Nierstenen
Nierstenen kunnen ontstaan als er afvalstoffen uit de urine achterblijven in de nieren.
Translate instructions
If you wish to view the page on your phone or tablet, then the steps below may not work. Please switch to a desktop computer to translate this website. For translating the text, please follow this instruction:
1. Select the text you want to translate.
2. Choose ‘Vertalen’.
![Translate instructions step 1](/sites/default/files/styles/entity_embed_50_width/public/images/2023-04/20230406-schermafdruk-tekst-vertalen-JBZ-website-stap1.png?itok=-xyw_-3z)
3. Select the language you prefer.
![Translate instructions step 2](/sites/default/files/styles/entity_embed_50_width/public/images/2023-04/20230406-schermafdruk-tekst-vertalen-JBZ-website-stap2.png?itok=0d0KsZIq)
4. You can read and/or listen to the translated text (by Google).
![Translate instructions step 3](/sites/default/files/styles/entity_embed_50_width/public/images/2023-04/20230406-schermafdruk-tekst-vertalen-JBZ-website-stap3.png?itok=fIScesw3)
Onderzoeken
In het Jeroen Bosch Ziekenhuis weet u binnen één dag of uw klachten worden veroorzaakt door nierstenen.
Onderzoeken
We doen verschillende onderzoeken. Uw bloed en urine laten we onderzoeken in het laboratorium. Daarnaast maken we een röntgenfoto van uw buik en een echo van uw nieren. Soms maken we aanvullend een CT-scan.
Bij bloedonderzoek nemen we 1 of meer buisjes bloed af met een hol naaldje. Dit bloed wordt in het laboratorium onderzocht.
Urineonderzoek kan nodig zijn wanneer de huisarts of specialist denkt dat er sprake is van een ziekte.
Met een echo van de buik kan de radioloog of laborant de organen en bloedvaten in uw buik met geluidsgolven (echo) onderzoeken.
Bij dit onderzoek worden afbeeldingen gemaakt van uw lichaam door middel van een smalle bundel röntgenstralen.
Behandelingen
Er zijn verschillende behandelmogelijkheden.
Behandelingen
Als we verwachten dat u de nierstenen vanzelf uitplast, krijgt u pijnstillers (diclofenac). Soms krijgt u hierbij een medicijn (tamsulosine) dat er voor zorgt dat de urinewegen zich ontspannen. Dit vergroot de kans dat u de steen spontaan uitplast.
Als we verwachten dat u de nierstenen niet vanzelf uitplast zijn er een aantal andere behandelmogelijkheden. We kunnen de nierstenen vergruizen of verwijderen met een operatie.
Nierstenen kunnen we behandelen met de niersteenvergruizer.
Nierstenen kan de arts verwijderen met een ureteroscopie. Hierbij brengt de arts een dun hol buisje (de ureteroscoop) via de plasbuis en blaas in de urineleider om zo de niersteen te verwijderen.
Nierstenen kunnen we verwijderen met een operatie.
Poliklinieken en afdelingen
Het specialisme Urologie richt zich op afwijkingen aan de urinewegen en geslachtsorganen. De uroloog behandelt aandoeningen aan de nieren, bijnieren, urineleiders, blaas, urinebuis, penis, scrotum en de prostaat.