Headerafbeelding
Patiënt krijgt uitleg over de werking van een sonde
Afdeling

Spreekuur van het Voedingsteam

Het Voedingsteam behandelt en begeleidt patiënten die zelf niet meer goed kunnen eten. Bijvoorbeeld omdat zij een bepaalde aandoening hebben, zoals de ziekte van Parkinson of kanker.

Daarnaast richt het Voedingsteam zich ook op kwetsbare, oudere patiënten die een grote kans hebben ondervoed te raken. Het Voedingsteam ziet patiënten die opgenomen liggen in het ziekenhuis of revalidatiecentrum Tolbrug. Maar ook bij problemen thuis kunnen patiënten met een voedingssonde terugvallen op het Voedingsteam. Het Voedingsteam is daarnaast een belangrijk aanspreekpunt voor de thuiszorg, verzorgingstehuizen en huisartsen. Het Voedingteam houdt spreekuur op de polikliniek Maag-, Darm- en Leverziekten.

Waarvoor kunt u bij ons terecht?

Behandelingen
Bekijk behandelingen

Over dit spreekuur

Alle belangrijke informatie op een rij

Onze zorgverleners

Maak hier kennis met het behandelteam.
Profielfoto zorgverlener Corian Brok
C. Brok-Verbeek
Verpleegkundig consulent
Profielfoto zorgverlener Lucette Schipper
Dr. D.L. Schipper
Maag-darm-leverarts
Bekijk ons team

Meer informatie

Code AFD-085
Laatste revisie: 7 mei 2024 - 10:16
Over dit spreekuur

Spreekuur van het Voedingsteam

Ondervoeding

Bij ondervoeding is er sprake van een tekort aan voedingsstoffen. Mensen die ziek zijn en kwetsbare ouderen lopen een groter risico om ondervoed te raken. Als mensen ziek zijn, eten zij vaak minder doordat zij bijvoorbeeld misselijk zijn, pijn hebben of benauwd zijn. Het lichaam gebruikt daarentegen juist meer energie en voedingsstoffen. Kwetsbare ouderen die regelmatig in het ziekenhuis moeten zijn, ontbreekt het vaak aan de energie om uitgebreid te koken of te eten. Ook is hun eetlust vaak minder vanwege gezondheidsklachten en een mindere smaakbeleving. Maar ook eenzaamheid kan een rol spelen bij het ontstaan van ondervoeding. 

Goede voedingstoestand

Een goede voedingstoestand is een voorwaarde voor een goede gezondheid en een voorspoedig herstel. Dit betekent dat het lichaam op elk tijdstip in voldoende mate moet kunnen beschikken over alle noodzakelijke voedingsstoffen. Factoren die de voedingsbehoefte beïnvloeden zijn onder andere de leeftijd, het geslacht, de lichamelijke activiteit, de ziekte en de gewenste gewichtstoename. Het Voedingsteam bepaalt de voedingsbehoefte altijd nauwkeurig. Alleen dan kan de juiste behandeling worden ingezet. Het is namelijk belangrijk dat niet alleen ondervoeding, maar ook overvoeding wordt voorkomen.