Headerafbeelding
tolbrug-gebouw-buiten
Afdeling

Loopspreekuur

Mensen die hun looppatroon willen verbeteren kunnen terecht bij het loopspreekuur van Tolbrug Revalidatie.

U bent aangemeld voor het loopspreekuur. Tijdens dit spreekuur willen we uw vraag en mogelijkheden goed onderzoeken zodat we daarna samen met u kunnen bepalen of, en hoe we uw looppatroon zo goed mogelijk kunnen verbeteren.

Wat gebeurt er tijdens het loopspreekuur?

Praktische tips

Wat neemt u mee?

Neem naar uw afspraak uw geldig legitimatiebewijs mee. Hier vindt u meer informatie over wat u moet meenemen.

Afspraak op onze locatie in 's-Hertogenbosch, Boxtel, Drunen of Rosmalen? Meld u eerst digitaal aan. Lees hier hoe dit werkt.

Opleidingsziekenhuis

In het JBZ leiden we verpleegkundigen, coassis­tenten, artsen en andere zorgverleners op. Dit betekent dat bij uw afspraak soms meerdere zorgverleners aanwezig zijn. En het kan zijn dat u onderzocht of behan­deld wordt door een zorgverlener in opleiding. Deze zorgverlener werkt altijd onder supervisie van een gekwali­ficeerde zorgverlener.

MijnJBZ

Via MijnJBZ kunt u zelf een deel van uw persoonlijke en medische gegevens inzien die in het JBZ over u bekend zijn. Zie ook: Wat kan ik in MijnJBZ zien? 

Bekijk uw zorgverzekering

Controleer zelf vóór een afspraak in het JBZ of uw zorg wordt vergoed:

  • Bekijk hier met welke zorgverzekeraars het JBZ een contract heeft.
  • Het hangt ook af van uw polis of uw zorgverzekeraar alle zorg volledig vergoedt.
  • Onze zorg valt voor volwassenen onder het wettelijk eigen risico. Dit betekent dat u ieder jaar eerst een bedrag zelf moet betalen, voordat uw zorgverzekeraar kosten gaat vergoeden. 
Code REV-161
Laatste revisie: 4 september 2024 - 09:50
Wat gebeurt er tijdens het loopspreekuur?

Loopspreekuur

Als voorbereiding op uw afspraak bij het loopspreekuur, heeft u eerst 3 afspraken bij de fysiotherapeut. Afspraak 1 en 2 heeft u in 1 dagdeel. Afspraak 3 bij de fysiotherapeut en de afspraak bij het loopspreekuur heeft u in een ander dagdeel. In totaal komt u dus 2 keer naar de Tolbrug.

Hoe bereidt u zich voor op de afspraken met de fysiotherapeut?

Voor uw afspraken bij de fysiotherapeut moet u zich voorbereiden. Dit omdat u een lichamelijk onderzoek krijgt en omdat de fysiotherapeut een video-opname maakt van uw looppatroon.

  • Het is belangrijk dat uw benen en heupen zo goed mogelijk te zien zijn. Wilt u als het kan een nauwsluitende korte broek meenemen die boven de knieën blijft. U kunt zich omkleden in een aparte ruimte.
  • Breng schoenen mee waar u het makkelijkste op kunt lopen. Neem ook eventuele loophulpmiddelen, spalken, inlegzooltjes of aangepaste schoenen mee.

1e afspraak bij de fysiotherapeut

Bij uw 1e bezoek heeft u een gesprek met de fysiotherapeut om uw vragen en doelen over uw lopen duidelijk te krijgen. Daarna maken we video-opnamen van uw looppatroon. Dit doen we het liefst als u op blote voeten loopt, maar ook met uw schoenen en eventuele loophulpmiddelen die u normaal gebruikt.

2e afspraak bij de fysiotherapeut

Bij de vervolgafspraak krijgt u een uitgebreid lichamelijk onderzoek door 2 fysiotherapeuten. Daarbij wordt nauwkeurig vastgelegd wat uw bewegingsmogelijkheden zijn. Denk daarbij aan hoeveel kracht u in uw benen heeft, of uw gewrichten goed bewegen en hoe het gevoel in uw benen en voeten is.

Daarna gaat u naar huis, waarbij u mogelijk al wat adviezen van de fysiotherapeut mee krijgt.

3e afspraak bij de fysiotherapeut

De videobeelden die zijn gemaakt van uw looppatroon worden samen met de gegevens uit het lichamelijk onderzoek beoordeeld door de fysiotherapeut.

Op uw 3e afspraak bespreekt de fysiotherapeut dit kort met u. Het kan zijn dat we alvast wat hulpmiddelen uitproberen als dat nodig is. Zo krijgt de fysiotherapeut al een beter beeld van wat er kan worden verbeterd aan uw mogelijkheden om beter te lopen.

Na uw 3e afspraak met de fysiotherapeut heeft u een afspraak op het loopspreekuur. De revalidatiearts, de fysiotherapeut en de orthopedisch schoen- en instrumentmaker bekijken samen met u wat er uit het onderzoek is gekomen. We maken dan samen een duidelijk plan om het lopen te verbeteren. Hieruit kan een advies komen om hulpmiddelen of een specifieke behandeling in te zetten.

Expertise externen

Voor het gebruik van enkel-voet orthesen (EVO) en het aanpassen of het maken van aangepaste schoenen, doen wij als revalidatiecentrum een beroep op de deskundigheid en materialen van externen.

We hebben zelf niet de materialen en mogelijkheden. Daarom werken wij samen met Heckert-van Lierop (instrumentmaker) en Buchrhornen (orthopedisch schoenmaker). Er zijn verschillende andere goede leveranciers, maar het is niet efficiënt om hiervoor telkens met andere partijen samen te werken. Daarom heeft Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ) gekozen voor een samenwerking met deze leveranciers.

Keuzevrijheid en bestellen

Als blijkt dat het gebruik van een enkel-voet orthese voor u goed werkt, mag u zelf kiezen bij welke leverancier u deze bestelt. U bent niet verplicht om de enkel-voet orthese te bestellen bij Heckert-van Lierop.

Afstemming met uw zorgverzekeraar

Wilt u graag in contact komen met andere leveranciers van enkel-voet ortheses, dan raden we u aan om contact op te nemen met uw zorgverzekeraar. Zij kunnen u vertellen welke leverancier de geadviseerde orthese ook kan leveren binnen de vergoeding van de zorgverzekering.