Headerafbeelding
Moeder met meisje op de boulevard
Onderzoek

Schildklieronderzoek met wash-out-test (LNG-065)

Dit onderzoek wordt ook wel schildklierscintigrafie genoemd. Het onderzoek wordt meestal gedaan bij pasgeboren baby’s om de aanwezigheid, de functie en de ligging van de schildklier aan te tonen. Bij een schildklierscintigrafie bepalen we hoe de schildklier functioneert. Dit doen we met behulp van een radioactieve stof. Zo kunnen ziekteprocessen van de schildklier worden opgespoord of uitgesloten.

LET OP! 

  • U en uw kind moeten zich voor dit onderzoek voorbereiden. Lees daarom deze informatie minstens 1 DAG vóór het onderzoek goed door!
  • We vragen u om 10 minuten vóór de afspraaktijd aanwezig te zijn in verband met de bruikbaarheid van de radioactieve stof.

Hoe verloopt het onderzoek?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over het onderzoek.

Praktische tips

Wat neemt u mee voor uw kind?

Neem bij iedere afspraak een geldig identiteitsbewijs van uw kind mee! Lees hier wat u eventueel nog meer moet meenemen.

Afspraak op de polikliniek in ’s-Hertogenbosch, Boxtel, Drunen of Rosmalen? Meld uw kind dan bij aankomst eerst digitaal aan. Lees hier hoe dit werkt.

MijnJBZ voor kinderen

Kinderen onder de 12 jaar en hun ouders kunnen niet inloggen in het dossier van het kind in MijnJBZ. Wilt u informatie in het dossier inzien? Dan kunt u mogelijk een machtiging voor uw kind aanvragen. Kijk voor de actuele informatie op www.mijnjbz.nl/machtiging.

Bekijk de zorgverzekering van uw kind

Controleer zelf vóór een afspraak in het JBZ of de zorg voor uw kind wordt vergoed:

  • Bekijk hier met welke zorgverzekeraars het JBZ een contract heeft.
  • Het hangt ook af van uw polis of uw zorgverzekeraar alle zorg volledig vergoedt. 
  • Voor kinderen tot 18 jaar hoeft geen eigen risico betaald te worden. Let op! Bijvoorbeeld bij bepaalde medicijnen, betaalt u wel een wettelijke eigen bijdrage. Dit is iets anders dan het eigen risico. 

     

Betrokken afdelingen

Code LNG-065
Laatste revisie: 24 januari 2024 - 11:04
Hoe verloopt het onderzoek?

Schildklieronderzoek met wash-out-test (LNG-065)

Uw afspraak en stoppen met medicijnen voor het onderzoek

Eten, drinken en toilet

Uw kind mag voor dit onderzoek gewoon eten en drinken. Uw kind mag gewoon naar het toilet en hoeft niet met een volle blaas naar de afdeling te komen.

Medicijnen

Als uw kind medicijnen krijgt die de schildklierfunctie beïnvloeden, is het soms nodig deze medicijnen enige tijd voor het onderzoek te stoppen. Thyrax is hier een voorbeeld van. Uw kinderarts vertelt u of dit nodig is en hoelang uw kind van te voren moet stoppen. Neem contact op met uw kinderarts als u nog vragen hierover heeft.

Wel moet u contact opnemen met de afdeling Nucleaire Geneeskunde als uw kind één van de volgende middelen heeft gebruikt in de afgelopen maanden of deze nog steeds gebruikt:

  • Het medicijn Cordarone®;
  • Homeopathische geneesmiddelen die jodium bevatten;
  • Multivitaminen die jodium bevatten;
  • Voedingsmiddelen die zeewier, zeekraal en/of kelp bevatten (bijvoorbeeld sushi);
  • Visoliecapsules;
  • Hoestdrank en/of stophoest.

Afhankelijk van het soort middel dat u gebruikt, kan het onderzoek worden ingepland na 2 weken tot 6 maanden.

Kleding

Trek uw kind de dag van het onderzoek comfortabele kleding aan met zo weinig mogelijk ritsen, knopen, bretels en dergelijke. Een spijkerbroek is geen probleem. Laat sieraden thuis.

Verschoning

Is uw kind nog niet zindelijk? Neem dan voldoende verschoningsmateriaal mee.

Kinderen tot 12 jaar

Kinderen jonger dan 12 jaar krijgen voor het onderzoek een infuus op de afdeling Kinderdagbehandeling (Gebouw A, verdieping 6 Noord). Deze afspraak staat ongeveer 90 minuten eerder gepland dan het onderzoek op de afdeling Nucleaire Geneeskunde. Na het onderzoek wordt het infuus verwijderd op de afdeling Nucleaire Geneeskunde.

Heeft uw kind een onderzoek ondergaan met contrastmiddel?

Röntgenonderzoek of een hartkatheterisatie waarbij een contrastmiddel is geïnjecteerd kan het onderzoek beïnvloeden. Heeft uw kind in de afgelopen 6 maanden een dergelijk onderzoek ondergaan? Neem dan contact op met de afdeling Nucleaire Geneeskunde. Afhankelijk van het soort contrastmiddel dat is gebruikt, kan het onderzoek worden ingepland na 2 tot 6 maanden.

Waar meldt u zich?

U meldt zich met de QR-code op uw dagticket bij het gele aanmeldpunt op de afdeling Nucleaire Geneeskunde. Volg de instructies op het scherm en neem hierna plaats in de wachtruimte. 

Wat gebeurt er tijdens het onderzoek?

Het onderzoek bestaat uit 2 delen.

Deel 1: injectie van de radioactieve vloeistof

De nucleair geneeskundige haalt u en uw kind op in de wachtruimte voor de toediening van de radioactieve vloeistof. Deze vloeistof wordt via een infuus toegediend welke al is ingebracht op de kinderafdeling. De radioactieve stof heeft geen bijwerkingen en heeft geen nadelige gevolgen voor uw kind of voor de omgeving. De geïnjecteerde stof moet een aantal uren inwerken (minimaal 4 uur). Uw kind hoeft hiervoor niet in het ziekenhuis te blijven en mag normaal eten en drinken. De arts vertelt u hoe laat uw kind voor het onderzoek wordt terug verwacht op de afdeling Nucleaire Geneeskunde. Op het afgesproken tijdstip meldt u zich weer en neemt u plaats in de wachtruimte.

Deel 2: het onderzoek

U en uw kind worden door een laborant meegenomen naar de onderzoeksruimte. Tijdens het onderzoek ligt uw kind op een smal bed in een vacuümmatras. Dit matras is comfortabel en zorgt ervoor dat uw kind makkelijker stil kan blijven liggen tijdens het onderzoek. De camera wordt boven de hals geplaatst en de opnamen worden gemaakt. Daarna voelt de laborant of de nucleair geneeskundige in de hals van uw kind en markeert een aantal punten. Dit gebeurd met een speciale pen. Deze laat geen sporen achter op de huid. Dit duurt ongeveer 15 minuten.

Het kan nodig zijn dat er nog een injectie gegeven wordt via het infuus. Dit gaat om een niet-radioactief geneesmiddel. Ook deze stof heeft geen bijwerkingen. Meteen na deze injectie worden er gedurende een half uur opnamen van de hals gemaakt. Daarvoor wordt de camera weer boven de hals van uw kind geplaatst.

Er bestaat een mogelijkheid dat het onderzoek hierna nog niet klaar is. Indien nodig, wordt uw kind een half uur na het beëindigen van de vorige opnamen terugverwacht op de afdeling voor een laatste onderzoek. Dit zal ongeveer 15 minuten duren. Hierna is het hele onderzoek klaar.

Hoe lang duurt het onderzoek?

Deel 1 (voorbereiding):  10 minuten

Wachttijd:  4 uur

Deel 2 (onderzoek): 20 tot 90  minuten

Waar moet ik rekening mee houden na het onderzoek?

Er is geen verdere nazorg nodig. Is uw kind voor dit onderzoek gestopt met medicijnen? Dan mogen deze medicijnen weer ingenomen worden zoals u gewend bent op de reguliere tijden, tenzij anders besproken met de nucleair geneeskundige.

Van wie krijgt u de uitslag?

Van uw behandelend kinderarts. Is er met u nog geen afspraak gemaakt voor de uitslag van dit onderzoek? Belt u dan zelf naar de polikliniek waar u w kind onder behandeling is om hiervoor een afspraak te maken.

Mijn kind kan niet naar de afspraak komen, wat moet ik doen?

Kunt u niet naar de afspraak komen? Geef dit dan zo snel mogelijk (minstens 24 uur voor het onderzoek) aan ons door via telefoonnummer (073) 553 26 90. Er kan dan nog een andere patiënt in de plaats van uw kind worden geholpen.

Ik heb nog vragen, waar kan ik die stellen?

U kunt telefonisch contact opnemen met de afdeling Nucleaire Geneeskunde, telefoonnummer (073) 553 26 90. De afdeling is bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur. 

Bekijk ook de algemene informatie over onderzoeken op de afdeling Nucleaire Geneeskunde. Hier vindt u ook een video over de afdeling.