Headerafbeelding
Binnentuin met groene bomen
Onderzoek

Plaktest (epicutaantest)

De plaktest is een allergietest voor stoffen die met uw huid in aanraking komen. Uw huid kan reageren in de vorm van een eczeem.

Om uit te zoeken voor welke stoffen u overgevoelig bent, krijgt u een plaktest. Dit noemen we ook een epicutaantest.

Lees meer

Met pleisters brengen we verschillende stoffen aan op de huid van de rug. De pleisters blijven een paar dagen zitten. De dermatoloog kan dan goed beoordelen of de teststoffen een allergische reactie veroorzaken. 

Hoe verloopt de behandeling?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over uw behandeling.

Praktische tips

Bekijk uw zorgverzekering

Controleer zelf vóór een afspraak in het JBZ of uw zorg wordt vergoed:

  • Bekijk hier met welke zorgverzekeraars het JBZ een contract heeft.
  • Het hangt ook af van uw polis of uw zorgverzekeraar alle zorg volledig vergoedt.
  • Onze zorg valt voor volwassenen onder het wettelijk eigen risico. Dit betekent dat u ieder jaar eerst een bedrag zelf moet betalen, voordat uw zorgverzekeraar kosten gaat vergoeden. 

Wat neemt u mee?

Bij iedere afspraak in het ziekenhuis neemt u mee:

  • een geldig identiteitsbewijs
  • uw Actueel Medicatie Overzicht (AMO).

Hier vindt u meer informatie over wat u moet meenemen.

Afspraak op onze locatie in 's-Hertogenbosch, Boxtel, Drunen of Rosmalen? Meld u eerst digitaal aan. Lees hier hoe dit werkt.

MijnJBZ

Via MijnJBZ kunt u zelf een deel van uw persoonlijke en medische gegevens inzien die in het JBZ over u bekend zijn. Zie ook: Wat kan ik in MijnJBZ zien? 

Gegevens delen

Wilt u dat zorgverleners buiten het Jeroen Bosch Ziekenhuis uw medische gegevens kunnen inzien? Dan moet u het JBZ toestemming geven om uw gegevens beschikbaar te stellen.

Opleidingsziekenhuis

In het JBZ leiden we verpleegkundigen, coassis­tenten, artsen en andere zorgverleners op. Dit betekent dat bij uw afspraak soms meerdere zorgverleners aanwezig zijn. En het kan zijn dat u onderzocht of behan­deld wordt door een zorgverlener in opleiding. Deze zorgverlener werkt altijd onder supervisie van een gekwali­ficeerde zorgverlener.

Betrokken afdelingen

Code DER-506
Laatste revisie: 23 augustus 2024 - 08:26
Hoe verloopt de behandeling?

Plaktest (epicutaantest)

U mag 3 dagen vóór de test geen antihistaminica gebruiken. Dit zijn medicijnen die een allergische reactie voorkomen. De test geeft geen goede uitslag als u deze wel gebruikt. Voorbeelden van antihistaminica zijn: Xyzal®, Atarax®, Tavegil®, Telfast, Aerius®.

Voor de test mag de huid 2 weken niet belicht worden door zonnebank, UVA of UVB. De huid reageert hierdoor anders.

Verder voorbreidingen

  • Heeft u een behaarde rug? Dan is het verstandig om vooraf uw rug te ontharen. Het verwijderen van de pleisters is dan niet zo pijnlijk.
  • Voordat u naar de test komt, is het aan te raden dat u doucht en de rug goed wast. U mag gedurende de test niet douchen. 
  • Gebruik geen crème of bodylotion.
  • We raden aan om op woensdag een oud t-shirt, hemd of bh te dragen. De stift die we op de huid gebruiken kan afgeven op uw kleding.

Kunt u niet naar uw afspraak komen?

Belt u dan zo snel mogelijk, maar uiterlijk een werkdag voordat u de afspraak heeft naar de polikliniek. Uw plaats kan dan gebruikt worden om een andere patiënt te helpen. Zo werkt u ook mee om de wachtlijsten zo kort mogelijk te houden!

Door middel van pleisters brengen we verschillende stoffen op de huid van uw rug aan. De kleeflaag van deze pleisters is zeer huidvriendelijk en wordt zelfs door overgevoelige patiënten goed verdragen. Om goed te kunnen beoordelen of de teststoffen een allergische reactie van de huid veroorzaken, blijven de pleisters enkele dagen op de rug zitten.

Welke stoffen testen we?

Er bestaat een basisreeks stoffen die we bij iedere patiënt aanbrengen. Het gaat hier om 30 stoffen waarmee bijna iedereen regelmatig in aanraking komt, zoals:

  • rubber;
  • metalen (nikkel, chroom);
  • conserveermiddelen (b.v. cosmetica);
  • geurstoffen (parfums, bloemen);
  • plastics;
  • kleurstoffen (b.v. in kleding);
  • lijmen (b.v. schoenen);
  • antibiotica.

Het is mogelijk dat we bij u nog een andere reeks van stoffen opplakken. Stoffen die bijvoorbeeld met uw beroep of hobby te maken hebben. Ook kan de arts u vragen om bepaalde verdachte stoffen mee te brengen, die op uw werk of bij u in huis voorkomen. Deze stoffen kunnen we ook door middel van pleisters aanbrengen. Zeep, shampoo, deodorant en wasmiddel die u thuis gebruikt, hoeft u niet mee te brengen. 

U kunt maximaal 6 producten meenemen om te laten testen. Vermeld duidelijk uw naam en geboortedatum. Zo weten we precies van wie de producten zijn.

Tijdens de behandeling

U komt op maandag naar de polikliniek Dermatologie. In de behandelkamer plaatsen we de stoffen met pleisters op uw rug. Op woensdag komt u terug en dan halen we de pleisters van uw rug af.

De doktersassistente kijkt of uw huid een overgevoeligheidsreactie vertoont. Alle plekken waar de teststoffen hebben gezeten markeert zij met een stift.

Op donderdag of vrijdag komt u volgens afspraak weer terug. In de behandelkamer bekijkt de assistente of uw huid een reactie vertoont. Daarna bespreekt de arts de uitslag van de test met u.

Adviezen voor thuis

  • Gedurende de test mag u niet baden, douchen of sporten. Anders kunnen de pleisters door het water of zweten loslaten.

Met vragen belt u naar de polikliniek Dermatologie.

  •  's-Hertogenbosch:

polikliniek Dermatologie, telefoonnummer: (073) 553 86 19.

  •  locatie Boxtel:

polikliniek Dermatologie, telefoonnummer: (073) 553 68 71.