Behandeling

Propranolol behandeling bij kinderen

Als uw kind een hemangioom ('aardbeienvlek') heeft, kan ervoor gekozen worden uw kind te behandelen met propranolol.

Propranolol zorgt ervoor dat het hemangioom kleiner wordt en lichter van kleur.

Het is belangrijk dat u zich goed voorbereidt op de behandeling. Lees daarom deze informatie vóór de behandeling goed door! Het is belangrijk dat u de instructies goed opvolgt. De behandeling kan anders niet doorgaan.

Hoe verloopt de behandeling?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over de behandeling

Praktische tips

Bekijk de zorgverzekering van uw kind

Controleer zelf vóór een afspraak in het JBZ of de zorg voor uw kind wordt vergoed:

  • Bekijk hier met welke zorgverzekeraars het JBZ een contract heeft.
  • Het hangt ook af van uw polis of uw zorgverzekeraar alle zorg volledig vergoedt. 
  • Voor kinderen tot 18 jaar hoeft geen eigen risico betaald te worden. Let op! Bijvoorbeeld bij bepaalde medicijnen, betaalt u wel een wettelijke eigen bijdrage. Dit is iets anders dan het eigen risico. 

     

Opleidingsziekenhuis

In het JBZ leiden we verpleegkundigen, coassis­tenten, artsen en andere zorgverleners op. Dit betekent dat bij uw afspraak soms meerdere zorgverleners aanwezig zijn. En het kan zijn dat u onderzocht of behan­deld wordt door een zorgverlener in opleiding. Deze zorgverlener werkt altijd onder supervisie van een gekwali­ficeerde zorgverlener.

Code KIN-155
Laatste revisie: 27 februari 2025 - 14:05
Hoe verloopt de behandeling?

Propranolol behandeling bij kinderen

Wat is een hemangioom?

Een hemangioom is een vaatafwijking, het wordt ook wel ‘aardbeienvlek’ genoemd. Bij een hemangioom is er een stukje huid dikker en rood of paars van kleur. Deze ontstaan vaak in de eerste 8 weken na de geboorte. In de eerste 3 maanden vindt ook de meeste groei plaats, daarna daalt de groeisnelheid. De groei komt tot stilstand bij 4 en 9 maanden. Soms verdwijnt het hemangioom na enkele maanden vanzelf. 

Wanneer wordt een hemangioom behandeld?

De meeste hemangiomen zijn onschuldig en verdwijnen vaak weer vanzelf. Het is nodig om een hemangioom te behandelen als:

  • het hemangioom bij de luieromgeving zit;
  • het hemangioom kan leiden tot verstoring van belangrijke lichaamsfuncties (bijvoorbeeld de ontwikkeling van het zicht als het hemangioom rondom het oog zit);
  • er een wondje is ontstaan in of bij het hemangioom;
  • als er een groot hemangioom in het gezicht zit (cosmetische reden).

Wat is propranolol?

Propranolol kan als drankje worden gegeven aan kinderen tussen de 5 weken en 1,5 jaar oud. Propranolol zorgt ervoor dat het hemangioom kleiner wordt en lichter van kleur. 

De behandeling

Voor de behandeling komt u 3 dagen achter elkaar naar het ziekenhuis.

U komt 's ochtends naar de afdeling Kinderdagbehandeling. Daar worden bij uw kindje de hartslag en de bloeddruk opgemeten en uw kindje wordt gewogen. Voor de start van de behandeling wordt er ook een hartfilmpje gemaakt.

Propranolol is een drankje. We geven dit aan uw kindje door het met een doseerspuit in de mond te spuiten. Dit doen we tijdens een normale voeding, zodat uw kindje al het medicijn inslikt en de kans op bijwerkingen kleiner wordt.

Na 2 uur meet de verpleegkundige opnieuw de hartslag en de bloeddruk van uw kindje. Als uw kindje geen bijwerkingen heeft, mag u naar huis. U krijgt een recept mee, voor de dosering die u 's avonds moet geven. Dit doet u weer tijdens een voeding, met het doseerspuitje dat u erbij krijgt. Deze 2e dosering is 9 uur na de 1e dosering.

U komt de volgende dag en de dag daarna (dus in totaal 3 dagen) weer naar het ziekenhuis, waar we hetzelfde doen. De dosering van de propranolol wordt elke dag iets verhoogd. De ochtenddosering geven we in het ziekenhuis, waarna we 2 uur later de hartslag en de bloeddruk controleren. De avonddosering geeft u zelf thuis.

Wat neemt u mee?

Neem voor uw kindje alle spullen mee die u nodig heeft voor het geven van voeding. Als u flesvoeding geeft, neemt u ook de voeding zelf mee en een eigen flesje.

Gebruikt uw kindje andere medicijnen? Neem deze mee in de originele verpakking.

Denk ook aan het meenemen van luiers, spuugdoekjes, speentje, knuffeltje en reserve kleertjes. 

Hou er rekening mee dat u een paar uur in het ziekenhuis bent. U kunt voor u zelf bijvoorbeeld een tijdschrift meenemen.

Hoe gaat de behandeling verder?

Als uw kindje in deze 3 dagen geen bijwerkingen heeft, kunt u de propranolol voortaan thuis geven. 

Na 4-6 weken komt u op controle op de polikliniek. De dosis van de propranolol wordt telkens iets hoger, op basis van lengte en gewicht van uw kindje.

De behandeling wordt meestal gestopt als uw kind tussen de 12 en 18 maanden oud is.

Wat zijn de mogelijke bijwerkingen van propranolol drank?

Propranolol kan de volgende bijwerkingen geven: 

  • Een lagere bloedsuikerspiegel wanneer baby’s niet willen drinken/eten;
  • Overgevoelige luchtwegen (piepende ademhaling/ benauwdheid);
  • Lage bloeddruk;
  • Te veel kalium in het bloed;
  • Diarree;
  • Spugen;
  • Koude handen en voeten; 
  • Onrustig slapen of dromen.

Als u een of meer van de bovenstaande bijwerkingen merkt bij uw kind, neem dan contact op met het ziekenhuis.

Bespreek bijwerkingen altijd met uw arts. De dosering kan eventueel worden verlaagd of er kan worden besloten te stoppen.

Wanneer belt u het ziekenhuis?

Als uw kind na de behandeling last heeft van bijwerkingen, neem dan contact op met de polikliniek Kindergeneeskunde. Het telefoonnummer is: (073) 553 23 04.