
NaF PET onderzoek van het lichaam (LNG-099)
Met dit onderzoek kunnen ziekteprocessen van de botten worden vastgesteld of uitgesloten. Dit wordt gedaan met behulp van een radioactieve vloeistof en een PET-scanner.
Translate instructions
If you wish to view the page on your phone or tablet, then the steps below may not work. Please switch to a desktop computer to translate this website. For translating the text, please follow this instruction:
1. Select the text you want to translate.
2. Choose ‘Vertalen’.

3. Select the language you prefer.

4. You can read and/or listen to the translated text (by Google).

Hoe verloopt het onderzoek?
Voorbereiding
Hoe verloopt het onderzoek?
Veelgestelde vragen
Vragenlijst NaF PET onderzoek
Praktische tips
Wat neemt u mee?
U moet meenemen naar uw afspraak:
- uw identiteitsbewijs;
- Actueel Medicatie Overzicht (AMO);
- De ingevulde vragenlijst
Voordat u naar de afspraak gaat moet u zich digitaal aanmelden.
MijnJBZ
Via MijnJBZ kunt u zelf een deel van uw persoonlijke en medische gegevens inzien die in het JBZ over u bekend zijn. Zie ook: Wat kan ik in MijnJBZ zien?
Bekijk uw zorgverzekering
Controleer zelf vóór een afspraak in het JBZ of uw zorg wordt vergoed:
- Bekijk hier met welke zorgverzekeraars het JBZ een contract heeft.
- Het hangt ook af van uw polis of uw zorgverzekeraar alle zorg volledig vergoedt.
- Onze zorg valt voor volwassenen onder het wettelijk eigen risico. Dit betekent dat u ieder jaar eerst een bedrag zelf moet betalen, voordat uw zorgverzekeraar kosten gaat vergoeden.
Gegevens delen
Wilt u dat zorgverleners buiten het Jeroen Bosch Ziekenhuis uw medische gegevens kunnen inzien? Dan moet u het JBZ toestemming geven om uw gegevens beschikbaar te stellen.
Betrokken afdelingen
NaF PET onderzoek van het lichaam (LNG-099)
Eten, drinken en toilet
Op de dag van het onderzoek mag u gewoon eten en drinken.
In het laatste uur voor uw afspraak moet u een halve liter water drinken.
U mag gewoon naar het toilet.
Medicijnen
Uw medicijnen kunt u innemen zoals u gewend bent.
Kleding
Trek de dag van het onderzoek comfortabele kleding aan met zo weinig mogelijk ritsen, knopen, bretels, en dergelijke. Een spijkerbroek is geen probleem. Laat uw sieraden thuis. Metalen in het lichaam (pacemakers, gewrichtsprothesen, enzovoort) zijn geen probleem bij dit onderzoek.
Vragenlijst
Het is belangrijk voor het onderzoek dat u een vragenlijst invult. In MijnJBZ staat de vragenlijst digitaal voor u klaar.
Maakt u geen gebruik van MijnJBZ of lukt het niet om de vragenlijst in MijnJBZ in te vullen? Dan kunt u de vragenlijst aan het einde van deze folder printen en invullen. U kunt de vragenlijst dan meenemen naar uw afspraak en afgeven aan de laborant.
Bent u zwanger of zou u dit kunnen zijn? Of geeft u borstvoeding?
Geef dit dan door aan uw specialist, deze zal dit met u bespreken. Na het toedienen van de radioactieve stof moet de borstvoeding afgekolfd worden en 12 uur apart gehouden worden. Na deze 12 uur kunt u deze afgekolfde voeding veilig geven. Laat iemand anders gedurende de 12 uur uw baby voeding geven uit een flesje. Daarna mag u zelf weer borstvoeding geven. Heeft u nog vragen, dan kunt u deze ook stellen aan de laborant tijdens het onderzoek.
Kinderen tot 12 jaar
Kinderen jonger dan 12 jaar krijgen voor het onderzoek een infuus op de afdeling Kinderdagbehandeling (gebouw A, verdieping 6 Noord.). Deze afspraak staat ongeveer 90 minuten eerder gepland dan het onderzoek op de afdeling Nucleaire Geneeskunde. Na het onderzoek wordt het infuus verwijderd op de afdeling Nucleaire Geneeskunde.
Waar meldt u zich?
U meldt zich met de QR-code op uw dagticket bij het gele aanmeldpunt op de afdeling Nucleaire Geneeskunde (gebouw C, verdieping 0, ontvangst 3). Volg de instructies op het scherm en ga naar het toilet. Neem hierna plaats in de wachtruimte.
Wat gebeurt er tijdens het onderzoek?
De laborant haalt u op uit de wachtruimte en brengt u naar een voorbereidingskamer waar u in een comfortabele stoel komt te zitten. Hier krijgt u extra informatie over het onderzoek en krijgt u een injectie met een radioactieve vloeistof. Deze vloeistof moet 60 minuten inwerken. De wachttijd mag u op onze afdeling doorbrengen in een speciale wachtruimte.
Na ongeveer 50 minuten brengt een laborant u naar een kleedkamertje met toilet. Hier vragen wij u om goed uit te plassen. Ook vragen wij u om metalen hulpmiddelen zoals een bril, gehoorapparaten en gebitsprotheses met metalen onderdelen uit of af te doen wanner het hoofd en/of de hals op de foto moeten. Alle kleding zonder metalen onderdelen kunt u aanhouden. Ook een broek en schoenen mogen vaak aanblijven, tenzij de voeten op de foto moeten.

Tijdens het maken van de scan ligt u op een smal bed. U ligt op de rug met de armen boven het hoofd. Er worden eerst 2 overzichts-scans gemaakt van enkele minuten. Hierbij schuift u snel door het apparaat heen en weer en maakt het apparaat een beetje herrie. Vervolgens wordt in dezelfde houding een PET-scan gemaakt die ongeveer 5 tot 10 minuten duurt. Dit is afhankelijk van de vraagstelling van uw specialist. Tijdens deze scan schuift u in stapjes door het apparaat, het apparaat maakt dan weinig geluid. Het is belangrijk dat u tijdens het hele onderzoek zo stil mogelijk blijft liggen.
De laborant houdt u tijdens het onderzoek in de gaten via camera’s. Via een intercom kan de laborant met u communiceren. In verband met metalen onderdelen, is het luisteren van muziek tijdens de scan niet mogelijk.
Het onderstaande filmpje geeft een algemene uitleg over een PET onderzoek. Bij het onderzoek dat u krijgt, is het niet nodig om het suikergehalte te meten. U krijgt daarom géén vingerprik. Ook krijgt u bij dit onderzoek een andere radioactieve stof toegediend, dan in het filmpje benoemd wordt. Bekijk het filmpje:
Hoe lang duurt het onderzoek?
Deel 1: 15 minuten
Wachttijd: 1 uur
Deel 2: 10 minuten
Waar moet ik rekening mee houden na het onderzoek?
Na afloop mag u weer alles eten en drinken. Het advies is om vandaag voldoende te drinken. Was uw handen extra goed nadat u naar het toilet bent geweest.
Van wie krijg ik de uitslag?
In mijnJBZ kunt u nakijken of er al een afspraak voor de uitslag is gemaakt. Heeft u nog geen afspraak voor de uitslag? Neem dan contact op met de polikliniek waar u onder behandeling bent. U vindt de contactgegevens op onze website.
Wanneer mag ik bloed laten prikken?
Moet u bloed laten prikken? Doe dit dan vóór het onderzoek of de dag na het onderzoek.
Ik heb nog vragen, waar kan ik die stellen?
U kunt telefonisch contact opnemen met de afdeling Nucleaire Geneeskunde, telefoonnummer (073) 553 26 90. De afdeling is bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur.
Bekijk ook de algemene informatie over onderzoeken op de afdeling Nucleaire Geneeskunde. Hier vindt u ook een video over de afdeling.
Print deze vragenlijst in en neem deze ingevuld mee naar het onderzoek. Of vul de vragenlijst digitaal in via MijnJBZ.
1. Heeft u pijnklachten in botten of gewrichten?
0 Nee 0 Ja -> Waar en sinds wanneer?
2. Bent u pas gevallen of heeft u zich gestoten?
0 Nee 0 Ja -> Wanneer en hoe?
3. Heeft u wel eens een bot gebroken of een gewricht verzwikt?
0 Nee 0 Ja -> Welk bot en wanneer?
4. Bent u hieraan geopereerd?
0 Nee 0 Ja
5. Heeft u, voor zover u weet, beide nieren?
0 Nee 0 Ja
6. Heeft u een prothese?
0 Nee 0 Ja -> Waar en sinds wanneer?
7. Heeft u een pacemaker of ICD?
0 Nee 0 Ja
8. Heeft u een katheter of stoma?
0 katheter 0 urinestoma 0 ontlastingstoma
9. Zijn er bij u onlangs botboringen of botpuncties verricht?
0 Nee 0 Ja -> Waar en wanneer?
10. Heeft u in het verleden kanker gehad?
0 Nee
0 Ja -> Bent u hiervoor in behandeling of geweest?
0 chemotherapie 0 bestraling
Voor welke vorm van kanker en wanneer?
11. Heeft u last van uw gebit? Ontstoken tanden? Is er pas een tand getrokken?
0 Nee 0 Ja -> Welke tand of kies?