Headerafbeelding
Zwangere vrouw buiten op een bankje
Behandeling

Vaccinaties en (bloed)onderzoeken voor zwangeren

In deze folder leest u meer over vaccinaties en bloed(onderzoeken) voor zwangeren.

Vaccinaties en onderzoeken

Hier vindt u alle belangrijke informatie

Praktische tips

Wat neemt u mee?

Bij iedere afspraak in het ziekenhuis neemt u mee:

  • een geldig identiteitsbewijs
  • uw Actueel Medicatie Overzicht (AMO).

Hier vindt u meer informatie over wat u moet meenemen.

Afspraak op onze locatie in 's-Hertogenbosch, Boxtel, Drunen of Rosmalen? Meld u eerst digitaal aan. Lees hier hoe dit werkt.

Bekijk uw zorgverzekering

Het is uw eigen verantwoordelijkheid na te gaan of u verzekerd bent voor de zorg waarvoor u naar het Jeroen Bosch Ziekenhuis komt. Bekijk van tevoren uw polisvoorwaarden of informeer bij uw zorgverzekeraar.

Opleidingsziekenhuis

In het JBZ leiden we verpleegkundigen, coassis­tenten, artsen en andere zorgverleners op. Dit betekent dat bij uw afspraak soms meerdere zorgverleners aanwezig zijn. En het kan zijn dat u onderzocht of behan­deld wordt door een zorgverlener in opleiding. Deze zorgverlener werkt altijd onder supervisie van een gekwali­ficeerde zorgverlener.

MijnJBZ

Via MijnJBZ kunt u zelf een deel van uw persoonlijke en medische gegevens inzien die in het JBZ over u bekend zijn. Zie ook: Wat kan ik in MijnJBZ zien? 

Betrokken afdelingen

Code GYN-165
Laatste revisie: 17 mei 2024 - 10:29
Vaccinaties en onderzoeken

Vaccinaties en (bloed)onderzoeken voor zwangeren

Rond de 12e week van uw zwangerschap krijgt u een bloedonderzoek. Met dit onderzoek bepalen wij uw bloedgroep en controleren wij op stoffen die mogelijk schadelijk zijn voor uw baby. Het kan voorkomen dat uw bloedgroep verschilt van die van uw baby, waardoor uw lichaam antistoffen aanmaakt die schadelijk zijn voor het bloed van uw kind. Als wij dit op tijd ontdekken, kunnen wij een behandeling hiervoor starten.

Bij het bloedonderzoek wordt u ook gecontroleerd op bloedarmoede en te veel suiker in uw bloed.

 

 

De 22-wekenvaccinatie staat ook beter bekend als de kinkhoestvaccinatie. Deze prik is beschikbaar vanaf de 22e week van de zwangerschap en biedt directe bescherming aan de baby tegen kinkhoest na de geboorte. Uw verloskundige of gynaecoloog geeft u informatie over deze vaccinatie.

De 22-wekenprik is gratis. U moet zelf een afspraak inplannen bij een consultatiebureau in de buurt om hier gebruik van te maken. U kunt de vaccinatie nemen tot aan het einde van uw zwangerschap, maar het is beter om het zo vroeg mogelijk te doen. Als u vroeg vaccineert, geeft u antistoffen door aan uw baby die beschermen tegen kinkhoest.

Voor meer informatie kunt u ook kijken op de website van het rijksvaccinatieprogramma.

Sommige vrouwen krijgen met 27 weken zwangerschap nog een bloedonderzoek om te testen op antistoffen. Als uw baby een andere bloedgroep heeft, krijgt u met 30 weken een prik. De kans is dan kleiner dat u antistoffen aanmaakt tegen het bloed van uw baby.

NIPT staat voor Niet-Invasieve Prenatale Test. Het is een onderzoek van het ongeboren kind om te kijken of het kindje afwijkingen heeft. NIPT is een veilige test, er is geen extra risico op miskraam.

Bij de NIPT neemt de laborante bloed bij u af. Dat wordt in het laboratorium onderzocht op 3 mogelijke afwijkingen bij uw kindje: het Downsyndroom (trisomie 21), het Edwardsyndroom (trisomie 18) en het Patausyndroom (trisomie 13). U moet minstens 11 weken zwanger zijn om NIPT te laten afnemen.

Sinds 1 april 2023 is de NIPT opgenomen in het landelijke programma van het RIVM. Dit betekent dat de test sinds 1 april 2023 gratis is. Lees meer over de NIPT in onze folder.