Aandoening

Vleesbomen (myomen)

Vleesbomen zijn goedaardige knobbels in de spierwand van de baarmoeder en bestaan vooral uit spierweefsel.

Vleesbomen worden ook wel myomen genoemd. Ze kunnen aan de buitenkant van de baarmoeder zitten, in de baarmoederwand of in de baarmoederholte. Ze kunnen verschillend in grootte zijn. Hoe vleesbomen ontstaan is niet bekend. De kans dat ze kwaadaardig worden is zeer klein. 

Lees meer

Bij wie komen vleesbomen voor?

Vleesbomen ontstaan vaker bij vrouwen die (nog) geen kinderen hebben gehad. Ze ontstaan en groeien onder invloed van hormonen in de vruchtbare fase van het leven. Van alle vrouwen die nog menstrueren, heeft ongeveer de helft 1 of meerdere vleesbomen. Na de overgang vermindert de hoeveelheid hormonen in het lichaam en verdwijnen uiteindelijk de vleesbomen weer.

afbeelding van baarmoeder met vleesboom

Bron: Isala Vrouw-kindcentrum

Tijdens de zwangerschap kunnen vleesbomen soms groeien door hormoonveranderingen. Ze geven meestal geen problemen bij het ontstaan van of tijdens een zwangerschap. Na de zwangerschap worden ze weer kleiner.

Klachten

Vaak hebben vrouwen geen of weinig klachten en worden de myomen toevallig ontdekt. De meeste  groeien langzaam en blijven onopgemerkt. De plaats waar de vleesboom zit, heeft meer invloed op de klachten dan de grootte ervan. Zelfs kleine myomen in de baarmoederholte kunnen menstruatieklachten geven.

U kunt de volgende klachten hebben:

  • Bloedingsklachten: veel of langere tijd bloedverlies tijdens en tussen de menstruaties.
  • Bloedarmoede: bij veel bloedverlies, eventueel met stolsels.

Klachten die minder vaak voorkomen zijn:

  • Pijnklachten: een drukkend gevoel in de buik en/of pijn laag in de rug.
  • Problemen met plassen.
  • Pijn en/of bloedverlies bij het vrijen.

Behandelingen

Er zijn verschillende behandelingen voor myomen. Wat voor u de beste keuze is, hangt van verschillende dingen af: uw klachten, hoe groot de myomen zijn en – minstens zo belangrijk – wat u belangrijk vindt! Samen met uw arts kunt u kiezen voor de behandeling die het beste bij u past. Een keuzehulp helpt u daarbij.

Na het invullen van een keuzehulp:

  • Kent u alle behandelopties voor uw diagnose
  • Weet u wat de voor- en nadelen zijn van elke behandeling
  • Heeft u nagedacht over wat voor u belangrijk is
  • Bent u goed voorbereid op het gesprek met uw zorgverlener
  • Heeft u handvatten om samen te kiezen voor de beste behandeling

In de keuzehulp vindt u ook behandelingen die op dit moment onderzocht worden. Hiervan weten we nog niet precies hoe goed ze werken. We hopen dat door deze onderzoeken we nieuwe manieren vinden om vrouwen met vleesbomen beter en sneller te helpen. 

Let op: Deze keuzehulp is alleen voor mensen die nog niet in de overgang (menopauze) zijn. Bespreek met uw arts welke behandelingen geschikt kunnen zijn voor u, als u al wel in de overgang bent.

Naar de keuzehulp

Code GYN-182
Laatste revisie: 19 juli 2024 - 12:57