Headerafbeelding
werken en leren verpleegkundige 2
Behandeling

Operatie bij de Ziekte van Dupuytren

Als u de ziekte van Dupuytren heeft, kunnen we de bindweefselstrengen met een operatie verwijderen.

Er kunnen altijd opnieuw bindweefselstrengen ontstaan. Daarom is het belangrijk het juiste moment van de operatie te bepalen. In het algemeen opereren we als u uw handpalm niet meer plat op tafel kunt leggen.

Lees meer
  • De meest gebruikelijke operatie is de partiële fasciectomie (ook wel selectieve fasciectomie genoemd). Hierbij verwijdert de plastisch chirurg de bindweefselstrengen helemaal, zodat u uw vinger weer kunt strekken. De plastisch chirurg maakt bij deze operatie een zigzagsnede in uw hand. Als uw vinger al lang krom staat, lukt het soms niet de vinger weer helemaal recht te krijgen. Heel soms moeten we een stuk huid transplanteren. Dit doen we als er niet voldoende huid is om uw vinger te strekken en de huid weer te sluiten. Het stuk huid dat de plastisch chirurg bij deze transplantatie gebruikt is afkomstig van uw pols, arm of lies (afhankelijk van de hoeveelheid huid er nodig is). 
  • Heel soms is het nodig om niet alleen de bindweefselstrengen te verwijderen, maar ook de bijbehorende huid. Dit kan bijvoorbeeld nodig zijn als u hiervoor al eerder bent geopereerd en uw klachten steeds terugkomen. De plastisch chirurg gebruikt bij deze operatie een stuk huid van uw onderarm of bovenbeen om de wond in uw hand te sluiten. Deze operatie noemen we een dermofasciectomie.

Hoe verloopt de behandeling?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over uw behandeling.

Praktische tips

Wat neemt u mee?

Bij iedere afspraak in het ziekenhuis neemt u mee:

  • een geldig identiteitsbewijs
  • uw Actueel Medicatie Overzicht (AMO).

Hier vindt u meer informatie over wat u moet meenemen.

Afspraak op onze locatie in 's-Hertogenbosch, Boxtel, Drunen of Rosmalen? Meld u eerst digitaal aan. Lees hier hoe dit werkt.

Bekijk uw zorgverzekering

Controleer zelf vóór een afspraak in het JBZ of uw zorg wordt vergoed:

  • Bekijk hier met welke zorgverzekeraars het JBZ een contract heeft.
  • Het hangt ook af van uw polis of uw zorgverzekeraar alle zorg volledig vergoedt.
  • Onze zorg valt voor volwassenen onder het wettelijk eigen risico. Dit betekent dat u ieder jaar eerst een bedrag zelf moet betalen, voordat uw zorgverzekeraar kosten gaat vergoeden. 

Opleidingsziekenhuis

In het JBZ leiden we verpleegkundigen, coassis­tenten, artsen en andere zorgverleners op. Dit betekent dat bij uw afspraak soms meerdere zorgverleners aanwezig zijn. En het kan zijn dat u onderzocht of behan­deld wordt door een zorgverlener in opleiding. Deze zorgverlener werkt altijd onder supervisie van een gekwali­ficeerde zorgverlener.

MijnJBZ

Via MijnJBZ kunt u zelf een deel van uw persoonlijke en medische gegevens inzien die in het JBZ over u bekend zijn. Zie ook: Wat kan ik in MijnJBZ zien? 

Voor, tijdens en na een operatie in het JBZ

Komt u binnenkort voor een operatie naar het JBZ? Hier vindt u alle belangrijke informatie op een rij.

Code PCH-097a
Laatste revisie: 26 april 2024 - 10:29
Hoe verloopt de behandeling?

Operatie bij de Ziekte van Dupuytren

Preoperatieve Screening en Centraal Apotheek Punt

Het is belangrijk dat u goed en veilig wordt voorbereid op de operatie.

Daarom wordt u enige tijd voor uw opname in het ziekenhuis gebeld door het Centraal Apotheek Punt (CAP) en door de afdeling PreOperatieve Screening (POS)

De medewerker van het CAP controleert met u de medicatie die u (eventueel) gebruikt. De medewerker van de POS stelt u een aantal vragen over uw thuissituatie en over uw gezondheid.

De anesthesist kan het om medische redenen nodig vinden dat u naar de afdeling Preoperatieve Screening in het ziekenhuis komt. Deze afspraak duurt dan ongeveer 1 uur.

Let op! De gesprekken met het CAP en POS zijn belangrijk; uw operatie kan zonder deze gesprekken niet door gaan. 

Op www.jbz.nl/anesthesie leest u meer over de verdoving en bewaking tijdens de operatie. Als u hierover vragen heeft, kunt u deze stellen tijdens het gesprek met de POS-medewerker.

Plexus anesthesie

U krijgt bij deze operatie in principe plexusanesthesie. Dit is een plaatselijke verdoving waarbij het verdovingsmiddel rond de zenuwen in de oksel of bij het sleutelbeen wordt ingespoten. Als u hierover vragen heeft, kunt u deze bespreken tijdens uw bezoek aan de POS.

Informatiefolder voorbereiding voorbereiding (dag)opname

Lees voor de opname de informatie "Voorbereiding op een (dag)opname".  Deze folder wordt voor u klaargezet in MijnJBZ. Als u wilt kunt u de folder ook op papier ontvangen. Vraag hier dan naar op de polikliniek. 

Kunt u op de vastgestelde opnamedatum niet komen?

Belt u dan zo snel mogelijk, maar uiterlijk een werkdag voor de opnamedatum, naar de polikliniek. Bent u de dagen voor de operatie erg verkouden? Moet u veel hoesten of heeft u koorts? Neemt u dan minimaal 24 uur van tevoren contact op met de polikliniek.

Verdere voorbereidingen thuis.

  • De eerste 2 tot 6 weken na de operatie kunt u zelf nog niet alles in huis doen. Het is daarom verstandig om eventueel vooraf hulp in huis te regelen.
  • We adviseren u om de eerste nacht na de operatie niet alleen thuis zijn. Zorg dat er iemand 's nachts bij u is om u eventueel te helpen.
  • Meestal adviseert de plastisch chirurg u na de operatie naar een handtherapeut te gaan. De handtherapeut leert u hoe u uw hand weer goed kunt gebruiken. U moet voor de operatie zelf contact opnemen met de handtherapeut om een afspraak te maken na de operatie. U belt naar een gespecialiseerde handtherapeut op het moment dat de operatiedatum bekend is. 
  • Het is mogelijk dat de plastisch chirurg adviseert om na de operatie een nachtspalk te dragen. Dan moet u dit ook voor de operatie al regelen samen met de handtherapeut. De secretaresse geeft u hiervoor de benodigde formulieren mee.
  • Het is verstandig om voor de operatie paracetamol-tabletten en eventueel een ontstekingsremmende pijnstiller (bijvoorbeeld ibuprofen, diclofenac of naproxen) in huis te halen voor de pijn na de operatie. U koopt deze zelf bij de drogist of apotheek.

Vitamine C

Na een operatie aan een arm bestaat een kans dat er dystrofie ontstaat. Om dit te voorkomen adviseren we u om vitamine C 1000 mg te slikken. U begint hiermee 5 dagen voor de operatie en u slikt de vitamine C minimaal 50 dagen na de operatie. U kunt dit kopen bij de drogist.

Vervoer naar huis

U mag na de operatie niet zelf naar huis rijden of zelfstandig aan het verkeer deelnemen. U mag ook niet alleen naar huis gaan met de taxi of het openbaar vervoer. Het is daarom belangrijk dat u van tevoren vervoer naar huis regelt.

Nuchter zijn

Het is belangrijk dat uw maag voor de operatie leeg is. Dit noemen we nuchter. Dit voorkomt dat de inhoud van uw maag tijdens de operatie in de luchtpijp en longen terechtkomt. Als dit gebeurt, kan dat ernstige complicaties geven. 

Bent u niet nuchter? Dan kan de operatie niet door gaan.

U moet voor een operatie altijd nuchter zijn, ook als u een regionale verdoving (bijvoorbeeld ruggenprik) krijgt. Om te zorgen dat u nuchter bent, houdt u zich aan de volgende regels:

Tot 6 uur voor het tijdstip van opname:

  • U mag normaal eten en drinken.

Vanaf 6 uur voor het tijdstip van opname:

  • U mag niets meer eten (ook geen snoepjes). U mag nog wel kauwgom kauwen, maar u mag de kauwgom niet doorslikken. 
  • U mag nog wel drinken: water, helder appelsap, thee of koffie zonder melk (eventueel met zoetjes of suiker).
  • U mag niet meer drinken: melk(producten), koolzuurhoudende dranken of alcohol.

Vanaf 2 uur voor het tijdstip van opname:

  • U mag niets meer eten en drinken (ook geen snoepjes). U mag nog wel kauwgom kauwen, maar u mag de kauwgom niet doorslikken. Gooi de kauwgom weg als u naar de operatieafdeling gaat.
  • Een slokje water om medicijnen in te nemen - of bij het tandenpoetsen - mag wel.

Na opname op de afdeling: 

  • Na opname kunt u nog tot 300 ml ranja (dat zijn 2 glaasjes) met paracetamol op de afdeling van opname aangeboden krijgen. 

Dit zijn algemene instructies voor het nuchter zijn. Het kan zijn dat u van de arts andere instructies krijgt. U ontvangt hierover bericht in uw MijnJBZ en eventueel op papier. 

Als u een dag vóór de operatie wordt opgenomen, volgt u de instructies van de verpleegafdeling over het nuchter zijn.  

Waar meldt u zich?

U meldt zich bij de Infobalie van het ziekenhuis. De medewerker van de Infobalie wijst u verder naar de juiste afdeling.

Voor de behandeling

De verpleegkundige ontvangt u op de afdeling en bereidt u verder voor op de behandeling. Als u aan de beurt bent voor de operatie, brengt de verpleegkundige van de afdeling u naar het Operatiecentrum

De verpleegkundige brengt u eerst naar de 'holding'. Dit is de voorbereidingsruimte. Hier draagt de verpleegkundige u over aan de anesthesiemedewerker.

Op de holding sluiten we u aan op bewakingsapparatuur. U krijgt plakkers op de borst om de hartslag te meten en een klemmetje op uw vinger om het zuurstofgehalte in uw bloed te controleren. Ook krijgt u een band om uw arm waarmee de bloeddruk wordt gemeten. Verder krijgt u een infuus in uw hand of arm. Hierdoor kunnen we u medicijnen geven.

Het kan zijn dat de operateur en/of de anesthesioloog daarna nog langskomen om een paar laatste vragen te stellen. We brengen u vervolgens naar de operatiekamer.

Tijdens de behandeling

De plastisch chirurg verwijdert  de bindweefselstrengen helemaal, zodat u de vingers weer kunt strekken. Heel soms moet de plastisch chirurg een stuk huid transplanteren om de wond te sluiten. In uitzonderlijke gevallen is het nodig om niet alleen de bindweefselstrengen te verwijderen, maar ook de bijbehorende huid.

Uitslaapkamer

Na de operatie brengen wij u naar de uitslaapkamer. Net als tijdens de operatie controleren we voortdurend uw bloeddruk, hartritme en zuurstofbehoefte. Zodra u wakker bent en u zich goed voelt, brengen we u terug naar de verpleegafdeling.

Na de behandeling

Na de behandeling kan uw arm nog de hele dag verdoofd zijn. Uw hand is verbonden met een licht drukverband. Meestal start u na enkele dagen met handtherapie bij de handtherapeut. De handtherapeut zal dan ook het verband verwijderen.

Naar huis

U mag meestal dezelfde dag weer naar huis. Zorg dat iemand u komt ophalen. U krijgt bij ontslag een ontslagbrief mee met leefregels en adviezen voor thuis. Ook krijgt u een afspraak mee voor uw eerste controle. Of de secretaresse belt u de volgende dag om een afspraak te maken.

Handtherapie

U start 2 tot 5 dagen na de operatie met handtherapie.

Dit geldt niet als u een huidtransplantatie heeft gehad. Dan heeft u 5 tot 7 dagen na de operatie eerste een extra controleafspraak bij de doktersassistent en de plastisch chirurg. Tot deze afspraak moet het drukverband om uw hand blijven zitten en mag u nog niet beginnen met handtherapie. U hoort tijden deze afspraak wanneer dat wel mag.

Oefeningen

U krijgt van de handtherapeut een aantal oefeningen. Deze oefeningen moet u ieder uur herhalen, ongeveer 8 tot 10 keer per dag. U doet de oefeningen steeds een paar minuten. Het is belangrijk dat u de oefeningen minstens 6 weken blijft doen.

Ook als u geen handtherapeut heeft, moet u thuis oefenen. De plastisch chirurg of doktersassistent legt u de oefeningen uit.

Nachtspalk

Afhankelijk van de ernst van de aandoening, moet u gedurende 3 tot maximaal 6 maanden een nachtspalk dragen. Hierdoor blijft uw hand goed gestrekt. 

Risico's

Bij elke operatie aan de hand en/of pols kunnen complicaties optreden, zoals een nabloeding of infectie. Ook kunnen uw handen pijn doen wanneer het koud is. Dit noemen we koude-intolerantie. Daarnaast zijn er nog een aantal andere complicaties mogelijk bij deze operatie:

  • Er bestaat een kleine kans op een beschadiging van de omliggende vaatzenuwstrengen. Als er tijdens de operatie een vat wordt beschadigd, dan heeft dit in principe geen gevolgen. Uw vinger heeft namelijk 2 bloedvaten. Wel is geeft een volgende operatie aan uw vinger wel meer risico. U heeft dan namelijk nog maar één vat dat niet mag worden beschadigd. Gebeurt dit wel, dan sterft uw vinger af.  Wordt tijdens de operatie een zenuw beschadigd? Dan heeft u na de operatie minder of geen gevoel meer in een deel uw vinger. Ook bestaat er een hele kleine kans dat er een pijnlijke knobbel ontstaat op het uiteinde van de zenuw (neuroompijn). Wanneer er tijdens de operatie een zenuw wordt beschadigd, probeert de plastisch chirurg de zenuw weer te hechten. 
  • Er is een hele kleine kans dat er na de operatie zwelling, stijfheid, pijn en zweterigheid van de aangedane vinger of hele hand optreedt. Dit noemen we dystrofie. De oorzaak is onbekend. Dit gaat bijna altijd vanzelf weer over. Wel kan dit lang duren, soms zelfs meer dan een jaar.
  • Als de plastisch chirurg een stuk huid transplanteert bij de operatie, bestaat het risico dat dit niet goed ingroeit en afsterft. Afhankelijk van hoe groot het stuk huid is dat niet goed ingroeit, is een operatie wel of niet opnieuw nodig. Als het maar om een klein stukje huid gaat, dan groeit de wond meestal vanzelf binnen 6 weken dicht.

Uw lichaam heeft na de operatie tijd nodig om te herstellen. Daarom kunt u zich na de operatie moe voelen. De adviezen die we u meegeven helpen u om te herstellen. Ook heeft u hierdoor minder kans op eventuele problemen die kunnen ontstaan door de operatie (complicaties).

Adviezen voor thuis

Als u weer thuis bent, moet u rekening houden met een aantal leefregels en adviezen. 

  • Na de behandeling draagt u een mitella. U mag deze de volgende dag afdoen. Wel adviseren we u de eerste dagen uw hand hoog te houden. Leg ’s nachts uw hand op een kussen.
     
  • Enkele uren tot 24 uur na de behandeling is de verdoving uitgewerkt. In de ontslagbrief leest u welke pijnstillers u mag gebruiken en hoe vaak.
     
  • Als u bloedverdunners gebruikt, mag u deze 24 uur na de behandeling weer gaan gebruiken tenzij u andere voorschriften heeft gehad van de Trombosedienst of uw behandelend arts.
  • De handtherapeut verwijdert het drukverband. Heeft u geen afspraak bij de handtherapeut dan mag u na 2 dagen zelf het drukverband verwijderen. Dit geldt niet als u een huidtransplantatie heeft gehad. In dat geval verwijdert de plastisch chirurg of doktersassistent het drukverband tijdens de eerstvolgende controleafspraak in het ziekenhuis. 
     
  • Als het drukverband eraf is, mag u weer douchen. Er mag water over het litteken spoelen, maar u mag de wond nog niet echt wassen. Maak de wond na het douchen goed droog.
     
  • De eerste 2 weken na de behandeling moet u voorzichtig doen met uw hand. U mag niet sporten, zwaar tillen of uw hand op een andere manier zwaar belasten. Na 2 weken mag u dit langzaam gaan opbouwen. Kijk hierbij altijd goed naar hoe uw hand hierop reageert. Het is bijvoorbeeld niet de bedoeling dat uw hand dikker wordt. Het duurt ongeveer 6 weken voordat uw hand weer volledig is hersteld.
     
  • Heeft u last van jeuk of een droge huid of verharding van en rondom het litteken? Smeer dan het litteken iedere dag in met een vettige zalf. Zo houdt u het litteken soepel.
     
  • U mag niet zelf autorijden zolang het drukverband om uw hand zit. 

Wat doet u bij problemen thuis na een operatie?

Krijgt u vóór uw controleafspraak meer pijn of blijft u pijn houden? Of zijn er andere problemen die te maken hebben met de operatie, dan belt u het ziekenhuis.

Tijdens kantooruren belt u naar de polikliniek Plastische Chirurgie, dan kunnen wij u het beste helpen. Het telefoonnummer is (073) 553 60 15. Heeft u een probleem buiten kantooruren dat echt niet kan wachten? Bel dan naar de afdeling Spoedeisende Hulp, (073) 553 27 00.

Bij vragen of problemen ná uw eerste controleafspraak belt u uw huisarts. Heeft u geen controleafspraak in het ziekenhuis? Dan belt u met het ziekenhuis bij problemen in de eerste 10 dagen na de operatie. Ná 10 dagen belt u met uw huisarts.

Autorijden na een behandeling

Autorijden, maar ook het besturen van andere vervoersmiddelen mag alleen als u weer goed bent hersteld. Dit zegt de wet. Uw arts kan en mag niet beoordelen of u in staat bent om een auto te besturen. U moet dus zelf een inschatting maken of het veilig en verantwoord is om te rijden na een behandeling. Autorijden doet u altijd op eigen risico. Wij adviseren u om uw autoverzekeringspolis te bekijken omdat ook uw verzekeraar bepaalde eisen kan stellen aan het rijden na een behandeling.

Controle na een huidtransplantatie

Heeft u een huidtransplantatie gehad om de wond te sluiten? Dan heeft u 5 tot 7 dagen na de operatie een afspraak bij de doktersassistent en plastisch chirurg. Het verband moet blijven zitten tot aan deze controle. De doktersassistent en plastisch chirurg controleren of de getransplanteerde huid goed vast groeit. U hoort van hen of u mag starten met handtherapie.

Controle na 2 weken

Na 2 weken heeft u een controleafspraak op de polikliniek Plastische Chirurgie bij de doktersassistent. Deze controleert tijdens de afspraak uw wond en verwijdert de hechtingen. Deze afspraak vervalt als uw handtherapeut de wond al heeft gecontroleerd en de hechtingen heeft verwijderd.

Controle na 6-8 weken

Na 6 tot 8 weken heeft u opnieuw een afspraak op de polikliniek Plastische Chirurgie. Dit keer bij de plastisch chirurg. De plastisch chirurg kijkt of u uw vingers weer goed en pijnloos kunt bewegen. Als dit het geval is, ronden we uw behandeling af. Zo niet, dan kijken we of u nog een aanvullende behandeling nodig heeft.

 

Plastisch Chirurgen

Alle plastisch chirurgen van het Jeroen Bosch Ziekenhuis zijn geregistreerd in Nederland. Ook zijn ze lid van de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC). Dit betekent dat ze volgens de regels van deze vereniging werken. Voor u als patiënt betekent dit dat u de best mogelijke zorg krijgt. Wij staan voor kwaliteit, deskundigheid en betrouwbaarheid.

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, dan kunt u deze stellen aan de Plastisch chirurg. Het kan handig zijn uw vragen voor het gesprek op te schrijven. Polikliniek Plastische Chirurgie, telefoonnummer: (073) 553 60 15.