then the steps below may not work. Please switch to a desktop computer to translate this website. For translating the text, please follow this instruction:
1. Select the text you want to translate.
2. Choose ‘Vertalen’.
3. Select the language you prefer.
4. You can read and/or listen to the translated text (by Google).
Hoe verloopt de afspraak?
Voorbereiding op de eerste afspraak
Wat gebeurt er tijdens de eerste afspraak?
Praktische tips
Wat neemt u mee?
Bij iedere afspraak in het ziekenhuis neemt u mee:
- een geldig identiteitsbewijs
- uw Actueel Medicatie Overzicht (AMO).
Hier vindt u meer informatie over wat u moet meenemen.
Afspraak op onze locatie in 's-Hertogenbosch, Boxtel, Drunen of Rosmalen? Meld u eerst digitaal aan. Lees hier hoe dit werkt.
Eerste Ketaminespreekuur van Nederland in Jeroen Bosch Ziekenhuis
Uroloog in opleiding Wouter van der Sanden startte in 2022 het Ketaminespreekuur in het Jeroen Bosch Ziekenhuis. Met het Ketaminespreekuur wil hij, samen met andere zorginstellingen, een behandeling bieden die werkt. “Met de juiste hulp kunnen patiënten, vaak zijn ze rond de 20 jaar, nog een heel leven opbouwen.”, zegt Van der Sanden.
Het is voor ketaminegebruikers met urologische klachten lastig om medische hulp te krijgen. Van der Sanden ontdekte dat er weinig bekend is over de benodigde behandeling en veel mensen worden niet doorverwezen naar de juiste zorginstelling. “Huisartsen stuurden mensen met klachten vaak terug naar huis. Patiënten kregen het advies om eerst te stoppen met ketamine en daarna terug te komen. Voor verslaafden die dagelijks ketamine gebruiken, is dit erg lastig. Hierdoor worden klachten alleen maar erger en neemt de lichamelijke schade toe.”
Preventie en samenwerking
Uiteindelijk hoopt Van der Sanden dat bewustwording zal leiden tot een afname van ketamineverslaving. Er moet meer nadruk komen te liggen op de gevaren van ketaminegebruik. Het JBZ werkt samen met andere zorginstellingen om een veelzijdige aanpak te bieden.