Headerafbeelding
Vaas op tafel in wachtkamer met zicht op binnentuin
Behandeling

Maatregelen na het verwijderen van de milt of als de milt niet goed werkt

Als uw milt niet goed werkt bent u extra gevoelig voor een bepaald soort infecties. Het is daarom belangrijk dat u hiervan op de hoogte bent en weet wat u moet doen bij klachten.

De functie van de milt is het filteren van het bloed. De milt verwijdert onder andere bacteriën uit het bloed, en stimuleert het afweersysteem. Als uw milt niet goed werkt bent u extra gevoelig voor een bepaald soort infecties. Deze infecties kunnen dan erg snel en ernstig verlopen.

Soms hebben mensen geen milt meer, omdat deze bij een operatie is verwijderd. Het kan ook zijn dat de milt niet goed werkt, bijvoorbeeld bij bloedziektes zoals sikkelcelziekte. Maar ook bij levercirrose, SLE of Reumatoïde Artritis.

Het risico op een gevaarlijk verloop van een infectie is in de eerste 2 jaar na verwijdering van de milt het hoogst. Maar ook hierna heeft levenslang een verhoogd risico. Daarom is het belangrijk dat u zich goed beschermt. Dit kan met algemene maatregelen, vaccinaties en antibiotica.

Maatregelen om ernstige infecties te voorkomen

Alle belangrijke informatie op een rij

Praktische tips

MijnJBZ

Via MijnJBZ kunt u zelf een deel van uw persoonlijke en medische gegevens inzien die in het JBZ over u bekend zijn. Zie ook: Wat kan ik in MijnJBZ zien? 

Gegevens delen

Wilt u dat zorgverleners buiten het Jeroen Bosch Ziekenhuis uw medische gegevens kunnen inzien? Dan moet u het JBZ toestemming geven om uw gegevens beschikbaar te stellen.

Bekijk uw zorgverzekering

Controleer zelf vóór een afspraak in het JBZ of uw zorg wordt vergoed:

  • Bekijk hier met welke zorgverzekeraars het JBZ een contract heeft.
  • Het hangt ook af van uw polis of uw zorgverzekeraar alle zorg volledig vergoedt.
  • Onze zorg valt voor volwassenen onder het wettelijk eigen risico. Dit betekent dat u ieder jaar eerst een bedrag zelf moet betalen, voordat uw zorgverzekeraar kosten gaat vergoeden. 

Opleidingsziekenhuis

In het JBZ leiden we verpleegkundigen, coassis­tenten, artsen en andere zorgverleners op. Dit betekent dat bij uw afspraak soms meerdere zorgverleners aanwezig zijn. En het kan zijn dat u onderzocht of behan­deld wordt door een zorgverlener in opleiding. Deze zorgverlener werkt altijd onder supervisie van een gekwali­ficeerde zorgverlener.

Code INT-103
Laatste revisie: 21 augustus 2024 - 10:48
Maatregelen om ernstige infecties te voorkomen

Maatregelen na het verwijderen van de milt of als de milt niet goed werkt

Met de adviezen die wij u geven heeft u minder risico op een ernstige infectie. Toch garandeert dit niet dat er geen ernstige infecties kunnen optreden. Het is aan te raden om een medical alert-kaart of een medaillon te dragen waarbij vermeld staat dat uw milt is verwijderd of niet goed werkt. Bij elk bezoek aan uw huisarts of specialist moet u dit ook zelf aangeven. U kunt zo nodig deze informatie meenemen

U loopt extra risico voor een ernstige infectie veroorzaakt door:

  • De zogenoemde gekapselde bacteriën, zoals de pneumokok, de meningokok en de Hemophilus influenzabacterie. Deze kunnen luchtweginfecties en hersenvliesontsteking veroorzaken.
  • Een honden- of kattenbeet, eventueel zelfs bij een bijtwond veroorzaakt door mensen.
  • Malaria bij bezoek aan malariagebieden.
  • Babesiose, een infectie die lijkt op malaria, maar wordt overgebracht door teken. Vooral in de Verenigde Staten (VS) en heel soms in Europa.

Uw arts zorgt ervoor dat u de vaccinaties die u nodig heeft krijgt.

Schrijf de data op van de vaccinaties, zodat u altijd zelf kunt controleren of u weer aan een herhalingsvaccinatie toe bent.

Na het verwijderen van de milt moet u 2 jaar lang, elke dag antibiotica slikken. In deze periode is de kans op een levensbedreigend verloop van infecties namelijk het hoogst. Uw arts geeft u daar uitleg over. Daarnaast krijgt u een recept van de arts mee voor antibiotica die u moet innemen zodra u koorts krijgt (zie kopje koorts). U moet zorgen dat u deze antibiotica in huis heeft. Let wel op de vervaldatum.

Bij koorts

  • Krijgt u koorts boven de 38,5 C, dan begint u direct (binnen 1 uur) met deze antibiotica. Dat is heel belangrijk, omdat een infectie u binnen enkele uren ernstig ziek kan maken.
  • Daarna neemt u contact op met een arts voor verder onderzoek en om te kijken of u door moet gaan met deze antibiotica.

Bij beet door hond, kat of mens

Wordt u gebeten door een hond, kat of door een mens, dan begint u ook direct met de antibiotica die u in huis heeft. Neem daarna direct contact op met een arts.

Bij een verre reis

Bij reizen naar tropische gebieden heeft u altijd een risico op een infectie. Vooral malariainfecties en babeiose kunnen zeer ernstig verlopen. Bent u van plan bent naar tropische gebieden te gaan, neem dan op tijd contact op met de GGD. U kunt dan overleggen welke specifieke maatregelen u moet treffen. Overleg ook zo nodig met uw eigen arts.

Heeft u veel vragen over de risico’s van een niet goed werkende milt of over boven beschreven adviezen, dan kunt u altijd een afspraak maken met de internist.