Headerafbeelding
afdelingen chirurgie verpleegafdeling verpleegkundige patiënt
Behandeling

Huidflapjes rond de anus (skintags) operatie in dagbehandeling

Als u last heeft van huidflapjes rond de anus (ook wel skintags of marisken genoemd), kunt u deze operatief laten verwijderen. We geven u hier informatie over de behandelmogelijkheden. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders kan zijn dan beschreven.

Skintags bestaan uit uitgerekte anale huidplooien die ontstaan als gevolg van de aanwezigheid van aambeien. Vaak worden ze verward met aambeien, omdat ze tegelijk kunnen voorkomen en het gevolg zijn van aambeien. Skintags zijn volkomen onschuldig, bloeden niet en doen geen pijn. Wel is het wat moeilijker om de anus goed schoon te houden, door de onregelmatigheid van de plooien. Wanneer er restjes ontlasting achterblijven tussen de plooien, kan dat irritatie of jeuk veroorzaken. Sommige patiënten hebben cosmetische klachten.

Om de diagnose te kunnen stellen, is alleen een lichamelijk onderzoek nodig. Bij dit onderzoek zal de arts de anus inspecteren.

Skintags hoeven niet behandeld of verwijderd te worden. Als ze storend zijn, kan een arts ze operatief weghalen. Het is belangrijk te weten dat het operatief verwijderen van skintags tot enkele weken na de operatie zeer pijnlijk kan zijn. Lees meer hierover bij de kopjes 'Risico's' en 'Richtlijnen thuis'

Lees meer

Belangrijk! Afhankelijk van het soort skintag en de locatie op de anus, kan een operatie pijnlijker of minder pijnlijk zijn. Een skintag met een brede steel is veel pijnlijker na verwijderen dan een skintag met een dunne steel. Uw arts zal u uitleggen op het spreekuur wat voor soort skintag u heeft.

Hoe verloopt de behandeling?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over de behandeling.

Praktische tips

Wat neemt u mee bij een (dag)opname?

Als u voor een (dag)opname naar het ziekenhuis komt, neem dan uw geldig identiteitsbewijs mee. En ook de medicijnen die u thuis gebruikt. Lees goed de folder 'Voorbereiding op een (dag)opname'. Hierin staat een lijstje van zaken die u moet meenemen bij een (dag)opname. 

Bekijk uw zorgverzekering

Controleer zelf vóór een afspraak in het JBZ of uw zorg wordt vergoed:

  • Bekijk hier met welke zorgverzekeraars het JBZ een contract heeft.
  • Het hangt ook af van uw polis of uw zorgverzekeraar alle zorg volledig vergoedt.
  • Onze zorg valt voor volwassenen onder het wettelijk eigen risico. Dit betekent dat u ieder jaar eerst een bedrag zelf moet betalen, voordat uw zorgverzekeraar kosten gaat vergoeden. 

MijnJBZ

Via MijnJBZ kunt u zelf een deel van uw persoonlijke en medische gegevens inzien die in het JBZ over u bekend zijn. Zie ook: Wat kan ik in MijnJBZ zien? 

Opleidingsziekenhuis

In het JBZ leiden we verpleegkundigen, coassis­tenten, artsen en andere zorgverleners op. Dit betekent dat bij uw afspraak soms meerdere zorgverleners aanwezig zijn. En het kan zijn dat u onderzocht of behan­deld wordt door een zorgverlener in opleiding. Deze zorgverlener werkt altijd onder supervisie van een gekwali­ficeerde zorgverlener.

Gegevens delen

Wilt u dat zorgverleners buiten het Jeroen Bosch Ziekenhuis uw medische gegevens kunnen inzien? Dan moet u het JBZ toestemming geven om uw gegevens beschikbaar te stellen.

Betrokken afdelingen

Code CHI-096
Laatste revisie: 21 augustus 2024 - 15:15
Hoe verloopt de behandeling?

Huidflapjes rond de anus (skintags) operatie in dagbehandeling

Informatiefolders voorbereiding dagopname en operatie

Het is belangrijk dat u zich goed voorbereid op deze operatie. Lees daarom ook de informatie: 'Anesthesie en voorbereiding op een operatie of onderzoek' goed door. 

U wordt voor deze operatie meestal opgenomen op de afdeling Dagbehandeling. Lees hierover de informatie: Voorbereiding op een (dag)opname in het ziekenhuis

Gebruikt u medicijnen?

Gebruikt u bloedverdunnende medicijnen? Dan is het risico op een bloeding iets groter. Het liefste wordt met deze medicijnen voor de operatie gestopt. Bespreek met uw medisch specialist wat voor uw situatie het beste is.

U wordt op de dag van de operatie opgenomen. De operatie vindt meestal plaats in dagbehandeling. Dit betekent dat u meestal dezelfde dag al weer naar huis mag. U kunt geopereerd onder algehele anesthesie (narcose) geopereerd worden of onder regionale anesthesie (ruggenprik). Tijdens de Preoperatieve Screening is met u besproken wat uw voorkeur heeft.

U ligt tijdens de operatie op uw rug, met de benen gebogen omhoog in beensteunen. De chirurg pakt de skintag vast met een pincet en spuit deze aan de basis in met een vloeistof waarin een pijnstiller zit en soms adrenaline. De pijnstiller helpt tegen de pijn na de operatie. De skintag zwelt daardoor iets op. Met een elektrisch mes snijdt de chirug de skintag helemaal weg.

De wond wordt meestal opengelaten. Soms hecht de chirurg de wond met een oplosbare hechting. De wond kan alsnog opengaan, maar dat kan geen kwaad. U moet hem dan spoelen met water. Als de wond gehecht is hoeft u alleen te spoelen op instructie van de chirurg (bijvoorbeeld na de ontlasting).

Risico's

Bij iedere operatie is er kans op complicaties zoals een nabloeding of wondinfectie. Bij deze operatie is de kans hierop klein. Complicaties die specifiek bij deze operatie kunnen optreden zijn:

  • Bloedverlies
  • Een chronische wond met mogelijk een scheurtje (fissuur). De kans hierop is tussen de 2% en de 5%.
  • Heftige pijn. De pijn neemt langzaam na 2 weken af, maar kan in het begin als zeer vervelend worden ervaren.

Adviezen voor thuis

  • Houd de wondjes schoon door 2 keer per dag en na ontlasting te spoelen en voorzichtig droog te deppen.
  • De toiletgang kan gevoelig zijn. Zorg er daarom voor dat de ontlasting makkelijk komt door veel te drinken, vezelrijke voeding te gebruiken en voorgeschreven poeders volgens recept te gebruiken.
  • Houd met (werk)afspraken en activiteiten ongeveer 2 weken hersteltijd aan. De eerste 2 weken na de ingreep kunt u last hebben van een vervelende pijn waarvoor pijnstilling nodig is. Of als er een uitwendige wond in de buurt van de anus is moet deze regelmatig gespoeld worden. Soms gaat het herstel sneller en kunt zonder problemen uw activiteiten eerder hervatten.
  • Het hele genezingsproces kan 4 tot 6 weken duren.

Wat doet u bij problemen thuis ?

Krijgt u vóór uw controleafspraak meer pijn of blijft u pijn houden? Of zijn er andere problemen die te maken hebben met de operatie? Tijdens kantoortijden belt u naar de polikliniek Chirurgie, dan kunnen wij u het beste helpen. Het telefoonnummer is (073) 553 60 05. Heeft u een probleem buiten kantooruren dat echt niet kan wachten? Bel dan naar de afdeling Spoedeisende Hulp, (073) 553 27 00.

Bij vragen of problemen ná uw eerste controleafspraak belt u uw huisarts.

Heeft u geen controleafspraak in het ziekenhuis? Dan belt u met het ziekenhuis bij problemen in de eerste 10 dagen na de operatie. Ná 10 dagen belt u met uw huisarts.

Heeft u nog vragen?

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, dan kunt u bellen naar de polikliniek Chirurgie, telefoonnummer: (073) 553 60 05.