Borstkanker bij mannen (mammacarcinoom)
Borstkanker komt meestal bij vrouwen voor, maar ook mannen kunnen borstkanker krijgen.
Translate instructions
If you wish to view the page on your phone or tablet, then the steps below may not work. Please switch to a desktop computer to translate this website. For translating the text, please follow this instruction:
1. Select the text you want to translate.
2. Choose ‘Vertalen’.
![Translate instructions step 1](/sites/default/files/styles/entity_embed_50_width/public/images/2023-04/20230406-schermafdruk-tekst-vertalen-JBZ-website-stap1.png?itok=-xyw_-3z)
3. Select the language you prefer.
![Translate instructions step 2](/sites/default/files/styles/entity_embed_50_width/public/images/2023-04/20230406-schermafdruk-tekst-vertalen-JBZ-website-stap2.png?itok=0d0KsZIq)
4. You can read and/or listen to the translated text (by Google).
![Translate instructions step 3](/sites/default/files/styles/entity_embed_50_width/public/images/2023-04/20230406-schermafdruk-tekst-vertalen-JBZ-website-stap3.png?itok=fIScesw3)
Lees meer
Per jaar krijgen in Nederland bijna 16.000 vrouwen en 100 mannen de ziekte. Bij mannen is de gemiddelde leeftijd 67 jaar als de diagnose wordt gesteld.
Soort borstkanker
Het ductale carcinoom – kanker uitgaande van de (melk) gangen – komt bij de man het meeste voor. Lobulair carcinoom- kanker uitgaande van de melkklieren- komt haast niet voor bij mannen omdat er in de normale mannelijke borst niet of nauwelijks melkklieren gevormd zijn. Ook andere vormen van borstkanker kunnen voorkomen.
Familiaire belasting
Mannen met een bepaalde genmutatie hebben een verhoogde kans op het krijgen van borstkanker. Dit geldt vooral voor het BRCA2-gen maar ook voor de ziekte van Cowden.
Verschijnselen
Borstkanker bij mannen komt meestal tot uiting als een pijnloze zwelling achter of vlak bij de tepelhof. Soms treedt dat op in combinatie met een ingetrokken tepel of bloedverlies uit de tepel.
Onderzoeken
De onderzoeken zijn hetzelfde als bij vrouwen met mogelijk borstkanker.
Onderzoeken
De eerste stap is een bezoek aan de afdeling Radiologie. Op de afdeling Radiologie krijgt u één of meerdere borstonderzoeken. Vaak wordt eerst een mammografie en echografie gedaan. Hiermee kunnen op een snelle en betrouwbare manier afwijkingen in de borst worden herkend. Regelmatig is het nodig om een bepaald deel van de borst nog preciezer te onderzoeken. Er wordt dan een tomosynthese of biopsie gedaan. Soms is verder onderzoek nodig om de diagnose te kunnen stellen. Dit kan bijvoorbeeld een MRI of een PET-scan zijn.
Op de beelden van de mammografie kunnen we kleine veranderingen in het weefsel zien. Soms ook als ze nog niet voelbaar zijn.
Met een echo van de borsten onderzoekt de radioloog of laborant uw borsten met geluidsgolven (echo).
Bij dit onderzoek wordt een biopt (stukje weefsel) uit de afwijking van de borst genomen, om de aard van deze afwijking te bepalen.
Bij dit onderzoek wordt een biopt (stukje weefsel) uit de afwijking van de borst genomen, om de aard van deze afwijking te bepalen.
Bij een MRI-onderzoek van de borsten brengt de radioloog uw borsten in beeld.
Bij een naaldbiopsie van de borst haalt de radioloog met een speciale naald een aantal kleine stukjes weefsel uit de afwijking in uw borst.
Op de afdeling Nucleaire Geneeskunde worden onderzoeken uitgevoerd met behulp van radioactieve stoffen.
Bij een localisatie markeren we de precieze plaats van de afwijking in uw borst.
Behandelingen
Er zijn, zoals bij de vrouw, verschillende behandelingsmogelijkheden: een operatie, chemotherapie, radiotherapie (bestraling) en anti-hormoontherapie. De volgorde van de behandelstappen kan verschillen.
Een operatie voor borstkanker is lichamelijk gezien geen zware operatie. Ook mensen met een minder goede conditie kunnen de operatie veilig doorstaan.
Als u kanker heeft, kunt u een behandeling krijgen met chemotherapie.
Radiotherapie is het behandelen van kanker met bestraling.
De arts schrijft tamoxifen voor bij mannen en vrouwen met borstkanker.
Poliklinieken en afdelingen
Wanneer u een afwijking in uw borst opmerkt, kunt u terecht bij het Borstcentrum van het Jeroen Bosch Ziekenhuis.
Chirurgen kunnen door andere specialisten worden ingeschakeld worden om patiënten met kanker te opereren.
Het Oncologisch Centrum is de centrale plaats in het Jeroen Bosch Ziekenhuis voor patiënten met kanker of bloedziekten.