U kunt de warme maaltijd koken zoals u gewend bent. Mix, snijd of stamp de maaltijdonderdelen fijn. Als u wilt kunt u extra melk, (dieet-)margarine, jus of saus toevoegen.
Soep
- Gebruik het liefst gebonden soepen. Een voorbeeld van gebonden soep is peulvruchtensoep, zoals erwtensoep. Ook roomsoepen zijn geschikt. Kook toegevoegde groentes mee totdat deze zacht zijn.
- Verwijder in de eerste periode soepvlees en balletjes of hak ze goed fijn. Later kunt u zacht soepvlees toevoegen. Let op met grote stukjes.
- In bouillon zit vocht en zout. Bouillon heeft weinig voedingswaarde, ook al is het getrokken van vlees en gevuld met verse groenten. Een beetje bouillon kan wel de eetlust opwekken.
Tip: U kunt in de periode voor de operatie alvast maaltijdsoepen maken en deze per portie invriezen, zodat u deze na de operatie makkelijk kunt nemen.
Vlees
- Bak vlees en vis niet te hard aan. Door het langzaam te braden, stoven, koken of pocheren blijft het zacht van structuur.
- Vettere vleessoorten zoals worst, gehakt en slavink zijn gemakkelijker fijn te maken dan magere soorten. Gebruik bij het fijnmalen van vlees een flinke hoeveelheid jus.
- Ook vegetarische vleesvervangers als peulvruchten, gesmolten kaas, ei, tahoe, vleesvervangers van bepaalde merken zijn geschikt om te gebruiken. Denk hierbij ook aan een omelet en roerei of ragout.
Groente
- Als u groente goed gaar kookt of als de groente van nature een zachte structuur heeft, hoeft u deze niet te malen.
- Harde groenten en groenten met harde vezels zoals asperges, boerenkool, draderige snijbonen, bleekselderij, tuinbonen en zuurkool kunt u fijnsnijden of malen in een keukenmachine.
- Na het fijnmalen kunt u de groente eventueel binden met allesbinder, bloem of maïzena. U kunt ook groente a la crème of een kant en klare groentesaus gebruiken.
Aardappelen, pasta en rijst
- Kook aardappelen goed gaar en maak er puree van met een aardappelstamper. Voeg melk, jus, bouillon of een saus toe.
- Rijst en pasta zijn minder geschikt om fijn te malen, omdat ze dan ‘lijmerig’ worden. U kunt dessertrijst en pasta wel goed gaar en zacht koken. Neem deze rijst of pasta met een royale hoeveelheid saus.
Nagerechten
Neem bij een vol gevoel het nagerecht 30 minuten na de warme maaltijd. Kies voor producten zoals:
- volle yoghurt of boerenyoghurt eventueel met suiker, jam, honing, chocoladesaus, stukjes cake of siroop;
- volle vla;
- pap eventueel met suiker;
- volle kwark eventueel met suiker en fruit;
- pudding of (chocolade)mousse;
- (room)ijs met slagroom en saus;
- appelmoes, vruchtenmoes eventueel met een toefje slagroom of zure room.