Headerafbeelding
werken en leren verpleegkundige 2
Behandeling

Zweetklieroperatie (hydradenitis)

Een zweetklierontsteking is onschuldig, maar vervelend. Er kan een operatie nodig zijn.

Over het hele lichaam bevinden zich zweetklieren die een rol spelen bij het transpireren. Dit zijn de eccriene zweetklieren. Daarnaast bestaan er nog apocriene zweetklieren in de oksels en in de liezen, die behalve transpiratie-vocht ook een geur afgeven, de bekende zweetgeur. De apocriene zweetklieren kunnen ontstoken raken. Die ontsteking heet hydradenitis.

Een zweetklierontsteking kan plotseling ontstaan met abcesvorming, of kan blijvend zijn met afwisselend meer en minder klachten. De ontsteking kan beperkt blijven tot een klein gebied of zich langzaam uitbreiden over een groter gebied in de oksel of lies.

Lees meer

We geven u hier informatie over de behandelingsmogelijkheden bij ontsteking van een zweetklier. Het is algemene informatie; uw eigen situatie kan anders zijn dan beschreven.

Hoe verloopt de behandeling?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over de behandeling.

Praktische tips

Wat neemt u mee?

Bij iedere afspraak in het ziekenhuis neemt u mee:

  • een geldig identiteitsbewijs
  • uw Actueel Medicatie Overzicht (AMO).

Hier vindt u meer informatie over wat u moet meenemen.

Afspraak op onze locatie in 's-Hertogenbosch, Boxtel, Drunen of Rosmalen? Meld u eerst digitaal aan. Lees hier hoe dit werkt.

Bekijk uw zorgverzekering

Controleer zelf vóór een afspraak in het JBZ of uw zorg wordt vergoed:

  • Bekijk hier met welke zorgverzekeraars het JBZ een contract heeft.
  • Het hangt ook af van uw polis of uw zorgverzekeraar alle zorg volledig vergoedt.
  • Onze zorg valt voor volwassenen onder het wettelijk eigen risico. Dit betekent dat u ieder jaar eerst een bedrag zelf moet betalen, voordat uw zorgverzekeraar kosten gaat vergoeden. 

MijnJBZ

Via MijnJBZ kunt u zelf een deel van uw persoonlijke en medische gegevens inzien die in het JBZ over u bekend zijn. Zie ook: Wat kan ik in MijnJBZ zien? 

Gegevens delen

Wilt u dat zorgverleners buiten het Jeroen Bosch Ziekenhuis uw medische gegevens kunnen inzien? Dan moet u het JBZ toestemming geven om uw gegevens beschikbaar te stellen.

Opleidingsziekenhuis

In het JBZ leiden we verpleegkundigen, coassis­tenten, artsen en andere zorgverleners op. Dit betekent dat bij uw afspraak soms meerdere zorgverleners aanwezig zijn. En het kan zijn dat u onderzocht of behan­deld wordt door een zorgverlener in opleiding. Deze zorgverlener werkt altijd onder supervisie van een gekwali­ficeerde zorgverlener.

Betrokken afdelingen

Code CHI-026
Laatste revisie: 27 augustus 2024 - 15:13
Hoe verloopt de behandeling?

Zweetklieroperatie (hydradenitis)

Onderzoek en diagnose

De arts stelt de diagnose aan de hand van uw klachten en een lichamelijk onderzoek. Extra onderzoek is meestal niet nodig.

Afhankelijk van de situatie kunnen uw klachten met leefregels en eventueel medicijnen (antibiotica) of met een operatie worden behandeld.

Opleidingsziekenhuis

In het Jeroen Bosch Ziekenhuis neemt de opleiding van verpleegkundigen, artsen en andere zorgverleners een belangrijke plaats in. Op de afdelingen Chirurgie komt u daarom zowel chirurgen als artsen in opleiding tegen. De chirurg (of arts in opleiding tot specialist) die u op polikliniek spreekt, is in principe degene die u opereert. Mocht dit onverwachts anders zijn, dan informeren we u hierover zo vroeg mogelijk. De artsen in opleiding tot specialist werken altijd onder supervisie van een gekwalificeerde chirurg. 

Leefregels als u een zweetklierontsteking heeft (gehad)

Het is belangrijk om u aan een aantal leefregels te houden als u een zweetklierontsteking heeft of heeft gehad:

  • Houd elke dag uw oksels en uw liezen goed schoon, bijvoorbeeld door goed te wassen of te douchen.
  • Gebruik een ‘zeepvrije’ zeep (pH-neutraal) of een ‘zeepvrije’ douchegel.
  • Dep uw oksels en liezen na het wassen goed droog.
  • Gebruik geen poeders in uw oksels of in uw liezen.
  • Draag geen kleding dit strak zit of schuurt. Als ondergoed kunt u boxershorts dragen.
  • Gebruik alleen een deodorant zonder transpiratieremmer.

Informatiefolders voorbereiding dagopname en operatie

Het is belangrijk dat u zich goed voorbereid op deze operatie. Lees daarom ook de informatie: 'Anesthesie en voorbereiding op een operatie of onderzoek' goed door. 

U wordt voor deze operatie meestal opgenomen op de afdeling Dagbehandeling. Lees hierover de informatie: Voorbereiding op een (dag)opname in het ziekenhuis

Tijdens de behandeling

Als een beperkt gebied is ontstoken verwijdert de arts tijdens een kleine operatie het ontstoken huidgebied. Dit gebeurt onder plaatselijke verdoving. Bij een grotere ontsteking of ontstekingen op meerdere plaatsen kan het nodig zijn dat u in het ziekenhuis wordt opgenomen voor de operatie. De operatie vindt dan plaats onder plaatselijke of algehele verdoving. De operatie duurt meestal korter dan 1 uur.

Tijdens deze operatie verwijdert de arts het huidgebied met de ontstoken zweetklieren. De arts kan tijdens de operatie besluiten om de wond te verkleinen met hechtingen of de wond helemaal open te laten. Dit hangt af van de mate van ontsteking. Meestal wordt de wond niet helemaal dichtgemaakt om te voorkomen dat bacteriën onder de huid worden ingesloten en zo een nieuwe ontsteking kunnen veroorzaken. Een nadeel van deze open wondbehandeling is dat het litteken uiteindelijk wat minder mooi kan zijn.

Plastisch-chirurgische operatie

Als de ontsteking heel uitgebreid is en al lange tijd duurt, kan besloten worden tot een plastisch-chirurgische operatie. Hierbij wordt het hele gebied in de oksel of lies verwijderd, waarna de wond wordt bedekt met een huidtransplantaat. Het komt niet vaak voor dat deze operatie nodig is en de verdere informatie hier gaat niet over deze operatie.

Spoedoperatie

Bij een abces is een spoedoperatie nodig. Onder plaatselijke verdoving maakt de arts een snee in het abces zodat de inhoud goed weg kan stromen en de abcesholte goed kan worden schoongespoeld. De wond wordt meestal open gelaten.

Opleidingsziekenhuis

In het Jeroen Bosch Ziekenhuis neemt de opleiding van verpleegkundigen, artsen en andere zorgverleners een belangrijke plaats in. Op de afdelingen Chirurgie komt u daarom zowel chirurgen als artsen in opleiding tegen. De chirurg (of arts in opleiding tot specialist) die u op polikliniek spreekt, is in principe degene die u opereert. Mocht dit onverwachts anders zijn, dan informeren we u hierover zo vroeg mogelijk. De artsen in opleiding tot specialist werken altijd onder supervisie van een gekwalificeerde chirurg. 

Wat gebeurt er na de behandeling?

  • Als de ingreep onder plaatselijke verdoving is uitgevoerd, dan is deze verdoving 1 tot 2 uur later uitgewerkt. U kunt dan wat pijnklachten krijgen. U mag paracetamol tegen de pijn gebruiken. We adviseren u deze al voor de operatie in huis te halen.
  • Zolang de wond open is, moet u vanaf de dag na de ingreep het wondgebied elke dag 2 tot 3 keer douchen of wassen met ‘zeepvrije’ zeep (Ph-neutraal) of een ‘zeepvrije’ douchegel. Met de douchekop kunt u de wond goed schoon spoelen. Daarna moet u het wondgebied droog deppen en met een gaasverband bedekken.
  • Bij ontslag uit het ziekenhuis krijgt u een afspraak mee voor controle op de polikliniek. Eventuele hechtingen kunnen na ongeveer 1 week verwijderd worden. Meestal is de wond binnen 3 tot 4 weken helemaal dicht.

Risico's

Geen enkele operatie is zonder risico’s. Ook bij deze operatie is de normale kans op complicaties aanwezig, zoals een nabloeding of een wondinfectie. De kans op een infectie is bij deze ingreep groter. Ondanks de operatie kan de ontsteking in de zweetklieren zich uitbreiden naar de omgeving. Dan kan een tweede operatie nodig zijn.

Wat doet u bij problemen thuis ?

Krijgt u vóór uw controleafspraak meer pijn of blijft u pijn houden? Of zijn er andere problemen die te maken hebben met de operatie? Dan belt u het ziekenhuis. Tijdens kantoortijden belt u naar de polikliniek Chirurgie, telefoonnummer: (073) 553 60 05. In dringende gevallen buiten kantoortijden belt u verpleegafdeling Chirurgie, telefoonnummer (073) 553 20 23.

Bij vragen of problemen ná uw eerste controleafspraak belt u uw huisarts.

Heeft u geen controleafspraak in het ziekenhuis? Dan belt u met het ziekenhuis bij problemen in de eerste 10 dagen na de operatie. Ná 10 dagen belt u met uw huisarts.

Heeft u nog vragen?

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen dan kunt u tijdens kantoortijden bellen met de polikliniek Chirurgie, telefoonnummer: (073) 553 60 05.