Onderzoek

Urineonderzoek bij kinderen: hoe vangt u de urine op?

We gaan onderzoeken of uw kind een urineweginfectie heeft. Daarom doen we een urine-onderzoek. Wij vragen u daarom om urine van uw kind op te vangen.

U kunt hier lezen hoe u de urine het beste op kunt vangen. Deze instructie is bedoeld voor kinderen die nog niet zindelijk zijn.

Voorbereiding

Hier vindt u alle belangrijke informatie over urine-onderzoek

Praktische tips

MijnJBZ voor kinderen

Kinderen onder de 12 jaar en hun ouders kunnen niet inloggen in het dossier van het kind in MijnJBZ. Wilt u informatie in het dossier inzien? Dan kunt u mogelijk een machtiging voor uw kind aanvragen. Kijk voor de actuele informatie op www.mijnjbz.nl/machtiging.

Bekijk de zorgverzekering van uw kind

Controleer zelf vóór een afspraak in het JBZ of de zorg voor uw kind wordt vergoed:

  • Bekijk hier met welke zorgverzekeraars het JBZ een contract heeft.
  • Het hangt ook af van uw polis of uw zorgverzekeraar alle zorg volledig vergoedt. 
  • Voor kinderen tot 18 jaar hoeft geen eigen risico betaald te worden. Let op! Bijvoorbeeld bij bepaalde medicijnen, betaalt u wel een wettelijke eigen bijdrage. Dit is iets anders dan het eigen risico. 

     

Code KIN-615
Laatste revisie: 14 november 2024 - 11:48
Voorbereiding

Urineonderzoek bij kinderen: hoe vangt u de urine op?

Urinepotje

U krijgt een urinepotje mee in het ziekenhuis. Krijgt u telefonisch te horen dat u een urinepotje in moet leveren? Dan kunt u een potje halen bij de apotheek.

  1. Geef het kind ruim te drinken. Dit mag borstvoeding, flesvoeding of water/ranja/sap zijn. Kinderen jonger dan 2 jaar zullen meestal binnen 20 tot 30 minuten plassen.
  2. Spreid de schaamlippen of trek de voorhuid terug (indien mogelijk). Maak de vagina of penis schoon met een ruime hoeveelheid water. Let op: u mag geen zeep gebruiken. U kunt er de douchekop opzetten. Of u kunt het voorzichtig deppen met een washandje. U mag niet poetsen.
  3. Laat uw kind met blote billen op een aankleedkussen liggen of rondlopen.
  4. Houd het opvangpotje bij de hand.
  5. Laat uw kind eerst een kleine beetje plassen voordat u de urine opvangt. In het eerste beetje plas kunnen soms nog wat huidbacteriën zitten. Daarom is het beter als het eerste beetje niet in het opvangpotje komt.

Na de opvang van de urine levert u het potje in bij het laboratorium van het ziekenhuis. Als het laboratorium gesloten is, kunt u het potje inleveren bij de afdeling Spoedeisende Hulp.

Op de JBZ-locaties Drunen, Boxtel, Rosmalen en Zaltbommel maakt u bij binnenkomst op de aanmeldzuil de keuze voor ‘’inleveren materiaal’’. U krijgt dan een QR-code op papier, waarmee u zich kunt aanmelden in de wachtkamer. Op de overige locaties en de prikposten kunt u zich melden bij de beschikbare medewerker.

 

U krijgt de uitslag van de polikliniek Kindergeneeskunde. Afhankelijk van de uitslag bespreekt de kinderarts met u het vervolg.