Headerafbeelding
afdelingen mdl wachtkamer
Afdeling

Spreekuur voor chronische buikpijnklachten

Dit spreekuur is bedoeld voor patiënten met chronische buikpijnklachten, die kunnen wijzen op het prikkelbaar darmsyndroom (PDS).

Op ons spreekuur willen we uw buikklachten beter in kaart brengen om u een goede behandeling te kunnen geven. Verder is gebleken dat patiënten met de diagnose PDS behoefte hebben aan meer duidelijkheid, informatie en begeleiding. Dit bieden wij u in de vorm van een specialistisch spreekuur.

Over dit spreekuur

Alle belangrijke informatie op een rij

Onze zorgverleners

Maak hier kennis met het behandelteam.
Foto van Mirte de Geest vd Elsen
M.A.H. de Geest- van den Elsen
Verpleegkundig specialist
Bekijk ons team

Betrokken afdelingen

Meer informatie

Code INT-177
Laatste revisie: 13 november 2024 - 16:08
Over dit spreekuur

Spreekuur voor chronische buikpijnklachten

Voordat u het spreekuur bezoekt

De huisarts kan u doorverwijzen naar het spreekuur voor Chronische Buikpijnklachten. Vooraf laat de huisarts het calprotectine in uw ontlasting onderzoeken en een algemeen laboratoriumonderzoek uitvoeren. Een verhoogde hoeveelheid calprotectine kan wijzen op een darmontsteking.

We verzoeken u om vooraf een digitale vragenlijst in te vullen. Pas daarna kunnen we een afspraak plannen.

Wat gebeurt er tijdens het spreekuur?

U bezoekt het spreekuur 2 keer.

1e Bezoek

Tijdens uw 1e bezoek bespreekt de verpleegkundig consulent of verpleegkundig specialist samen met u een vragenlijst. Deze heeft u online al kunnen invullen. De lijst is bedoeld om uw klachten beter in kaart te brengen en eventueel een andere aandoening op het spoor te komen. Als u de afspraak heeft met de verpleegkundig consulent, dan komt aansluitend de MDL-arts nog langs om uw klachten te bespreken.

De verpleegkundige geeft u zo nodig informatie over PDS en neemt met u de behandelmogelijkheden door. Het 1e bezoek duurt ongeveer 45 minuten.

2e Bezoek

Voor het 2e bezoek komt u opnieuw bij de verpleegkundig consulent of verpleegkundig specialist. Deze afspraak is ongeveer 4 tot 6 weken na het eerste bezoek en duurt ongeveer 20 minuten. Tijdens dit bezoek bespreken we de uitslagen van eventuele onderzoeken met u en welke behandelmogelijkheden voor u geschikt zijn. Verder kunt u tijdens dit gesprek natuurlijk uw vragen stellen.

Als blijkt dat u geen PDS heeft, kan het nodig zijn dat u alsnog wordt doorverwezen naar het gewone Maag-, Darm-, Leverspreekuur. Het kan ook zijn dat we u met het behandeladvies terug verwijzen naar uw eigen huisarts. We brengen uw huisarts hier schriftelijk van op de hoogte. De huisarts kan vervolgens met u samen het behandeltraject vervolgen.