Headerafbeelding
Gezin met twee jongens buiten het ziekenhuis
Onderzoek

Allergietest bij de KNO-arts

Om precies uit te zoeken op welke stoffen u reageert wordt een allergietest gedaan. Hierbij krijgt u een aantal krasjes met allergenen in de huid.

Op de plaats van de prik kan roodheid en zwelling optreden. Als er een bultje te zien is, is er sprake van een allergie.

Hoe verloopt het onderzoek?

Alle belangrijke informatie op een rij

Praktische tips

Wat neemt u mee?

Bij iedere afspraak in het ziekenhuis neemt u mee:

  • een geldig identiteitsbewijs
  • uw Actueel Medicatie Overzicht (AMO).

Hier vindt u meer informatie over wat u moet meenemen.

Afspraak op onze locatie in 's-Hertogenbosch, Boxtel, Drunen of Rosmalen? Meld u eerst digitaal aan. Lees hier hoe dit werkt.

MijnJBZ

Via MijnJBZ kunt u zelf een deel van uw persoonlijke en medische gegevens inzien die in het JBZ over u bekend zijn. Zie ook: Wat kan ik in MijnJBZ zien? 

Bekijk uw zorgverzekering

Controleer zelf vóór een afspraak in het JBZ of uw zorg wordt vergoed:

  • Bekijk hier met welke zorgverzekeraars het JBZ een contract heeft.
  • Het hangt ook af van uw polis of uw zorgverzekeraar alle zorg volledig vergoedt.
  • Onze zorg valt voor volwassenen onder het wettelijk eigen risico. Dit betekent dat u ieder jaar eerst een bedrag zelf moet betalen, voordat uw zorgverzekeraar kosten gaat vergoeden. 

Gegevens delen

Wilt u dat zorgverleners buiten het Jeroen Bosch Ziekenhuis uw medische gegevens kunnen inzien? Dan moet u het JBZ toestemming geven om uw gegevens beschikbaar te stellen.

Opleidingsziekenhuis

In het JBZ leiden we verpleegkundigen, coassis­tenten, artsen en andere zorgverleners op. Dit betekent dat bij uw afspraak soms meerdere zorgverleners aanwezig zijn. En het kan zijn dat u onderzocht of behan­deld wordt door een zorgverlener in opleiding. Deze zorgverlener werkt altijd onder supervisie van een gekwali­ficeerde zorgverlener.

Betrokken afdelingen

Code KNO-040a
Laatste revisie: 2 januari 2025 - 16:50
Hoe verloopt het onderzoek?

Allergietest bij de KNO-arts

Online vragenlijst

Denkt u eraan om de online vragenlijst in te vullen voordat u naar uw afspraak komt. U kunt dit doen via MijnJBZ.

Verdere voorbereidingen

  • Gebruikt u voor uw allergische klachten een anti-histaminetablet, dan mag u deze 3 dagen voor het onderzoek niet gebruiken. Deze medicijnen kunnen namelijk het onderzoek beïnvloeden. Een neusspray mag wel.
  • Alle andere medicijnen blijft u gewoon gebruiken.
  • De huidtest doen we op de onderarm. Het is belangrijk om op de dag van de huidtest geen zeep, bodylotion of zalf op uw onderarm te gebruiken. De druppels rollen dan van uw onderarm af.
Voorbereidingen bij een allergietest

Voor een huidtest gebruiken we vloeistoffen waarin zich stoffen bevinden uit de natuurlijke omgeving zoals gras- en boompollen, huisstofmijt of huidschilfers van dieren. Van de verschillende vloeistoffen brengen we een druppel aan op uw onderarm. Door de druppel heen maken we met een klein naaldje in de bovenste laag van de huid een krasje. Dit voelt u wel, maar een speldenprik is vervelender. Doordat de huidtest vrijwel pijnloos is, is deze test ook geschikt om bij kinderen te doen.

De stofjes moeten ongeveer 10 minuten inwerken. In die 10 minuten kunnen de verschillende stoffen reageren. Deze reactie kan jeuk, roodheid en een klein bultje zijn. Het is belangrijk dat u de binnenkant van de onderarmen niet aanraakt en er niet aan krabt. Dit kan namelijk het onderzoek beïnvloeden. Na ongeveer 10 minuten controleert de assistent(e) de huidreacties.

Na de huidtest kunt u gewoon uw dagelijkse activiteiten oppakken.

Wanneer het mogelijk is, bespreekt de KNO-arts de resultaten van de huidtest meteen met u. Als dit niet lukt, dan maken we een afspraak.

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, dan kunt u bellen naar de polikliniek Keel-, Neus- en Oorheelkunde, telefoonnummer: (073) 553 60 70.