Het revalidatieprogramma bestaat uit de volgende onderdelen:
Het trainingsprogramma
Fysiotherapeuten begeleiden het trainingsprogramma.
- Het bestaat uit 2 trainingen per week en duurt ongeveer 3 maanden.
- Elke training duurt 1 uur.
- Het programma bestaat uit ademhalingsoefeningen, conditieopbouw en krachttraining.
- De trainingen gebeuren in een groep. Hierdoor kunt u ervaringen uitwisselen en herkenning vinden bij andere longpatiënten.
Informatiebijeenkomsten
Tijdens de revalidatieperiode zijn er ook informatiebijeenkomsten.
- De longverpleegkundige geeft u informatie over uw longaandoening en informatie en adviezen over het medicijngebruik.
- De medisch psycholoog gaat in op emotionele aanpassing en op het aanpassen van uw leefstijl en gewoontes bij een chronische longaandoening. Daarbij is er speciale aandacht voor de angst bij benauwdheid.
- De diëtist geeft informatie en advies over voeding.
- De ergotherapie geeft informatie over energiegebruik binnen dagelijkse handelingen en energieverdeling over de dag en week.
Ondersteuning van de medisch psycholoog
Met uw arts of de longverpleegkundige kunt u bespreken of een kennismakingsgesprek met de medisch psycholoog een aanvulling kan zijn op uw revalidatie programma. Sterke emoties als angst, somberheid, verdriet of frustratie kunnen hiervoor een aanleiding zijn. Maar ook als het toepassen van leefstijladviezen u erg zwaar valt, kan ondersteuning van de medisch psycholoog zinvol zijn. Na een vrijblijvend intakegesprek kan er een kortdurende psychologische behandeling worden opgestart.
Persoonlijk gesprek met een diëtist
U krijgt een persoonlijke gesprek met een diëtist bij ondergewicht, ongewenst gewichtsverlies en te lage spiermassa. Als dit het geval is, krijgt u hiervoor automatisch een afspraak bij de diëtiste.
Persoonlijk gesprek Longeverpleegkundige
Tijdens de revalidatie heeft u minstens 2 keer een persoonlijk gesprek met de longverpleegkundige. Als u dit vaker wilt kunt u dat bespreken met de longverpleegkundige.