Headerafbeelding
Binnentuin met groene bomen
Behandeling

Stolsel in bloedvat hersenen oplossen (trombolyse) bij een herseninfarct

Een snelle behandeling van een herseninfarct in de 1e uren kan voorkomen dat het herseninfarct ernstige gevolgen heeft.

Als het mogelijk is, krijgt u via een infuus een medicijn dat de bloedprop kan oplossen. Hoe sneller u dit medicijn krijgt, hoe groter de kans is op herstel. De mogelijke schade aan de hersenen blijft dan beperkt.

Hoe verloopt de behandeling?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over uw behandeling

Praktische tips

MijnJBZ

Via MijnJBZ kunt u zelf een deel van uw persoonlijke en medische gegevens inzien die in het JBZ over u bekend zijn. Zie ook: Wat kan ik in MijnJBZ zien? 

Opleidingsziekenhuis

In het JBZ leiden we verpleegkundigen, coassis­tenten, artsen en andere zorgverleners op. Dit betekent dat bij uw afspraak soms meerdere zorgverleners aanwezig zijn. En het kan zijn dat u onderzocht of behan­deld wordt door een zorgverlener in opleiding. Deze zorgverlener werkt altijd onder supervisie van een gekwali­ficeerde zorgverlener.

Bekijk uw zorgverzekering

Controleer zelf vóór een afspraak in het JBZ of uw zorg wordt vergoed:

  • Bekijk hier met welke zorgverzekeraars het JBZ een contract heeft.
  • Het hangt ook af van uw polis of uw zorgverzekeraar alle zorg volledig vergoedt.
  • Onze zorg valt voor volwassenen onder het wettelijk eigen risico. Dit betekent dat u ieder jaar eerst een bedrag zelf moet betalen, voordat uw zorgverzekeraar kosten gaat vergoeden. 

Gegevens delen

Wilt u dat zorgverleners buiten het Jeroen Bosch Ziekenhuis uw medische gegevens kunnen inzien? Dan moet u het JBZ toestemming geven om uw gegevens beschikbaar te stellen.

Betrokken afdelingen

Code NEU-021
Laatste revisie: 6 januari 2025 - 16:13
Hoe verloopt de behandeling?

Stolsel in bloedvat hersenen oplossen (trombolyse) bij een herseninfarct

Als duidelijk is dat u een herseninfarct heeft, komt u mogelijk in aanmerking voor trombolyse. Dit is een behandeling met een medicijn dat stolsels oplost. Het is een zeer sterk werkend medicijn, dat u via een infuus krijgt toegediend.

Met deze behandeling moeten we binnen 4,5 uur na het ontstaan van het herseninfarct starten. In sommige situaties kunnen we deze behandeling niet geven. De arts bepaalt of u met dit medicijn behandeld kunt worden.

Intra-arteriele trombectomie

Soms is trombolyse via het infuus niet (meer) mogelijk of geeft het niet voldoende verbetering. Mogelijk krijgt u dan een intra-arteriele trombectomie. Deze behandeling wordt niet in het Jeroen Bosch Ziekenhuis uitgevoerd. De arts verwijst u dan door naar een ander ziekenhuis.

Bij een intra-arteriële trombectomie wordt het verstopte bloedvat niet via de ader (infuus) maar via een slagader behandeld. Via uw lies brengt de arts een slangetje in uw slagader en dit wordt opgeschoven naar de verstopte slagader in uw hersenen. Door het inspuiten van een medicijn op die plek kan het bloedstolsel worden weggehaald of worden opgelost. Deze behandeling moet binnen 6 uur na het ontstaan van de klachten worden gedaan.

Tijdens de behandeling

De behandeling met trombolyse start op de Spoedeisende Hulp, zo snel mogelijk na het ontstaan van het herseninfarct (in ieder geval binnen 4,5 uur). De verpleegkundige doet de trombolyse in opdracht van de arts.

Na de behandeling wordt u opgenomen op de Neuro Care Unit.

  • Daar bewaken de we u de eerste 24 uur met een monitor om uw hartritme te controleren. Een onregelmatig hartritme (boezemfibrilleren) geeft een risico op het krijgen van een herseninfarct.
  • De verpleegkundige meet uw bloeddruk, pols, zuurstofgehalte in uw bloed, temperatuur en uw ademhaling.
  • De verpleegkundige doet ook neurologische controles.
    • Het 1e uur gebeurt dit iedere 15 minuten.
    • Vanaf 1 tot 3 uur na de behandeling zijn de controles elke 30 minuten.
    • Daarna tot 24 uur na de behandeling elk uur.
  • U moet 12 uur in bed blijven na de behandeling.

Wat zijn de risico's?

  • Helaas lukt de behandeling niet altijd. Het kan zijn dat de trombolyse de bloedprop niet oplost.
  • Soms heeft het oplossen van de bloedprop een tegenovergesteld effect. Door de behandeling ontstaat dan een hersenbloeding in het beschadigde gebied, of er ontstaat ernstige hersenzwelling.
  • Als u een van deze complicaties krijgt, kan dat ernstige gevolgen hebben. De hersenbeschadiging kan bijvoorbeeld erger worden, waardoor u mogelijk zelfs kunt overlijden. Bij 1 op de 25 patiënten ontstaat deze ernstige complicatie.
  • Ook kunt u bloedingen krijgen uit uw neus, tandvlees of in uw darm. Als deze ernstig zijn, stopt de arts de behandeling.

Zowel bij trombolyse als bij de trombectomie wordt bij  1 van de 7 patiënten overlijden of blijvende invaliditeit voorkomen. Hoe eerder de behandeling begint, hoe meer effect het heeft.

Als u vragen heeft kunt u deze stellen aan de neuroloog of de verpleegkundige.