Hysteroscopie
Een hysteroscopie is een operatie in de baarmoeder via een hysteroscoop.
Translate instructions
If you wish to view the page on your phone or tablet, then the steps below may not work. Please switch to a desktop computer to translate this website. For translating the text, please follow this instruction:
1. Select the text you want to translate.
2. Choose ‘Vertalen’.
3. Select the language you prefer.
4. You can read and/or listen to the translated text (by Google).
Lees meer
Wat zijn redenen voor een hysteroscopie?
Er zijn verschillende redenen om een hysteroscopie te doen:
- Het uit de baarmoeder nemen van stukjes weefsel (biopten) voor verder onderzoek, eventuele afwijkingen opsporen en als dat mogelijk is meteen verwijderen.
- Het verwijderen van grotere poliepen.
- Het verwijderen van vleesbomen (myomen). Dit zijn goedaardige verdikkingen van een spier die in de spierwand of aan de binnenkant van de baarmoeder zitten.
- Voor het verwijderen van het spiraaltje.
- Het verwijderen van een rest van de placenta, als dit na een bevalling of curettage is achtergebleven in de baarmoeder.
- Het verwijderen van een tussenschot in de baarmoeder. Een tussenschot in de baarmoeder is soms een oorzaak van zwangerschapsproblemen.
- Het doorknippen van ernstige verklevingen in de baarmoederholte (syndroom van asherman). Bij ernstige verklevingen zijn de voor- en achterwand van de baarmoeder helemaal met elkaar verkleefd. De operatie om de verklevingen door te knippen, is dan moeilijk en lukt vaak niet in 1 keer.
Hoe verloopt de behandeling?
Praktische tips
Wat neemt u mee?
Bij iedere afspraak in het ziekenhuis neemt u mee:
- een geldig identiteitsbewijs
- uw Actueel Medicatie Overzicht (AMO).
Hier vindt u meer informatie over wat u moet meenemen.
Afspraak op onze locatie in 's-Hertogenbosch, Boxtel, Drunen of Rosmalen? Meld u eerst digitaal aan. Lees hier hoe dit werkt.
Opleidingsziekenhuis
In het JBZ leiden we verpleegkundigen, coassistenten, artsen en andere zorgverleners op. Dit betekent dat bij uw afspraak soms meerdere zorgverleners aanwezig zijn. En het kan zijn dat u onderzocht of behandeld wordt door een zorgverlener in opleiding. Deze zorgverlener werkt altijd onder supervisie van een gekwalificeerde zorgverlener.
Bekijk uw zorgverzekering
Controleer zelf vóór een afspraak in het JBZ of uw zorg wordt vergoed:
- Bekijk hier met welke zorgverzekeraars het JBZ een contract heeft.
- Het hangt ook af van uw polis of uw zorgverzekeraar alle zorg volledig vergoedt.
- Onze zorg valt voor volwassenen onder het wettelijk eigen risico. Dit betekent dat u ieder jaar eerst een bedrag zelf moet betalen, voordat uw zorgverzekeraar kosten gaat vergoeden.
MijnJBZ
Via MijnJBZ kunt u zelf een deel van uw persoonlijke en medische gegevens inzien die in het JBZ over u bekend zijn. Zie ook: Wat kan ik in MijnJBZ zien?