Aandoening

Bloed in de urine (hematurie)

Bloed in de urine kan een teken zijn van een aandoening aan de urinewegen (de nieren, de urineleiders, de blaas, de plasbuis, of bij mannen; de prostaat).

De hoeveelheid bloed in de urine zegt weinig over (de ernst) van de oorzaak. De oorzaak kan variëren van onschuldig (bijvoorbeeld een blaasontsteking) tot verontrustend (bijvoorbeeld kanker). Raadpleeg daarom altijd de huisarts.

Lees meer

De urine kan ook rozerood verkleuren na het eten van voedingsmiddelen met veel kleurstof (bijvoorbeeld rode bietjes). Of na gebruik van bepaalde geneesmiddelen. Andersom komt het ook voor dat de urine normaal van kleur is, maar dat er toch bloed in de urine blijkt te zitten. Het gaat dan om spoortjes bloed die met het blote oog niet zichtbaar zijn.

Oorzaken

Er zijn veel aandoeningen waarbij bloed in de urine kan optreden. De meest voorkomende oorzaken zijn:

Bloedverdunners en bloed in de urine

Soms wordt gedacht dat medicijnen ook bloed in de urine kunnen veroorzaken. Dit is echter niet het geval. Bloedverdunnende medicijnen (bijvoorbeeld carbasalaat, acetylsalicylzuur, fenprocoumon, acenocoumarol) zorgen er wel voor dat een bloeding, wat de reden ook is, heviger zal zijn. Het bloedverlies zal bij gebruik van deze middelen sneller opvallen. Het is dus belangrijk altijd contact op te nemen met de huisarts als er sprake is van bloed in de urine, zodat de oorzaak van het bloedverlies onderzocht kan worden.

Laatste revisie: 25 februari 2021 - 08:04