Headerafbeelding
MRI
Onderzoek

MRI-onderzoek van de prostaat

MRI staat voor Magnetic Resonance Imaging. Bij een MRI-onderzoek maken we foto's van organen en weefsels in het lichaam. We doen dit met behulp van sterke magneetvelden en radiogolven.

LET OP! 

  • U moet zich voor dit onderzoek voorbereiden. Lees daarom deze informatie minstens 4 DAGEN vóór het onderzoek goed door! Het is belangrijk dat u deze instructies goed opvolgt. Het onderzoek kan anders misschien niet doorgaan. 
  • We vragen u om minimaal 7 dagen voor het onderzoek de vragenlijst in te vullen. Heeft u één of meer vragen met JA beantwoord? Neem dan contact op met de afdeling Radiologie.

Hoe verloopt het onderzoek?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over het onderzoek.

Praktische tips

Wat neemt u mee?

Neem naar uw afspraak uw geldig identiteitsbewijs mee. Hier vindt u meer informatie over wat u moet meenemen.

Afspraak op onze locatie in 's-Hertogenbosch, Boxtel, Drunen of Rosmalen? Meld u eerst digitaal aan. Lees hier hoe dit werkt.

De afdeling Radiologie

Op de afdeling Radiologie is de radioloog verantwoordelijk voor de onderzoeken. De radioloog is een arts die gespecialiseerd is in het uitvoeren en beoordelen van deze onderzoeken. De radiodiagnostisch laborant of physician assistent helpt de radioloog bij de onderzoeken. Ook kunnen zij deze onderzoeken in opdracht van de radioloog zelfstandig uitvoeren.

Bekijk uw zorgverzekering

Controleer zelf vóór een afspraak in het JBZ of uw zorg wordt vergoed:

  • Bekijk hier met welke zorgverzekeraars het JBZ een contract heeft.
  • Het hangt ook af van uw polis of uw zorgverzekeraar alle zorg volledig vergoedt.
  • Onze zorg valt voor volwassenen onder het wettelijk eigen risico. Dit betekent dat u ieder jaar eerst een bedrag zelf moet betalen, voordat uw zorgverzekeraar kosten gaat vergoeden. 

MijnJBZ

Via MijnJBZ kunt u zelf een deel van uw persoonlijke en medische gegevens inzien die in het JBZ over u bekend zijn. Zie ook: Wat kan ik in MijnJBZ zien? 

Gegevens delen

Wilt u dat zorgverleners buiten het Jeroen Bosch Ziekenhuis uw medische gegevens kunnen inzien? Dan moet u het JBZ toestemming geven om uw gegevens beschikbaar te stellen.

Betrokken afdelingen

Code RAD-071
Laatste revisie: 16 april 2025 - 09:22
Hoe verloopt het onderzoek?

MRI-onderzoek van de prostaat

Vragenlijst MRI

LET OP! Het MRI-apparaat maakt gebruik van een sterke magneet. Metaal wordt hierdoor aangetrokken of afgestoten. Daarom is het belangrijk voor ons om vóór het onderzoek te weten of u metalen voorwerpen in of op uw lichaam heeft.

  • In MijnJBZ staat vanaf 14 dagen voor uw MRI afspraak een MRI vragenlijst klaar. Heeft u een afspraakbevestiging via de post ontvangen dan is hier de vragenlijst aan toegevoegd. Wij vragen u deze vragenlijst volledig in te vullen en te ondertekenen en mee te nemen naar het onderzoek.
  • Heeft u een of meer vragen in deze vragenlijst met JA beantwoord? Neem dan contact op met de afdeling Radiologie.
  • Heeft u deze vragenlijst niet ontvangen? Dan kunt u deze hier vinden (RAD-100) of neem contact op met de afdeling Radiologie. De afdeling Radiologie is bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.00 - 17.00 uur op telefoonnummer (073) 553 26 00.

Metalen delen en magnetisme

We maken bij het MRI-onderzoek gebruik van een heel sterk magneetveld, daarom is het volgende belangrijk:

  • Metalen of magnetische voorwerpen mogen de MRI-ruimte niet in. Deze voorwerpen kunt u beter thuis laten of u laat ze in de kleedkamer liggen: telefoon, sleutels, gehoorapparaten, sieraden, horloge en bankpasjes.
  • Waardevolle bezittingen kunt u beter thuislaten. Wij kunnen niet aansprakelijk worden gesteld voor vermissing, beschadiging of diefstal van geld, sieraden of andere persoonlijke eigendommen.
  • Tijdens een MRI-onderzoek draagt u voor uw eigen veiligheid altijd kleding. Bijvoorbeeld een shirt (zonder opdruk) met mouwen en een legging, jogging- of pyjamabroek. Breng dit van huis mee.
  • Aan of in uw (onder)kleding mag geen metaal zitten. Dus geen ritssluitingen, metalen ringetjes, haakjes, drukkers, knopen of beugels.
  • Bij een onderzoek van uw hoofd, ogen en/of nek, is het van belang dat u geen make-up, gebitsprothesen, haarlak of haarstuk draagt. Dit kan storing geven tijdens de scan.
  • Een tatoeage of permanente make-up kan tijdens het onderzoek warm gaan aanvoelen en een beetje rood worden.
  • Draagt u een glucosemeter? (bijvoorbeeld Freestyle Libre) Dan moet deze voor het MRI-onderzoek worden verwijderd. U kunt bij het maken van de afspraak aangeven wanneer de pleister gewisseld moet worden. Wij proberen daar rekening mee te houden.

Prostaatbiopt

Het onderzoek mag niet plaatsvinden binnen 3 weken na het nemen van een prostaatbiopt.

Geslachtsgemeenschap en/of zaadlozing

U mag de 3 dagen vóór het onderzoek geen geslachtsgemeenschap (seks) en/of een zaadlozing hebben.

Angst voor kleine ruimtes

Als u angst heeft voor kleine ruimtes (claustrofobie), is het mogelijk dat u komt proefliggen in de MRI. U kunt hiervoor langskomen tijdens kantooruren op de hoofdlocatie. U hoeft hiervoor geen afspraak te maken. U kunt ook uw behandelend arts om een kalmerend medicijn vragen.

Eten, drinken en medicijnen

U mag gewoon eten en drinken voor dit onderzoek. Ook uw medicijnen mag u gewoon innemen.

Waar meldt u zich?

Let op! We verwachten van u dat u 10 minuten vóór uw afspraak aanwezig bent op de afdeling Radiologie!

Kijk goed op de afspraakbevestiging op welke locatie uw afspraak is. Meld u met de QR-code op uw dagticket aan bij het gele aanmeldpunt. Hierna neemt u plaats in de wachtruimte. Als u aan de beurt bent wordt u opgehaald.

Buscopan (verhoogde oogboldruk)

Bij een MRI-onderzoek van de prostaat hebben we last van hinderlijke bewegingen van de darmen. Om dit te verminderen krijgt u vooraf aan het onderzoek Buscopan toegediend. Dit gaat via een infuus in uw arm. Hierdoor kunt u tijdelijk wat wazig gaan zien. 

Wat gebeurt er tijdens het onderzoek?

Tijdens het onderzoek ligt u op een onderzoekstafel. De laborante schuift u zover in de tunnel totdat uw onderbuik in het midden van de tunnel ligt. Gaat u eerst met uw hoofd in het apparaat, dan kunt u als u dat wilt via een spiegel naar een filmpje kijken. 

Om de signalen van uw lichaam op te vangen, krijgt u een spoel/ antenne op uw buik.

Ter bescherming tegen het geluid van de MRI-scanner, krijgt u oordopjes in en een koptelefoon op. Als u wilt kunt u via de koptelefoon naar de radio luisteren. De laborant bespreekt dit met u. U krijgt een belletje waarmee u, als dit nodig mocht zijn, contact kunt maken met de laborant tijdens het onderzoek. De laborant(e) kan u tijdens het onderzoek via een camera en door een raam zien en houdt contact met u via een microfoon/luidspreker in het apparaat.

Het is heel belangrijk dat u tijdens het onderzoek stil ligt. Als u beweegt kunnen we geen goede opnamen maken.

foto: mannelijke patiënt in mri-apparaat

 

Wat gebeurt er na het onderzoek?

Na het onderzoek mag u naar huis.

Heeft u voor het onderzoek Buscopan gekregen en ziet u daardoor wazig? Wacht dan met zelf autorijden totdat u weer helder ziet. Of zorg dat iemand u komt ophalen. Het medicijn is meestal binnen 30 minuten uitgewerkt.

Hoe lang duurt het onderzoek?

Het onderzoek duurt 40 minuten.

Van wie krijg ik de uitslag?

In mijnJBZ kunt u nakijken of er al een afspraak voor de uitslag is gemaakt. Heeft u nog geen afspraak voor de uitslag? Neem dan contact op met de polikliniek waar u onder behandeling bent. U vindt de contactgegevens op onze website. 

Ik lees dat ik een infuus krijg, maar ik ben moeilijk te prikken. Wat nu?

Als u uit eerdere ervaringen weet dat u moeilijk te prikken bent, neemt u dan vóór het onderzoek contact op met de afdeling Radiologie

Ik kan niet naar de afspraak komen, wat moet ik doen?

Kunt u niet naar de afspraak komen? Geef dit dan zo snel mogelijk (minstens 24 uur voor het onderzoek/de behandeling) aan ons door via telefoonnummer (073) 553 26 00. We kunnen dan in uw plaats een andere patiënt helpen.

Ik heb nog vragen, waar kan ik die stellen?

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen naar de afdeling Radiologie. De afdeling is bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur op het telefoonnummer (073) 553 26 00.