Zoals bij elk medicijn kan dimethylfumaraat ook bijwerkingen geven. Niet iedereen heeft daar last van. De meest voorkomende bijwerkingen van dimethylfumaraat zijn:
Rood worden van het gezicht of een rood, warm, heet, brandend gevoel of jeuk van het lichaam.
Dit heet flushing en treedt meestal 30 minuten na inname van dimethylfumaraat op. Dit houdt ongeveer 2 uur aan. Meestal komen deze klachten minder vaak voor na de 1e maand van de behandeling.
- Heeft u veel last van flushing, dan kunt u dimethylfumaraat innemen tijdens of direct na het eten. Doe dit het liefst met vette voedingsproducten, zoals pindakaas, volle melk, vette vis.
- Als u klachten blijft houden, dan kan het soms helpen om acetylsalicylzuur (zoals aspirine) te slikken. Doe dit altijd in overleg met de MS-verpleegkundige/neuroloog. Zij bekijken of dit geschikt is voor u en welke dosering u dan kan gebruiken.
Maag/darmklachten, zoals maagpijn, maagkrampen, misselijkheid, diarree, verstopping.
- Heeft u veel last van maagklachten, dan kunt u dimethylfumaraat het beste innemen tijdens of direct na het eten.
- Als u last heeft van diarree dan is het belangrijk om vooral goed te blijven drinken. Ga na of de klachten ook door iets anders kunnen worden veroorzaakt dan door het medicijn, zoals een buikgriep.
- Heeft u last van verstopping? Zorg dan dat u voldoende drinkt, vezelrijke voeding gebruikt en aan voldoende lichaamsbeweging doet.
Verhoogde gevoeligheid voor infecties, doordat de witte bloedcellen worden verlaagd.
Het kan zijn dat u dan sneller verkouden wordt of griepachtige verschijnselen krijgt.
Progressieve multifocale leuko-encefalopathie (PML)
PML is een ernstige infectie van de hersenen, dat wordt veroorzaakt door het JC-virus. Dit is een heel erg zeldzame bijwerking die voor kan komen als de witte bloedcellen langere tijd verlaagd zijn. De klachten kunnen lijken op de klachten die u ervaart bij een MS-aanval. Als u daaraan twijfelt neem dan contact op met de MS-verpleegkundige.