Headerafbeelding
Borstcentrum
Afdeling

Borstcentrum

Wanneer u een afwijking in uw borst opmerkt, kunt u terecht bij het Borstcentrum van het Jeroen Bosch Ziekenhuis. 

Het team van het Borstcentrum bestaat uit verschillende medisch specialisten en verpleegkundig specialisten. Zij zijn gespecialiseerd in het onderzoeken en behandelen van mensen met afwijkingen in de borst.

Het Borstcentrum biedt zorg op maat. Iedere situatie is anders en iedere patiënt is uniek. Iedere patiënt volgt bij het Borstcentrum een eigen ‘zorgpad’; een aantal zorgvuldig uitgedachte stappen.

Als u een afwijking in de borst heeft, of als er mogelijk sprake is van borstkanker, heeft u waarschijnlijk veel vragen. Wij begrijpen dat en doen ons uiterste best al uw vragen te beantwoorden.

Het Borstcentrum van het JBZ biedt topklinische zorg. Topklinische zorg betekent dat de zorg extra goed is.

Lees meer

Multidisciplinair overleg

Er zijn verschillende specialisten betrokken bij de behandeling van borstkanker, zoals een chirurg, een oncoloog, een radiotherapeut, een plastisch chirurg, een verpleegkundig specialist en een patholoog. Voor iedere patiënt met borstkanker bespreken zij samen wat de beste behandeling is. Dit heet het multidisciplinair overleg.

Als dit voor u van toepassing is, krijgt u na dit overleg een afspraak op de polikliniek om het behandelplan te bespreken.

Wij streven ernaar dat u vanaf het begin duidelijke afspraken krijgt waarbij u steeds weet wanneer u een uitslag kunt verwachten. Het behandelplan wordt daarom met u besproken na het multidisciplinaire overleg.

Waarvoor kunt u bij ons terecht?

Aandoeningen
Bekijk aandoeningen
Onderzoeken
Bekijk onderzoeken
Behandelingen
Bekijk behandelingen

Hoe verloopt een afspraak op het Borstcentrum?

Praktische tips

Uw afspraak in het ziekenhuis

Hoe bereidt u zich voor op uw afspraak in het ziekenhuis? Lees voor uw eerste afspraak op onze website alles over het voorbereiden van een afspraak in het ziekenhuis.

Wat neemt u mee?

Bij iedere afspraak in het ziekenhuis neemt u mee:

  • een geldig identiteitsbewijs
  • uw Actueel Medicatie Overzicht (AMO).

Hier vindt u meer informatie over wat u moet meenemen.

Afspraak op onze locatie in 's-Hertogenbosch, Boxtel, Drunen of Rosmalen? Meld u eerst digitaal aan. Lees hier hoe dit werkt.

Workshops uiterlijke verzorging (online)

Het Oncologisch Centrum organiseert samen met de stichting Look Good… Feel Better workshops met tips en adviezen over uiterlijke verzorging voor mensen met kanker. De workshops zijn gratis. 

Herhaalrecept? Zo geregeld via MijnJBZ

Het aanvragen van herhaalrecepten kan digitaal. U hoeft dit niet meer telefonisch te doen. U kunt via MijnJBZ uw medicatie bestellen. Elke dag van de week 24 uur per dag. Het bestellen van herhaalmedicatie geldt alleen voor medicijnen die zijn voorgeschreven door een specialist in het JBZ.

Bekijk uw zorgverzekering

Controleer zelf vóór een afspraak in het JBZ of uw zorg wordt vergoed:

  • Bekijk hier met welke zorgverzekeraars het JBZ een contract heeft.
  • Het hangt ook af van uw polis of uw zorgverzekeraar alle zorg volledig vergoedt.
  • Onze zorg valt voor volwassenen onder het wettelijk eigen risico. Dit betekent dat u ieder jaar eerst een bedrag zelf moet betalen, voordat uw zorgverzekeraar kosten gaat vergoeden. 

MijnJBZ

Via MijnJBZ kunt u zelf een deel van uw persoonlijke en medische gegevens inzien die in het JBZ over u bekend zijn. Zie ook: Wat kan ik in MijnJBZ zien? 

Gegevens delen

Wilt u dat zorgverleners buiten het Jeroen Bosch Ziekenhuis uw medische gegevens kunnen inzien? Dan moet u het JBZ toestemming geven om uw gegevens beschikbaar te stellen.

Naar de dokter? 3 goede vragen!

Als u naar de arts gaat voor onderzoek of behandeling, heeft u altijd meerdere mogelijkheden waaruit u kunt kiezen. Wat het beste bij u past, hangt van een aantal zaken af. Het is belangrijk om samen met uw arts deze zaken op een rijtje te zetten. Dit kunt u doen door 3 goede vragen te stellen.

Zeer dicht borstklierweefsel

Bij vrouwen met zeer dicht borstklierweefsel zijn sommige afwijkingen in de borst minder goed te zien met een mammografie. In het Jeroen Bosch Ziekenhuis krijgt u in dat geval aanvullend onderzoek. U leest er meer over op onze pagina Mammografie bij zeer dicht borstklierweefsel.

Onze zorgverleners

Maak hier kennis met het behandelteam.
Profielfoto zorgverlener Hella Bosch
H. Bosch
Verpleegkundig specialist
Profielfoto zorgverlener Maud Bessems
Dr. M. Bessems
Oncologisch chirurg
Bekijk ons team

Meer informatie

Code AFD-080
Laatste revisie: 14 oktober 2024 - 14:31
Hoe verloopt een afspraak op het Borstcentrum?

Borstcentrum

Het Borstcentrum vindt u op de afdeling Radiologie. Hier meldt u zich aan bij het gele aanmeldpunt. 

Er worden röntgenfoto’s van de borsten gemaakt; een mammografie. Om de borsten goed te kunnen afbeelden, is het nodig deze samen te drukken. Dit kan enigszins pijnlijk zijn. Zo nodig wordt ook een echografie van de borsten gemaakt. De radioloog beoordeelt de beelden meteen na het onderzoek. Als er geen verder onderzoek nodig is, krijgt u dit direct te horen. U wordt dan terugverwezen naar uw huisarts, of - als dit voor u van toepassing is - komt u weer onder controle van het bevolkingsonderzoek.

Er kan aanvullend onderzoek nodig zijn om de diagnose te kunnen stellen. Soms nemen we na het maken van de röntgenfoto’s en echografie een stukje weefsel (biopt) weg voor verder onderzoek. Het kan ook nodig zijn om een MRI te maken. Als er een stukje weefsel is weggenomen of als het misschien nodig is om een MRI te maken, bespreekt het team van het Borstcentrum dit in het multidisciplinair overleg. 

Ontdekt u een knobbeltje in de borst of heeft u andere borstklachten? Dan wilt u zo snel mogelijk zekerheid. Na een doorverwijzing doen we ons best u binnen een week te onderzoeken in het Borstcentrum. Als er geen vervolgonderzoek hoeft plaats te vinden, krijgt u meestal dezelfde dag de uitslag. Dit is echter niet altijd mogelijk, bijvoorbeeld omdat bepaalde onderzoeken afhankelijk zijn van de menstruatiecyclus of het gebruik van bloedverdunners. Hierdoor kunnen ze niet altijd op dezelfde dag uitgevoerd worden. Ook kan het zijn dat er tijdens het onderzoek weefsel (een biopt) is afgenomen. We doen ons best om deze uitslag binnen een week met u te bespreken.

Het Jeroen Bosch Ziekenhuis kiest voor een biopsie waarbij weefselonderzoek gedaan wordt (histologisch onderzoek) en niet alleen celonderzoek (cytologisch onderzoek). Bij weefselonderzoek duurt het langer voordat de uitslag bekend is, maar het onderzoek levert meer informatie op. Deze informatie is belangrijk voor het vervolgtraject.

Wanneer een afwijking aan uw borst is geconstateerd, of als er mogelijk sprake is van borstkanker, heeft u waarschijnlijk veel vragen. Wij begrijpen dat en doen ons uiterste best al uw vragen te beantwoorden. De verpleegkundig specialist vangt u op na de diagnose en geeft u uitgebreide informatie over de diagnose, de behandeling en het behandeltraject.