Behandeling

Pessarium bij een verzakking

Als u last heeft van een verzakking, kan er bij u een pessarium worden geplaatst. Door het plaatsen van een pessarium wordt de verzakking ondersteund en zullen de klachten verdwijnen.

Het pessarium is een siliconen ring in verschillende maten. De verzakking zelf verdwijnt niet met het plaatsen van een pessarium. Wanneer het pessarium bevalt kan dit een blijvende oplossing voor u zijn.

Hoe verloopt de behandeling?

Hier vindt u alle informatie over uw behandeling

Meer informatie

Code GYN-143
Laatste revisie: 7 april 2025 - 17:02
Hoe verloopt de behandeling?

Pessarium bij een verzakking

Waar meldt u zich?

U gaat op de hoofdlocatie van het Jeroen Bosch Ziekenhuis naar de polikliniek Gynaecologie, gebouw D, verdieping 2, ontvangst 2. 

Kunt u niet komen op het afgesproken tijdstip? Bel uw afspraak dan zo snel mogelijk af (bij voorkeur 24 uur vantevoren). Onze polikliniek is telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.30 uur – 12.00 uur en van 13.30 uur – 17.00 uur, op telefoonnummer (073) 553 62 50.

Voorbereiding

Om het pessarium te plaatsen, is het fijn als uw blaas leeg is. Zorg dat u vlak voor de behandeling nog even naar het toilet gaat om te plassen.

Tijdens deze afspraak kunt u alleen terecht voor het aanmeten en plaatsen van een pessarium. Voor vragen over bijvoorbeeld een operatie of andere klachten die u heeft, kunt u bij uw huisarts terecht.

Plaatsen van het pessarium

U kleedt zich van onderen uit en neemt plaats op de gynaecologische stoel. De verpleegkundig specialist onderzoekt u en meet de grootte van het pessarium op. Het pessarium wordt daarna meteen bij u ingebracht. Aan de voorzijde steunt het pessarium op het schaambeen, aan de achterzijde steunt deze op de spieren van de bekkenbodem.

Om te controleren of het pessarium goed zit, moet u even persen en soms een stukje lopen. Een te klein pessarium kan naar beneden zakken, een te groot pessarium kan pijnklachten geven. Het kan zijn dat de grootte van het pessarium aangepast moet worden. 

In sommige gevallen kan een pessarium niet worden geplaatst, bijvoorbeeld wanneer de vagina te nauw of te kort is. Ook kan het pessarium uitvallen als de bekkenbodemspieren te weinig steun bieden. Als u wilt kunt u een nieuwe afspraak maken bij de gynaecoloog om een andere oplossing te bespreken, zoals een operatie. 

Na het plaatsen van het pessarium

Na het plaatsen van het pessarium kunt u meteen naar huis.

Wat voelt u van het pessarium?

Als het pessarium goed past, voelt u er niets van. Als het pessarium pijn doet, is het te groot of zit het niet goed. Een te klein pessarium kan uit de vagina komen tijdens het persen.

Het is mogelijk dat het ingebrachte pessarium naar beneden zakt of pijn doet. Dan kunt u proberen om het met uw vingers terug te duwen of te verplaatsen in de vagina. De vagina is aan de bovenkant afgesloten. Het pessarium kan dus nooit verdwijnen of op een verkeerde plaats terechtkomen.

Blijft het pessarium zakken of irriteren, dan kunt u het zelf met een vinger naar buiten trekken. Neem dan het pessarium bij het volgende bezoek mee.

Veel vrouwen zijn bang dat zij last krijgen van het pessarium bij het vrijen, of dat hun partner het pessarium zal voelen. Meestal merkt u er beiden niets van. U kunt het pessarium gewoon laten zitten. Als u nog menstrueert, kunt u gewoon tampons gebruiken.

Zelf het pessarium uitnemen, schoonmaken en terugplaatsen

Na ongeveer twee weken bellen wij u op om te vragen hoe het pessarium bevalt. Als alles goed gaat, maken we met u een afspraak om te leren hoe u het pessarium zelf kunt uitnemen, schoonmaken en terugplaatsen. Het pessarium moet in ieder geval eens in de 6 maanden worden schoongemaakt. U maakt het pessarium schoon door het af te spoelen onder de kraan.

Als het niet lukt om het pessarium zelf uit te nemen, schoon te maken en het terug te plaatsen, kunt u hiervoor een afspraak maken bij uw huisarts. 

Het pessarium beschadigt niet en gaat jarenlang mee. Het pessarium verkleurt door de reactie van uw lichaam op het materiaal. Soms moet het pessarium na langere tijd in maat aangepast worden.

Hoe plaats en verwijder je het pessarium? Bekijk hier het filmpje op Bekkenbodemwijzer.nl.

Naar het filmpje

In de overgang

Wanneer u al langer in de overgang bent wordt de vagina droger of schraler. Dit kan meer klachten van irritatie geven. De verpleegkundig specialist kan u adviseren om vrouwelijke hormonen in de vagina te brengen. Dit kan in de vorm van zalf of vaginale zetpillen. De hormonen zorgen voor een stevigere en soepele vaginawanden. Hiermee kunt u irritatie en drukwondjes voorkomen en genezen.

Urineverlies

Sommige vrouwen ervaren na het plaatsen van het pessarium meer klachten van urineverlies. Geef dit door aan de verpleegkundig specialist tijdens de controleafspraak. Dan kunt u mogelijk een ander pessarium krijgen dat ook helpt tegen urineverlies.

Bijwerkingen

Het pessarium kan irritatie geven aan de vaginawand. Dit komt doordat het pessarium op de vaginawand drukt. U kunt dan afscheiding, bloedverlies of pijn krijgen. Mogelijk kan een ander soort pessarium of een andere maat van het pessarium deze klachten verminderen.

Wat doet u bij problemen thuis?

Als u nog niet de instructie heeft gekregen voor het zelf uithalen en terugplaatsen van het pessarium, belt u naar het ziekenhuis:

  • als u bloed verliest;
  • als u niet kunt plassen;
  • als u pijn ervaart en het pessarium niet zelf kunt verwijderen.

Bel tijdens kantoortijden naar de polikliniek Gynaecologie, dan kunnen wij u het beste helpen. Het telefoonnummer is: (073) 553 62 50. Onze polikliniek is telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.30 uur – 12.00 uur en van 13.30 uur – 17.00 uur. 

Heeft u een probleem buiten kantooruren dat echt niet kan wachten? Bel dan naar de afdeling Spoedeisende Hulp, (073) 553 27 00.

Klachten na de behandeling

Als u na de behandeling klachten krijgt, kunt u hiervoor bij uw huisarts terecht. Het is belangrijk dat u contact opneemt met uw huisarts als:

  • u overmatige afscheiding heeft;
  • u bloed verliest;
  • u niet kunt plassen;
  • u pijn ervaart en het pessarium er zelf niet uitkrijgt;
  • het pessarium gemakkelijk uit uw vagina valt;
  • u opnieuw klachten van een verzakking heeft.