Behandeling

Weer naar huis na een hartstilstand

Het doormaken van een hartstilstand is een ingrijpende gebeurtenis.

Patiënten die succesvol gereanimeerd zijn bij een hartstilstand, worden opgenomen op de verpleegafdeling Cardiologie. Een hartstilstand buiten het ziekenhuis noemen we een out-of-hospital cardiac arrest (OHCA). Het doormaken van een OHCA is een ingrijpende gebeurtenis voor u en uw naasten.

U wordt behandeld door de cardioloog. Daarnaast begeleiden verschillende zorgverleners u zo goed mogelijk tijdens uw opname en de revalidatieperiode daarna. In deze folder leest u belangrijke informatie voor als u weer thuis bent uit het ziekenhuis.

Naar huis na een hartstilstand

Hier vindt u alle belangrijke informatie

Betrokken afdelingen

Code CAR-155
Laatste revisie: 9 oktober 2023 - 09:39
Naar huis na een hartstilstand

Weer naar huis na een hartstilstand

Een hartstilstand kan verschillende oorzaken hebben. We noemen hieronder de meest voorkomende oorzaken. Tijdens uw opname in het ziekenhuis heeft u onderzoeken gehad om te kijken wat bij u de oorzaak was. De cardioloog heeft u hier meer over verteld.

Mogelijke oorzaken van een hartstilstand zijn:

  • Een acuut hartinfarct. Door een verstopping van een kransslagader van het hart krijgt een deel van het hart geen bloed meer en sterft het af. Dit leidt tot een gevaarlijke hartritmestoornis.
  • Als u eerder een hartinfarct heeft gehad. Er is dan littekenweefsel in de hartspier ontstaan. In dit littekenweefsel kan een gevaarlijke hartritmestoornis ontstaan.
  • Een hartspierziekte (cardiomyopathie). Deze ziekte van de hartspier kan leiden tot een gevaarlijke hartritmestoornis.
  • Een ontsteking van het hart. Door deze ontsteking kan een gevaarlijke hartritmestoornis ontstaan.
  • Een hartritmestoornis.

Als u een hartstilstand heeft gehad, zijn er verschillende behandelingen mogelijk. Uw cardioloog bespreekt met u welke behandeling(en) u krijgt of al heeft gehad.

  • Een dotterbehandeling. Met een dotterbehandeling kan de cardioloog de vernauwingen in de kransslagaders van het hart opheffen. Door de vernauwing heeft uw hart te weinig zuurstof gekregen. De vernauwing wordt opgerekt door het opblazen van een ballonnetje in de kransslagader. Daarna plaatst de cardioloog een stent om de kransslagader open te houden.
  • Een bypassoperatie. Als er vernauwingen in meerdere kransslagaders rondom het hart zijn, kunnen deze worden verholpen door bypasses (omleidingen).
  • Medicijnen om het hartritme rustig en regelmatig te houden. Door deze medicijnen worden nieuwe hartritmestoornissen voorkomen.
  • Een ICD (inwendige defibrillator). Dit is een apparaatje dat ingrijpt bij levensbedreigende ritmestoornissen. De ICD geeft een schok om het normale hartritme te herstellen en zo een hartstilstand te voorkomen.
  • Een ablatie. Bij een ablatie beschadigd de cardioloog het hartweefsel op specifieke plaatsen. Hierdoor wordt de verkeerde prikkelgeleiding geblokkeerd.

Hartrevalidatie

Hartrevalidatie is een revalidatieprogramma om u te helpen het dagelijks leven weer op te pakken en hartproblemen in de toekomst te voorkomen.

Lichamelijk herstel

Tijdens uw opname in het ziekenhuis heeft de fysiotherapeut met u besproken in welke mate u uw lichamelijke activiteiten weer mag oppakken. Het is belangrijk dat u naar uw eigen lichaam luistert en langzaam opbouwt. Als u moe bent, doet u het rustiger aan. Het zal u verbazen hoeveel uw conditie achteruit is gegaan tijdens uw opname.

Tijdens de hartrevalidatie gaan we uw lichamelijke conditie weer verder opbouwen.

Geestelijk herstel

Het doormaken van een hartstilstand is een ingrijpende gebeurtenis voor u en uw naasten. Het kan gevoelens van angst, verdriet, onzekerheid en boosheid veroorzaken. Dit zijn normale reacties op zo'n heftige gebeurtenis. Misschien heeft u er tijdens de opname geen of weinig last van gehad of heeft u er nog niet echt over nagedacht. Het komt voor dat de verwerking pas later begint, bijvoorbeeld wanneer u weer thuis bent. Dit is niet iets om u meteen zorgen over te maken.

Tijdens de hartrevalidatie besteden we ook aandacht aan uw geestelijk welzijn. 

Invloed op het denken

Een hartstilstand is niet alleen een schok voor het hart, maar kan ook een schok voor de hersenen zijn. De hersenen hebben bloed nodig om goed te kunnen werken. Maar tijdens een hartstilstand stopt de bloedtoevoer tijdelijk. Het is mogelijk dat uw hersenen beschadigd zijn door het tijdelijke zuurstoftekort. De gevolgen van hersenletsel na een hartstilstand kunnen erg verschillen per persoon. Soms zijn deze gevolgen niet meteen zichtbaar of merkt u ze u niet meteen.

Mogelijke problemen na hartstilstand kunnen zijn:

  • geheugenproblemen en vergeetachtigheid;
  • traagheid;
  • snel afgeleid zijn;
  • moeite om 2 dingen tegelijk te doen;
  • vermoeidheid;
  • problemen met het verwerken van informatie;
  • prikkelbaarheid.

Naasten

Voor naasten is een hartstilstand vaak ook een grote schok. Misschien waren zij aanwezig bij de hartstilstand en de reanimatie. Of mogelijk is er een periode van onzekerheid geweest of u het wel zou overleven. Dit kan gevoelens van onzekerheid en angst veroorzaken. Het gebeurt vaak dat de manier waarop naasten de gebeurtenis verwerken anders is dan hoe u het zelf ervaart. Misschien weet u zelf niets meer van wat er gebeurd is, terwijl uw naasten vol spanning hebben moeten afwachten.

Medisch maatschappelijk werk biedt begeleiding voor zowel u als uw naasten. Daarnaast is in uw eigen omgeving begeleiding mogelijk door de praktijkondersteuner GGZ van uw huisarts.

Financiële problemen

Na uw ontslag uit het ziekenhuis moet u nog gaan revalideren en dat kost tijd. Als u bijvoorbeeld een eigen bedrijf heeft of kostwinner bent, kan dit invloed hebben op uw inkomen. Een bedrijfsarts of verzekeringsarts kan u daarbij begeleiden. U kunt ook bij uw gemeente navragen of u in aanmerking komt voor een uitkering of aanvulling op uw inkomen.

Na ontslag uit het ziekenhuis neemt de huisarts meestal weer de medische zorg over. U heeft nog wel een controle afspraak bij de cardioloog. Deze afspraak krijgt u thuisgestuurd.

De hartrevalidatie wordt binnen 6 tot 8 weken opgestart. De afspraak voor een intakegesprek met een gespecialiseerd verpleegkundige krijgt u ook thuisgestuurd. Dit intakegesprek is ongeveer 4 weken na uw ontslag uit het ziekenhuis.

Ontstaan er problemen of heeft u vragen in de periode tussen uw ontslag en de start van de hartrevalidatie? Bijvoorbeeld over uw lichamelijke conditie en het opbouwen van de activiteiten of de gevolgen van de hartstilstand? Dan kunt u tijdens kantoortijden bellen naar de polikliniek Cardiologie telefoonnummer (073) 553 60 40.