Ontwikkeling
Bij onderzoek naar de sociale-emotionele ontwikkeling, blijkt dat te vroeg geboren kinderen vaker concentratieproblemen, hyperactiviteit ('druk zijn') en moeilijkheden in de sociale vaardigheden hebben. Daarbij vraagt de verstandelijk ontwikkeling van te vroeg geboren kinderen aandacht. We zien namelijk vaker een verminderde intelligentie en leerstoornissen.
Met de juiste ondersteuning proberen we deze achterstand te voorkomen of te verminderen. Als we de ontwikkeling van uw kind op de juiste manier stimuleren, heeft dat een goede invloed op de ontwikkeling en de interactie tussen u en uw kind. Uw kind voelt zich hierdoor veilig en geborgen bij u.
RS-Virus
Doordat de longen van uw kind nog niet goed gerijpt waren bij de geboorte en hij/zij (gedeeltelijk) beademing heeft gehad, blijven we de longen de eerste jaren controleren.
Het RS virus is een onschuldig 'winter' virus, maar kan bij uw kind kortademigheid, voedingsproblemen of zuurstofbehoefte geven. Met het medicijn Synagis is uw kind beschermd tegen het RS virus. In de eerste winter van uw kind, kan hij/zij dit medicijn krijgen in de periode september - april. Het wordt in die maanden 1 keer per 4 weken toegediend. Dit vermindert de kans op opname in het ziekenhuis door het RS-virus.
Verstopping
Uw kind kan in de eerste weken tot maanden moeite krijgen met ontlasting (obstipatie). Deze kans is het grootst bij de overgang van borstvoeding naar flesvoeding. Ook bij het geven van 'Nenatal 1' kan uw kind meer moeite hebben met de ontlasting. De kinderarts kan hiervoor laxeermiddelen voorschrijven zoals lactulose-siroop.
Onrustig kind
Na de eerste weken thuis, kan uw kind onrustig worden en wat vaker huilen. Dit is normaal en kan tot 3 à 4 maanden duren. De kinderfysiotherapeut geeft u eventueel houdingsadviezen, zodat uw kindje een in een fijnere houding (bij u) ligt en zich hierdoor prettiger voelt. Ook besteden we bij de controles aandacht aan het voorkomen of verminderen van een voorkeurshouding.
Luchtweginfecties
Premature en dysmature kinderen hebben vaker keel-, neus- en oorinfecties. Dit kan komen door langdurige sondevoeding of door het slangetje in de neus (low-flow). Bij vaak hoesten, piepen of andere ademhalingsproblemen kan de kinderarts inhalatiemedicijnen voorschrijven. Daarnaast moet ieder kind haar/zijn afweer opbouwen. Door andere kinderen in het gezin of de kinderopvang komt uw kind in aanraking met virussen en bacteriën. Als het nodig is kan de kinderarts uw kind (vanaf 1 jaar) doorverwijzen naar de KNO-arts.
Scheelzien
Vanaf de leeftijd van 1 jaar kan uw kind scheelzien. Dit ziet u meestal aan het einde van de dag. Om een lui oog te voorkomen verwijst de kinderarts uw kind op tijd naar de orthoptist en oogarts. Zij beoordelen of er behandeling nodig is.
Groei en gewicht
Een te vroeg geboren kind dat naar huis mag, weegt vaak 2 keer of 3 keer zoveel als toen zij/hij werd geboren. Als je corrigeert voor de uitgerekende datum, weegt het kind meestal toch minder dan op tijd geboren kinderen. Dit komt doordat uw kind in de couveuse heeft gelegen. Ze hebben hun energie nodig gehad om beter te worden. Daarom groeien ze langzamer dan dat ze in de baarmoeder gedaan zouden hebben. Prematuur geboren kinderen hebben daarom thuis voeding nodig die is aangepast aan hun specifieke behoeften.
Aangepaste voeding bij borstvoeding
In de aangepaste voeding zit extra eiwit voor de betere groei. En calcium, fosfaat en vitamine D voor een betere botopbouw. Bij een kind dat borstvoeding krijgt, wordt BMF (Breast Milk Forifier) toegevoegd aan de moedermelk. Natuurlijk kan dit alleen bij afgekolfde melk. Een kleine groep kinderen heeft deze extra voeding niet nodig.
Vitamine D voor kinderen
Vitamine D is nodig om calcium uit de voeding in het lichaam op te kunnen nemen. Dit is belangrijk voor goede groei en ontwikkeling van kinderen en voor sterke botten en tanden op latere leeftijd. Kinderen hebben extra vitamine D nodig in de vorm van voedingssupplementen, omdat de gemiddelde voorziening via de voeding en/of zonlichtblootstelling niet voldoende is. Daarom het volgende advies: 10 microgram vitamine D per dag, voor alle kinderen van 0 t/m 4 jaar.
Dit advies geldt voor alle kinderen, ongeacht huidskleur of type voeding. Met dit advies is er geen risico dat kinderen te veel vitamine D krijgen.
Vitamine K bij kinderen
In de darmen van kinderen wordt 3 maanden na de geboorte pas voldoende vitamine K aangemaakt. Daarom hebben kinderen in deze eerste maanden extra vitamine K nodig. Een tekort aan vitamine K geeft meer kans op bloedingen. In Nederland krijgen alle kinderen kort na de geboorte 1 microgram vitamine K. Te vroeg geboren kinderen krijgen minder, namelijk 0,5 microgram.
Borstvoeding bevat bijna geen vitamine K. Daarom hebben kinderen die borstvoeding krijgen dagelijks 150 mg vitamine K nodig. Dit geven we in de vorm van druppels vanaf dag 8 tot de leeftijd van 3 maanden (12 weken). Ook bij gecombineerde voeding (borst- en flesvoeding) is dit nodig. Bestaat de dagelijkse voeding uit meer dan 500 ml flesvoeding, dan kan de vitamine K worden gestopt. Aan flesvoeding is namelijk vitamine K toegevoegd. Kinderen die volledig flesvoeding krijgen, hebben géén extra vitamine K nodig.
Aangepaste voeding bij flesvoeding
In het ziekenhuis krijgt uw kind een speciale voeding voor prematuren. Deze voeding bevat nog meer dan bovengenoemde stoffen en kunt u thuis ook blijven geven. Deze voeding adviseren we u tot uw kind 3500 gram weegt.
Problemen door voeding
Problemen die zich voor kunnen doen zijn spruw, spugen en problemen met de ontlasting. Ook het terugvloeien van voeding in de slokdarm kan klachten geven. Soms is aanpassing van de voeding of verdikking van de voeding nodig. Ook kunnen medicijnen nodig zijn.